POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

Radnici  „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 21. oktobra počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za mesec oktobar i zato mole potrošače, posebno stanare Čitaj više »

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

„Novosadska toplana“ u ponedeljak, 21. oktobra počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Branislava Nušića broj 13. Zbog toga će privremeno i zoni radova biti zauzimana jedna saobraćajna Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obeveštava da danas, od 8 sati, zbog izgradnje vrelovodnog priključka u Hadži Ruvimovoj ulici broj 43, nema topler potrošne vode u sledećim ulicama:  Dr Svetislava Kasapinovića 2b; Hadži Ruvimova 23-69; Čitaj više »

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Danas, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan, a u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Čitaj više »

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

„Ljubav“ – poruka je koju šalje novi mural u našem gradu, naslikan na obnovljenoj fasadi zgrade prekoputa kulturne stanice „Eđšeg“. To je poklon svetski priznatog multimedijalnog umetnika i dizajnera Bena Džonstona Novom Sadu, koji je Čitaj više »

 

ZAŠTITA OD UV ZRAČENjA

Pored visokih temperatura ovih dana, i indeks UV zračenja gotovo u celoj zemlji je u kategoriji vrlo visokog i često se kreće preko sedam, a u nekim delovima dana dođe i preko 10. Uz činjenicu da sunce ima veliki broj poztivnih efekata, postoje oni negativni. U estetskom domenu, preterana izloženost suncu pored mogućih opekotina, dovodi do suvoće kože, proširenih kapilara, brojnih izraslina na koži. Ali mnogo značajnija štetnost prouzrokovana UV zračenjem je mogućnost pojave kožnih tumora, ističu dermatolozi. U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija je izbegavanje izlaganja kože na suncu u periodu od 11 do 16 časova.

V indeks

OPIS BOJA

ZAŠTITA

0–2

Niska opasnost ZELENA

Nositi sunčane naočare

3–5

Srednji rizik ako nismo zaštiteni

ŽUTA

Nositi naočare i koristiti sunčani zastor, pokriti telo odelom i nositi šešir; izbeći Sunce tokom podneva, kada je najjače

6–7

Visoki rizik ako nismo zaštićeni

NARANDžASTA

Nositi sunčane naočare, pokriti telo odelom, nositi šešir; Izbeći Sunce između 11:00 – 16:00

8–10

Vrlo visoki rizik ako nismo zaštićeni

CRVENA

Iste mere zaštite – nezaštićena koža može brzo dobiti opekotine

11+

Ekstrmno visoki rizik izlaganju Suncu

LjUBIČASTA

Koristiti sve mere zaštite. Izbeći Sunce ako je moguće. Zaštita kremom !