NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“, koja je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ i u okviru „Kaleidoskopa kulture“. Biće realizovane četiri šetnje, a Čitaj više »

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

Tradicionalni međunarodni seniorski turnir u odbojci „Memorijal velikana“ biće odigran od 20. do 22. septembra, u Maloj sali Spensa. Još jednom će se kroz igru na mreži evocirati uspomene na legende ovog Čitaj više »

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

Inspirisani izložbom slika slovačkog umetnika Jana Bačura, u Muzeju Vojvodine biće organizovana muzejska igraonicu „Svet boja“ u nedelju, 22. septembra.  Deca će obići izložbu slika, pričaće se o bojama, osnovnim, tonovima boja Čitaj više »

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

Prva radionica kreativnog pisanja u novoj sezoni održaće se u subotu, 28. septembra u Omladinskom centru CK13, a rok za prijave je 22. septembar u ponoć. Na radionice se možete prijaviti ukoliko Čitaj više »

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

Festival novih energija ove subote, 21. septembra, organizuje veliku humanitarnu žurku pod sloganom “Da i drugima bude bolje” od 18 sati na Bulevaru Slobodana Jovanovića 3. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu Čitaj više »

 

GRADONAČELNIK SE MASKIRAO U OSOBU SA INVALIDITETOM

Nakon što je primio brojne pritužbe osoba s invaliditetom i drugih socijalno ugroženih osoba o tretmanu socijalnih radnika prema njima, Karlos Tena, gradonačelnik grada Kautemosa, grada u meksičkoj saveznoj državi Čihuahua, nije znao kome da veruje, navodnim žrtvama ili svojim saradnicima. Zato je smislio genijalan i neobičan plan kako bi ispitao stav lokalnih socijalnih radnika, maskirao se u osobu sa invaliditetom. Gradonačelnik Tena je dva meseca pripremao uverljivu masku, a zatim je obišao javne službenike u kancelariji gradonačelnika i socijalnoj službi i predstavljao se kao osoba s invaliditetom kojoj je potrebna pomoć. Nosio je debeli džemper koji mu je delomično prekrivao lice, kao i sivi šešir, crne naočare i zavoj preko levog uha, a kako bi lažirao povredu i izbegao da ga prepoznaju. Prvo je ušao u upravu za društveni razvoj tražeći pomoć ušao je u invalidskim kolicima. Tamo je zatražio besplatan obrok, na koji osobe s invaliditetom i siromašni građani imaju pravo prema zakonu, ali  su ga ignorisali, pa čak i u nekim momentima  diskriminisali. Nakon lošeg iskustva, gradonačelnik Tena je posetio je svoju kancelariji tražeći da razgovara s gradonačelnikom, ali rekli su mu da nije tamo. Kad je tražio da razgovara sa sekretarom gradske skupštine, grubo mu je rečeno da čeka u hodniku, jer javni službenik neće stići još za sat i po. U tom trenu Tena je bio uveren da su pritužbe koje je primao opravdane pa je izašao iz invalidskih kolica i skinuo masku, ostavivši zaposlene u gradskoj skupštini u šoku. Tena je meksičkim medijima rekao da su ga ignorisali i diskriminisali, zbog čega je bio razočaran kolegama. Dodao je kako nisu svi imali jednak stav prema njemu, ali jasno je dao do znanja da ne želi više čuti o ponovnom maltretiranju ljudi ili će poduzeti drastične mere da će im podeliti otkaze!