NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“, koja je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ i u okviru „Kaleidoskopa kulture“. Biće realizovane četiri šetnje, a Čitaj više »

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

Tradicionalni međunarodni seniorski turnir u odbojci „Memorijal velikana“ biće odigran od 20. do 22. septembra, u Maloj sali Spensa. Još jednom će se kroz igru na mreži evocirati uspomene na legende ovog Čitaj više »

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

Inspirisani izložbom slika slovačkog umetnika Jana Bačura, u Muzeju Vojvodine biće organizovana muzejska igraonicu „Svet boja“ u nedelju, 22. septembra.  Deca će obići izložbu slika, pričaće se o bojama, osnovnim, tonovima boja Čitaj više »

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

Prva radionica kreativnog pisanja u novoj sezoni održaće se u subotu, 28. septembra u Omladinskom centru CK13, a rok za prijave je 22. septembar u ponoć. Na radionice se možete prijaviti ukoliko Čitaj više »

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

Festival novih energija ove subote, 21. septembra, organizuje veliku humanitarnu žurku pod sloganom “Da i drugima bude bolje” od 18 sati na Bulevaru Slobodana Jovanovića 3. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu Čitaj više »

 

RAT PROTIV KOMARACA I DALjE TRAJE

Uprkos hiperprodukciji rečnih komaraca, kakva u ovom delu Evrope nije zabležena decenijama, “Ciklonizacija” kaže da  je uspela da obuzda njihovo nekontrolisano razmnožavanje i da urbano područje Novog Sada očisti od ove vrste krvopija. Rat je bukvalno vođen četiri meseca a dejstvovalo se sa vode, kopna i iz vazduha. Iako ih još uvek ima više nego što smo navikli, u Ciklonizaciji kažu da u je urbanom delu grada izbegnuta velika najezda, a očekuje se da će tako  biti i u prigradskim naseljima i selima. U prethodnih mesec dana, izvedeno je šest sveobuhvatnih, kombinovanih tretmana protiv odraslih komaraca Borbu protiv rečnih komaraca otežavalo je i to što su oni dobri letači i lako prevaljuju više desetina kilometara, te su sve vreme pristizale nove jedinke s Fruške Gore i iz Koviljskog rita koji se nalaze na teriotoriji Nacionalnog parka i zaštićenog područja gde nije dozvoljen tretman protiv komaraca, ističu za Dnevnik u ovom preduzeću i ističu da borba s komarcima nije završena, jer je prethodnih dana zabeležen porast broja urbanih, odnosno kućnih komaraca, koja je  prenosilac virusa Zapadnog Nila. Inače, Grad Novi Sad spada u retke gradove koji izdvajaju novac za stalno praćenje brojnosti i zarženosti komaraca tokom sezone na teritoriji grada. Prenosnik virusa Zapadnog Nila kućni komarac koji živi u blizini kanala, bara, manjih vodenih površina, vlažnim podrumima. Kako bi sprečili njihovo razmnožavanje u dvorištima dobro bi bilo da jednom nedeljno ispraznite kofe sa vodom, uklonite stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda, da stavite mreže na ventilacione otvore i poboljšate zaptivanje šahtova, septičkih jama i kišnjičara.  Kanale čistite od korova i otpadaka kako bi bili protočni i proverite da li su oluci zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom.