U PETAK STARTUJE PRODAJA PRVE TURE ULAZNICA ZA EXIT

U PETAK STARTUJE PRODAJA PRVE TURE ULAZNICA ZA EXIT

Ulaznice za dvadeseto izdanje Exit festivala naći će se u prodaji u petak, 22. novembra, tačno u podne. Ljuibitelji muzike iz celog sveta svoju ulaznicu moći će da ugrabe onlajn, putem sajta www.exitfest.org, Čitaj više »

PRVI RECIKLAŽNI PARK U SRBIJI NALAZI SE U KOVILjU

PRVI RECIKLAŽNI PARK U SRBIJI NALAZI SE U KOVILjU

Reciklažni park, prvi te vrste u Srbiji, nalazi se u Kovilju i zajedno su ga osmislili i napravili učenici i nastavnici u OŠ „Laza Kostić”. Osim Parka, koji je deo projekta „Reciklaža Čitaj više »

ZAVISNOST OD KUPOVINE PREKO INTERNETA JE MENTALN POREMEĆAJ

ZAVISNOST OD KUPOVINE PREKO INTERNETA JE MENTALN POREMEĆAJ

Zavisnost od kupovine preko interneta trebalo bi da bude prepoznata kao stvarni mentalni poremećaj, uvereni su stručnjaci koji tvrde da ova zavisnost ima velik uticaj na ljudski um. Mada je zavisnost od Čitaj više »

VEŽBANjE VIŠE USREĆUJE NEGO NOVAC

VEŽBANjE VIŠE USREĆUJE NEGO NOVAC

Sada je već i zvanično: vežbanje vas može učiniti srećnijim nego novac, rezultati su nekoliko studija koje pokazuju odnos između sreće i vežbanja. Naime, istraživači veruju da vas vežbanje može usrećiti kao Čitaj više »

NIKOLAS KEJDž GLUMI NIKOLASA KEJDžA U FILMU O NIKOLASU KEJDžU

NIKOLAS KEJDž GLUMI NIKOLASA KEJDžA U FILMU O NIKOLASU KEJDžU

Holivudski glumac Nikolas Kejdž navodno je u pregovorima da glumi samog sebe u filmu koji prati njega kako pokušava da dobije ulogu u novom ostvarenju Kventina Tarantina. Film „Unbearable Weight of Massive Čitaj više »

 

RAT PROTIV KOMARACA I DALjE TRAJE

Uprkos hiperprodukciji rečnih komaraca, kakva u ovom delu Evrope nije zabležena decenijama, “Ciklonizacija” kaže da  je uspela da obuzda njihovo nekontrolisano razmnožavanje i da urbano područje Novog Sada očisti od ove vrste krvopija. Rat je bukvalno vođen četiri meseca a dejstvovalo se sa vode, kopna i iz vazduha. Iako ih još uvek ima više nego što smo navikli, u Ciklonizaciji kažu da u je urbanom delu grada izbegnuta velika najezda, a očekuje se da će tako  biti i u prigradskim naseljima i selima. U prethodnih mesec dana, izvedeno je šest sveobuhvatnih, kombinovanih tretmana protiv odraslih komaraca Borbu protiv rečnih komaraca otežavalo je i to što su oni dobri letači i lako prevaljuju više desetina kilometara, te su sve vreme pristizale nove jedinke s Fruške Gore i iz Koviljskog rita koji se nalaze na teriotoriji Nacionalnog parka i zaštićenog područja gde nije dozvoljen tretman protiv komaraca, ističu za Dnevnik u ovom preduzeću i ističu da borba s komarcima nije završena, jer je prethodnih dana zabeležen porast broja urbanih, odnosno kućnih komaraca, koja je  prenosilac virusa Zapadnog Nila. Inače, Grad Novi Sad spada u retke gradove koji izdvajaju novac za stalno praćenje brojnosti i zarženosti komaraca tokom sezone na teritoriji grada. Prenosnik virusa Zapadnog Nila kućni komarac koji živi u blizini kanala, bara, manjih vodenih površina, vlažnim podrumima. Kako bi sprečili njihovo razmnožavanje u dvorištima dobro bi bilo da jednom nedeljno ispraznite kofe sa vodom, uklonite stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda, da stavite mreže na ventilacione otvore i poboljšate zaptivanje šahtova, septičkih jama i kišnjičara.  Kanale čistite od korova i otpadaka kako bi bili protočni i proverite da li su oluci zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom.