U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

„Novosadska toplana“ će, u četvrtak, 18. jula, izvoditi završne radove u šahtu na kolovozu u Ulici Janka Čmelika, u blizini raskrsnice sa Ulicom Đule Molnara (ispred Osnovne škole „Svetozar Marković Toza“). Za vreme Čitaj više »

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

Zbog radova na izgradnji saobraćajnih površina i prateće infrastrukture za potrebe komunalnog opremanja Naučno – tehnološkog parka  u Fruškogorskoj ulici – od Bulevara cara Lazara do Ulice Milice Stojadinović Srpkinje u Novom Sadu Čitaj više »

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

Nova šansa za umetnike da putuju, inspirišu se i realizuju svoje ideje je umetnički rezidencijalni program u Plovdivu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Tokom trajanja rezidencije, u periodu od avgusta do oktobra, odabrani umetnik Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

Sledeće nedelje počinje Novosadsko muzičko leto u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Na otvaranju, u subotu, 27 jula, nastupa grupa Divanhana koja izvodi tradicionalnu muziku zemalja Čitaj više »

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

Neki članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon eksperimentisao na krpeljima, a onda ih i pustio u javnost što je izazvalo širenje lajmske bolesti, od koje u SAD boluje 300.000 ljudi. Čitaj više »

 

RAT PROTIV KOMARACA I DALjE TRAJE

Uprkos hiperprodukciji rečnih komaraca, kakva u ovom delu Evrope nije zabležena decenijama, “Ciklonizacija” kaže da  je uspela da obuzda njihovo nekontrolisano razmnožavanje i da urbano područje Novog Sada očisti od ove vrste krvopija. Rat je bukvalno vođen četiri meseca a dejstvovalo se sa vode, kopna i iz vazduha. Iako ih još uvek ima više nego što smo navikli, u Ciklonizaciji kažu da u je urbanom delu grada izbegnuta velika najezda, a očekuje se da će tako  biti i u prigradskim naseljima i selima. U prethodnih mesec dana, izvedeno je šest sveobuhvatnih, kombinovanih tretmana protiv odraslih komaraca Borbu protiv rečnih komaraca otežavalo je i to što su oni dobri letači i lako prevaljuju više desetina kilometara, te su sve vreme pristizale nove jedinke s Fruške Gore i iz Koviljskog rita koji se nalaze na teriotoriji Nacionalnog parka i zaštićenog područja gde nije dozvoljen tretman protiv komaraca, ističu za Dnevnik u ovom preduzeću i ističu da borba s komarcima nije završena, jer je prethodnih dana zabeležen porast broja urbanih, odnosno kućnih komaraca, koja je  prenosilac virusa Zapadnog Nila. Inače, Grad Novi Sad spada u retke gradove koji izdvajaju novac za stalno praćenje brojnosti i zarženosti komaraca tokom sezone na teritoriji grada. Prenosnik virusa Zapadnog Nila kućni komarac koji živi u blizini kanala, bara, manjih vodenih površina, vlažnim podrumima. Kako bi sprečili njihovo razmnožavanje u dvorištima dobro bi bilo da jednom nedeljno ispraznite kofe sa vodom, uklonite stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda, da stavite mreže na ventilacione otvore i poboljšate zaptivanje šahtova, septičkih jama i kišnjičara.  Kanale čistite od korova i otpadaka kako bi bili protočni i proverite da li su oluci zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom.