U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

„Novosadska toplana“ će, u četvrtak, 18. jula, izvoditi završne radove u šahtu na kolovozu u Ulici Janka Čmelika, u blizini raskrsnice sa Ulicom Đule Molnara (ispred Osnovne škole „Svetozar Marković Toza“). Za vreme Čitaj više »

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

Zbog radova na izgradnji saobraćajnih površina i prateće infrastrukture za potrebe komunalnog opremanja Naučno – tehnološkog parka  u Fruškogorskoj ulici – od Bulevara cara Lazara do Ulice Milice Stojadinović Srpkinje u Novom Sadu Čitaj više »

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

Nova šansa za umetnike da putuju, inspirišu se i realizuju svoje ideje je umetnički rezidencijalni program u Plovdivu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Tokom trajanja rezidencije, u periodu od avgusta do oktobra, odabrani umetnik Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

Sledeće nedelje počinje Novosadsko muzičko leto u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Na otvaranju, u subotu, 27 jula, nastupa grupa Divanhana koja izvodi tradicionalnu muziku zemalja Čitaj više »

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

Neki članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon eksperimentisao na krpeljima, a onda ih i pustio u javnost što je izazvalo širenje lajmske bolesti, od koje u SAD boluje 300.000 ljudi. Čitaj više »

 

TURISTA JE SVE VIŠE I TROŠE SVE VIŠE. ODAKLE DOLAZE I KOLIKO TROŠE?

Turizam je značajan za sve nas, jer potrebno je ponekad izdvojiti neki period života na putovanje, ali najvažniji značaj turizma ogleda se u ekonomskim koristima koje donosi lokalnoj ekonomiji. Turista iz godine u godinu u svetu je sve više i oni troše sve više. Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. godini u svetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je za četiri odsto više nego u 2017. i novi rekord, čime je turizam zadržao treće mesto među privrednim sektorima u svetu. Danas u turističkim kretanjima učestvuje više od milijardu ljudi godišnje. Ukupan broj turista takođe raste, u 2018. bilo ih je 1,4 milijarde ili šest odsto više nego u 2017. Prema procenama, ovaj trend će se nastaviti i u 2019. U prva tri meseca ove godine bilo je četiri odsto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u isto vreme 2018, a do kraja godine očekuje se porast od tri do četiri odsto.

Strani turisti koji su svojom potrošnjom u 2018. najviše doprineli rastu prihoda od međunarodnog turizma su Kinezi, koji su širom sveta potrošili 277,3 milijarde dolara, a na drugom mestu su turisti iz SAD-a sa ukupnom potrošnjom od 144,2 milijarde dolara. Nemci su zauzeli treće mesto na ovoj listi, i potrošili su 94,2 milijarde dolara, četvrti su Britanci, koji su na putovanja izdvojili gotovo 76 milijardi dolara, dok se na petom mestu ističu Francuzi sa cifrom od 48 milijardi dolara.  Azija i Pacifik imali najveći rast u prihodima od međunarodnog turizma (sedam odsto) nakon čega sledi Evropa sa povećanjem tih prihoda od pet odsto.