PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

Zahvaljujući The Empty Shop-u, jedinstvenoj radnji unutar šoping centra Promenada koja je poslednjih mesec dana služila kao mesto gde građani Novog Sada i Vojvodine mogu donirati svoju korišćenu garderobu i obuću, prikupljeno je Čitaj više »

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

Više od 300 dece, raspoređene u 31 ekipu, igralo je u subotu humanitarni turnir u fudbalu na terenima Fudbalskog saveza grada Novog Sada prekoputa Novosadskog sajma. Na turniru su učestvovala deca rođena Čitaj više »

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

Srbija je sve posećenija od strane inostranih turista i posao turističkih vodiča je sve traženiji. Naša zemlja ima sasvim dovoljno turističkih vodiča koji govore engleski jezik, ali što se drugih jezika tiče, Čitaj više »

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

Zorica Rebernik ima 67 godina, učiteljica je u penziji, živi u gradiću  Breza u Bosni i Hercegovini. Znate, to je onaj grad za koji voz čeka Zdravko Čolić u pesmi „Stanica Podlugovi“. Čitaj više »

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

U danšnje vreme ljudi svih generacija spremni su na svakakve gluposti da bi napravili što bolji selfi. Sumanuti primeri stžu svakodnevno. Jedna putnica broda „Allure of the Seas“ izbačena je sa luksuznog Čitaj više »

 

OD ČETVRTKA DO NEDELjE „NOVI TVRĐAVA TEATAR“ U ČORTANOVCIMA

Nije sve samo u znaku Exita ove nedelje, već i u znaku pozorišta, koje će opet biti malo izmešteo iz Novog Sada. Festival Novi tvrđava teatar biće ove godine održan po šesti put,  od 4. do 9. jula u Vili „Stanković“ u Čortanovcima. Festival, šesti po redu, održaće se pod sloganom „Kakvi smo – takvi smo – pozorište zna“. Evo šta ssve možete pogledati:

 Četvrtak, 4. jul

 „SAN O MILENI“

Rediteljka i dramaturškinja Jelena Bogavac

Produkcija Udruženja umetnika „Artista“, Požarevac

Najzanačajniji događaji iz života Milene Pavlović Barili, koji se prelamaju kroz prizmu njenih remek dela. Predstava je visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od naših najzanimljivijih umetnica koja je stekla svetsku slavu.

 Petak, 5. jul

„OPSADA VENECIJE“

Reditelj Mikele Modesto Kazarin, inspirisano delom „Opsadno stanje“ Albera Kamija

Pozorište „Tudor Vianu“, Đurđu, Rumunija

„Opsada Venecije“ nosi sve poruke sveukupnog snažnog dela Albera Kamija, pre svega glas protiv svakog totalitarnog režima. U maniru komedije del arte, sa groteskom kao glavnim oružjem, ova predstava uplovljava u najdublji deo ljudske duše i kao da kaže trudimo se da se istorija ne ponovi i kultura košta, ali ignorancija košta još više.

 Subota, 6. jul

„KAVKASKI KREDOM“

Reditelj Paolo Mađeli po Bertoldu Brehtu

NP Sarajevo

Ova predstava posveta je onima koji će se roditi posle nas. Ukazuje na nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine. Samo, imamo li snage da razlučimo laž i manipulaciju od onog što je stvarno? Imamo li snage i zajedničke volje da se izborimo za plemenitije društvo, da ustanemo protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umetnost i slobodno društvo?

 Nedelja, 7. jul

„VENTILATOR“

Reditelj Jaka Ivanc, inspirisan Karlom Goldonijem

Koprodukcija Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz

Urnebesna komedija zapleta postavljena kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive – ljubav. Puno muzike i nesporazuma koji se rešavaju na tri, čak četiri jezika. Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator. Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos. Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu.

 Ponedeljak, 8. jul

„ŽENA IZ TROJE“

Reditelj Nebojša Bradić, inspirisan Euripidom

NP Priština i Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar

Euripidova antička tragedija „Žene iz Troje“ priča je o posledicama rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Savremene Troje se danas nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog istoka i Male Azije svedoče o ravnodušnosti koju savremeni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni pravedni gnev zbog gubitka najbližih. Savremeni bogovi, oni koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.

 Utorak, 9. jul

„ŽENIDBA I UDADBA“

(U čast nagrađenih)

Studenti II godine glume Fakulteta savremenih umetnosti Beograd, klasa Vide Ognjenović

Uvek izazovni Sterija i njegova „Ženidba i udadba“. Prilika je ovo da vidimo šta naša mladost misli o velikom srpskom komediografu, da li smo im još uvek smešni mi sa našim karakterima koje je Sterija tako dobro, rentgenski snimao. Jedan mladoženja, provodadžija, susedi i susetke… To je okosnica priče koja kroz duhovite dijaloge i razigranu mladalačku igru stavlja još jedno ogledalo pred nas.

Predstave se igraju u Vili „Stanković“ u Čortanovcima, od 21 sat, samo se „Kavkaski krug kredom“ izvodi u SNP-u.  U slučaju kiše, predstave se igraju u Srpskom narodnom pozorištu. Vest o premeštanju predstave stajaće na sajtu festivala već od podneva.  Obezbeđen je prevoz do Čortanovaca. Autobus iz Novog Sada kreće u 20h sa stajališta kod SNP-a. Povratak je pola sata po završetku predstave. Karte koštaju 700 dinara, cena kompleta je 3.500 dinara, a prodaju se u Gigs Tix-u.