PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

PRAZNA PRODAVNICA PRIKUPILA ŠEST IPO TONA GARDEROBE

Zahvaljujući The Empty Shop-u, jedinstvenoj radnji unutar šoping centra Promenada koja je poslednjih mesec dana služila kao mesto gde građani Novog Sada i Vojvodine mogu donirati svoju korišćenu garderobu i obuću, prikupljeno je Čitaj više »

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

USPEŠAN HUMANITARNI TURNIR FONDACIJE „PRVI KORAK“

Više od 300 dece, raspoređene u 31 ekipu, igralo je u subotu humanitarni turnir u fudbalu na terenima Fudbalskog saveza grada Novog Sada prekoputa Novosadskog sajma. Na turniru su učestvovala deca rođena Čitaj više »

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

NEDOVOLjNO TURISTIČKIH VODIČA KOJI ZNAJU KINESKI

Srbija je sve posećenija od strane inostranih turista i posao turističkih vodiča je sve traženiji. Naša zemlja ima sasvim dovoljno turističkih vodiča koji govore engleski jezik, ali što se drugih jezika tiče, Čitaj više »

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

NA NjOJ I OKO NjE JE SVE CRVENO (foto)

Zorica Rebernik ima 67 godina, učiteljica je u penziji, živi u gradiću  Breza u Bosni i Hercegovini. Znate, to je onaj grad za koji voz čeka Zdravko Čolić u pesmi „Stanica Podlugovi“. Čitaj više »

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

IZBACILI JE SA KRSTARENjA JER JE VISILA NA BRODU ZBOG SELFIJA (foto)

U danšnje vreme ljudi svih generacija spremni su na svakakve gluposti da bi napravili što bolji selfi. Sumanuti primeri stžu svakodnevno. Jedna putnica broda „Allure of the Seas“ izbačena je sa luksuznog Čitaj više »

 

TVRĐAVA MIRA – ŠEKSPIR, JOKO ONO, MIR, BOMBARDOVANjE I PLAKATI

Spomenik mira kao poklon Novom Sadu, dve predstave, izložba kontroverznog umetnika – to će ove i početkom naredne sedmice obuhvatiti programska platforma „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Zašto je Šekspir za glumce i dalje jedan od najzahtevnijih dramskih pisaca, za reditelje večna inspiracija, a za publiku predmet oduševljenja? Zašto su njegova dela i dalje među najigranijim i najpopularnijim pozorišnim komadima? Šta o Šekspiru govore njegovi junaci? Tim pitanjima bavi se predstava Nikite Milivojevića „Moj Šekspir“ koja će premijerno biti izvedena 28. juna u 20 sati, u okviru tradicionalnog „Šekspir festivala“ u Vili Stanković u Čortanovcima. Predstava okuplja poznata glumačka imena sa prostora bivše Jugoslavije, poput Milena Zupančič, Svetlana Bojković, Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, Ozren Grabarić, Igor Đorđević, Jelena Đulvezan … Oni će u ulogama raznih Šekspirovih junaka, kroz dijalog, preneti njihove doživljaje ovog dramskog genija, zašto je on toliko zahtevan i zašto su njegove poruke vanvremenske.

Svetska multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja, Joko Ono, izabrala je Novi Sad kao grad kojem će pokloniti svoje delo – Spomenik mira, koji će svečano biti otkriven 28. juna u 19.30 na Petrovaradinskoj tvrđavi. Joko je inspiraciju pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu, takozvana „šajka“, dok je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi, izgrađeno u 18. veku. To je zajednički projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Exit fondacije i kompanije NIS, kojim će biti obeležena stogodišnjica od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata.

 

Zašto postajemo bliski samo u strahu i tragediji? Zašto humanost i povezanost ne može da se održi i u miru? Zašto smo u „haosu“ više spremni da pomognemo drugima? Na ta pitanja moći će da odgovori svako ko 30. juna u 19 sati bude u kulturnoj stanici Svilara gde će biti izvedena interaktivna predstava „78 dana bliskosti u strahu – 20 godina od početka bombardovanja“. Predstava je zasnovana na materijalnim i nematerijalnim elementima kulture sećanja, na narativima, fotografijama i video-materijalu Novosađana iz perioda bombardovanja Novog Sada 1999. godine.

Izložba kontroverznog francuskog umetnika, Anri de Tuluz-Lotreka, biće otvorena 3. jula u kulturnoj stanici Svilara uz prateći program, a Novosađani će više od 20 njegovih dela moći da vide sve do polovine jula. Umetnik koji nije nastojao da ulepša stvarnost, već je u svojim delima bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, među kojim je posebnu pažnju privukao plakat za Mulen Ruž.