U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

„Novosadska toplana“ će, u četvrtak, 18. jula, izvoditi završne radove u šahtu na kolovozu u Ulici Janka Čmelika, u blizini raskrsnice sa Ulicom Đule Molnara (ispred Osnovne škole „Svetozar Marković Toza“). Za vreme Čitaj više »

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

Zbog radova na izgradnji saobraćajnih površina i prateće infrastrukture za potrebe komunalnog opremanja Naučno – tehnološkog parka  u Fruškogorskoj ulici – od Bulevara cara Lazara do Ulice Milice Stojadinović Srpkinje u Novom Sadu Čitaj više »

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

Nova šansa za umetnike da putuju, inspirišu se i realizuju svoje ideje je umetnički rezidencijalni program u Plovdivu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Tokom trajanja rezidencije, u periodu od avgusta do oktobra, odabrani umetnik Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

Sledeće nedelje počinje Novosadsko muzičko leto u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Na otvaranju, u subotu, 27 jula, nastupa grupa Divanhana koja izvodi tradicionalnu muziku zemalja Čitaj više »

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

Neki članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon eksperimentisao na krpeljima, a onda ih i pustio u javnost što je izazvalo širenje lajmske bolesti, od koje u SAD boluje 300.000 ljudi. Čitaj više »

 

TVRĐAVA MIRA – ŠEKSPIR, JOKO ONO, MIR, BOMBARDOVANjE I PLAKATI

Spomenik mira kao poklon Novom Sadu, dve predstave, izložba kontroverznog umetnika – to će ove i početkom naredne sedmice obuhvatiti programska platforma „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Zašto je Šekspir za glumce i dalje jedan od najzahtevnijih dramskih pisaca, za reditelje večna inspiracija, a za publiku predmet oduševljenja? Zašto su njegova dela i dalje među najigranijim i najpopularnijim pozorišnim komadima? Šta o Šekspiru govore njegovi junaci? Tim pitanjima bavi se predstava Nikite Milivojevića „Moj Šekspir“ koja će premijerno biti izvedena 28. juna u 20 sati, u okviru tradicionalnog „Šekspir festivala“ u Vili Stanković u Čortanovcima. Predstava okuplja poznata glumačka imena sa prostora bivše Jugoslavije, poput Milena Zupančič, Svetlana Bojković, Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, Ozren Grabarić, Igor Đorđević, Jelena Đulvezan … Oni će u ulogama raznih Šekspirovih junaka, kroz dijalog, preneti njihove doživljaje ovog dramskog genija, zašto je on toliko zahtevan i zašto su njegove poruke vanvremenske.

Svetska multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja, Joko Ono, izabrala je Novi Sad kao grad kojem će pokloniti svoje delo – Spomenik mira, koji će svečano biti otkriven 28. juna u 19.30 na Petrovaradinskoj tvrđavi. Joko je inspiraciju pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu, takozvana „šajka“, dok je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi, izgrađeno u 18. veku. To je zajednički projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Exit fondacije i kompanije NIS, kojim će biti obeležena stogodišnjica od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata.

 

Zašto postajemo bliski samo u strahu i tragediji? Zašto humanost i povezanost ne može da se održi i u miru? Zašto smo u „haosu“ više spremni da pomognemo drugima? Na ta pitanja moći će da odgovori svako ko 30. juna u 19 sati bude u kulturnoj stanici Svilara gde će biti izvedena interaktivna predstava „78 dana bliskosti u strahu – 20 godina od početka bombardovanja“. Predstava je zasnovana na materijalnim i nematerijalnim elementima kulture sećanja, na narativima, fotografijama i video-materijalu Novosađana iz perioda bombardovanja Novog Sada 1999. godine.

Izložba kontroverznog francuskog umetnika, Anri de Tuluz-Lotreka, biće otvorena 3. jula u kulturnoj stanici Svilara uz prateći program, a Novosađani će više od 20 njegovih dela moći da vide sve do polovine jula. Umetnik koji nije nastojao da ulepša stvarnost, već je u svojim delima bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, među kojim je posebnu pažnju privukao plakat za Mulen Ruž.