VATROMETOM ZAVRŠENA OVOGODIŠNjA „LEDENA ŠUMA“

VATROMETOM ZAVRŠENA OVOGODIŠNjA „LEDENA ŠUMA“

Večeras je u Dunavskom parku u Novom Sadu uz vatromet i svirku zatvorena četvrta menifestacija „Ledena šuma“ koja je ove sezone održana u periodu od 06. decembra do 19.januara. Na programu zatvaranja, posetioci Čitaj više »

KRUŠEVLjANIN PRVI STIGAO DO KRSTA U SREMSKOJ KAMENICI

KRUŠEVLjANIN PRVI STIGAO DO KRSTA U SREMSKOJ KAMENICI

U Sremskoj Kamenici je tradicionalno održano plivanje za Bogojavljenski krst. Učestvovalo je 126 hajodvažnijih, među kojima I četiri dame, kojima nisu smetali ni hladno vreme ni ledeni Dunav da pokušaju da prvi Čitaj više »

KINESKA NOVA GODINA I U NOVOM SADU

KINESKA NOVA GODINA I U NOVOM SADU

Vlada Republika Srbije i ambasada Kine u Srbiji i ove godine organizovaće proslavu kineske Nove godine, a obeležavanje kineske Nove godine održaće se u Beogradu i Novom Sadu. Kineska ili lunarna Nova Čitaj više »

INFORMACIJE I MENTALNO ZDRAVLjE NA TRIBINI U CKNS

INFORMACIJE I MENTALNO ZDRAVLjE NA TRIBINI U CKNS

Zasićenje informacijama koje se svakodnevno plasiraju može se nazvati obeležjem današnjeg vremena. Zanimljivost ere u kojoj živimo je da vreme koje su korisnici raznih društvenih i ostalih medija spremni da izdvoje da Čitaj više »

BOGAT PROGRAM POVODOM ROĐENDANA NOVOSADSKOG POZORIŠTA

BOGAT PROGRAM POVODOM ROĐENDANA NOVOSADSKOG POZORIŠTA

Novosadsko pozorište proslavlja ovih dana 46. rođendan, pa će I pozorišni sadržaj u ovom tetru biti slavljenički. Rođendanska nedelja počinje 21. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem vojvođanskih mađarskih pisaca. Nakon toga će, 23. Čitaj više »

 

VAN GOGH U NOVOM SADU PREDSTAVIO NOVI ALBUM, KNjIGU I SPOT

Novosađani su u ponedeljak  imali priliku da prisustvuju susretu sa članovima grupe „Van Gogh“, Zvonimirom Đukić- Đuletom i Srboljubom Radivojević- Srbom, koji su ovim povodom predstavili novu knjigu kao i spot za pesmu „Gotovo je sve“ sa novog studijskog albuma „More bez obala“. U prijateljskoj atmosferi, Đule i Srba pričali su o muzici, životu, prijateljstvu, stvaranju i njihovom plovidbom morem bez obala, dugom 34 godine.

„Ovaj spot je omažvremenuizkogdolazimo, uzpotvrdu da prave vrednosti večno traju. Ideja nam je bila da kroz energiju pokreta spojimo prošlo i sadašnje vreme. Za sliku iz prošlosti, prirodan odabir bila je serija „Obraz uz obraz“, taj božanstveni, vanvremenski šou, uz koji smo se svaki put divili i radovali čaroliji Milene i Gage. Sudeći po tome kako se senzibilitet njihovih pokreta krozigru, uklopio uz ritam muzike i igru današnje publike, sasvim je očigledno da je taj dodir obraza bio ispred svog vremena”, navodi Đule i izražava neizmernu zahvalnost reditelju Zdravku Šotri i RTS-u koji su imdali svoju saglasnost za korišćenje i emitovanje materijala.

Priča je dalje tekla uz smeh i šalu, dok su prisutni iskoristili priliku da pitaju šta ih zanima iz života dva prijatelja, kuma, muzičkih magova koji su izgradili bivšu jugoslovensku rok scenu. „More bez obala, plod je mog prijateljstva sa jednim džinom i jednim patuljkom. Džin je i to u svakom pogledu moj kum Srba koji 34 godine sedi na bubnjarskoj stolici, kao i svi drugi ljudi koji su prošli kroz Van Gogh i ugradili deo svoje duše, pameti i talenta. Ali niko ne zna za moje prijateljstvo sa jednim patuljkom, dobrim duhom, koje prvi put otkrivam. Iako je on došao iz moje mašte, ponekad pomislim da je on izmaštao mene. On je vlasnik rudnika iz kojeg mi stižu ideje, reči, tonovi, slike“, slikovito je objasnio Đule svoj put mašte i ideja kojim plovi od ranog detinjstva. Ovom desetom studijskom albumu, ne želi da dodeli epitet najboljeg, ali otkriva publici da je njemu lično jedan od omiljenih, pored albuma „Opasan ples“, „No comment“ i „Strast“. Razlog za to, jeste ozbiljnost albuma, otisnutost iz sigurne luke i potpuna razgolićenost od kreativnog komfora. Kao posebno dragu, Đule izdvaja pesmu „Pismo ocu“ od kojeg je, kako navodi, nasledio ljubav prema fotografiji ali i ustručavanje da drugima pokazuje fotografije koje pravi, koje je tek sada nestalo.

Ljubav prema muzici, gradio je uz svoj najveći uzor, brata Ljubu, još u ranoj mladosti dok je svirao violinu. Na drugom kraju ulice, Srba je svirao harmoniku, a presudnu ulogu u njihovim životima imala je upravo ta ulica koja ih je spajala i razdvajala.O pevačkim vodama u koje je uplovio na nagovor prijatelja, između ostalog i pokojnog Milana Mladenovića, govori sa osmehom, prisećajući se da je za početak pevao reči sa najvećim brojem slova R u njima. Danas, 34 godine i 10 studijskih albuma kasnije, Van Gogh pronalazi zvuk dovoljno jak da ga čuju i nove generacije, koje su odrastale u neko drugačije vreme. Njima, kako navodi, dugujemo da budemo dostojni njihovih nastojanja i ostavimo trag. Aleksandar Gatalica opisao ga jeu nedavnom intervjuuu, kao rokera, poetu, srpskog Bob Dilana, ali Đule sebe ne naziva piscem, jer smatra da nikad nije naučio da piše već samo da vešto sriče. Stoga je i knjiga „More bez obala“ čulna knjiga, koja plovi svim čulima do nekih novih generacija. U sklopu knjige, nalazi se i novi cd „More bez obala“ kao i DVD sa rođendanskog koncerta u „BelExpo“, 2016.godine. Za ljubitelje zvuka, odštampan je i kolekcionarski plavi vinilu 250 unikatnih primeraka, za koji je na pitanje Đuleta: „Da li znate deco šta je ovo“, devojčica iz publike odgovorila „veliki cd“.

Veliki cd, ipak je našao put i do srca mlađih generacija, te je nedavno album  „More bez obala“ osvojio nagradu „Naxi zvezda“ u kategoriji izbora za najbolji album po glasovima publike.

Na kraju susreta, prisutnima je na velikom ekranu pušten spot “Gotovo je sve” koji izgleda ovako: