U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

U ČETVRTAK IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI JANKA ČMELIKA ZBOG RADOVA TOPLANE

„Novosadska toplana“ će, u četvrtak, 18. jula, izvoditi završne radove u šahtu na kolovozu u Ulici Janka Čmelika, u blizini raskrsnice sa Ulicom Đule Molnara (ispred Osnovne škole „Svetozar Marković Toza“). Za vreme Čitaj više »

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

IZMENA TRASA AUTOBUSKIH LINIJA ZBOG RADOVA OKO NAUČNO – TEHNOLOŠKOG PARKA

Zbog radova na izgradnji saobraćajnih površina i prateće infrastrukture za potrebe komunalnog opremanja Naučno – tehnološkog parka  u Fruškogorskoj ulici – od Bulevara cara Lazara do Ulice Milice Stojadinović Srpkinje u Novom Sadu Čitaj više »

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

KONKURS ZA UMETNIKE ZA REZIDENCIJALNI PROGRAM U PLOVDIVU

Nova šansa za umetnike da putuju, inspirišu se i realizuju svoje ideje je umetnički rezidencijalni program u Plovdivu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Tokom trajanja rezidencije, u periodu od avgusta do oktobra, odabrani umetnik Čitaj više »

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

ŠTA NAS OČEKUJE TOKOM NOVOSADSKOG MUZIČKOG LETA

Sledeće nedelje počinje Novosadsko muzičko leto u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Na otvaranju, u subotu, 27 jula, nastupa grupa Divanhana koja izvodi tradicionalnu muziku zemalja Čitaj više »

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

KAKVE VEZE IMAJU PENTAGON I KRPELjI?

Neki članovi Predstavničkog doma SAD strahuju da je Pentagon eksperimentisao na krpeljima, a onda ih i pustio u javnost što je izazvalo širenje lajmske bolesti, od koje u SAD boluje 300.000 ljudi. Čitaj više »

 

NE BEŽITE OD SUNCA, ALI BUDITE PAŽLjIVI I ODGOVORNI PREMA SEBI

Iako leto kalendarski nije stiglo, vrućine kažu drugačije i već smo počeli da posećujemo plaže, bazene i izlažemo se suncu, što sa sobom povlači određenu dozu opasnosti. Lekari su vrć krenuli da upozoravaju da ne preterujete sa izlaganjem suncu, naročito u periodu od 10 do 16 časova kada je UV zračenje najintenzivnije. Upozorenje se takođe odnosi i na upotrebu solarijuma, koji postepeno postaju zabranjeni u mnogim evropskim zemljama. 

Što se sunca tiče, stručnjaci kažu da ono ima kumulaticni efekat (kao rendgensko zraćenje) , pa ćemo štetne efekte gorenja osetiti za 15 ili 20 godina. Zato kožu treba štiti posebno u mladim danima. Suncu se treba izlagati minimalno a štitit se maksimalno i to ne samo sa SPF faktorom koja nam govori o UVB zaštiti, već krema za sunčanje mora imati zaštitu i od UVA zraka. Lekari preporučuju mazanje kremom više puta tokom dana dok boravimo na plaži.  Naime, kombinacija UVA i UVB zraka značajno oštećuje kožu, odnosno DNK svake ćelije kože, pa kasnije dolazi do mutacije i ne samo do melanoma već i o drugih kancera kože, koji nisu toliko agresivni, ali se njihov broj povećava. 

Svi se slažu da stoprocentne zaštite od sunca nema, a sama bronzana boja kojom svi težimo tokom boravka na plažama je već znak da je došlo do oštećenja kože. SA druge strane, sunce nije toliki bauk ako smo pažljivi i ne treba se skrivati u zatvorenim prostorima tokom leta.

Poznato je da je pozitivan efekat sunca sinteza vitamina D, ali to ne znači da treba biti na suncu po ceo dan. Dovoljno je čak i 15 minuta svakodnevnih aktivnosti – odlaska od kuće do posla i obrnuto, do prodavnice. Pod dejstvom sunca podiže se nivo endorfina, pa ono utiče pozitivno i na naše raspoloženje, da se osećamo bolje.