NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

NOVE ŠETNjE KROZ NASLEĐE

Spens, Studio M, Filozofski fakultet, Sokolski dom, samo su neke od lokacija koje obuhvata tura „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“, koja je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ i u okviru „Kaleidoskopa kulture“. Biće realizovane četiri šetnje, a Čitaj više »

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

VIKEND U ZNAKU ODBOJKE U ČAST VELIKANA

Tradicionalni međunarodni seniorski turnir u odbojci „Memorijal velikana“ biće odigran od 20. do 22. septembra, u Maloj sali Spensa. Još jednom će se kroz igru na mreži evocirati uspomene na legende ovog Čitaj više »

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

IGRAONICA NA TEMU BOJA U MUZEJU VOJVODINE

Inspirisani izložbom slika slovačkog umetnika Jana Bačura, u Muzeju Vojvodine biće organizovana muzejska igraonicu „Svet boja“ u nedelju, 22. septembra.  Deca će obići izložbu slika, pričaće se o bojama, osnovnim, tonovima boja Čitaj više »

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

PRIJAVITE SE NA KONKURS KREATIVNOG PISANjA

Prva radionica kreativnog pisanja u novoj sezoni održaće se u subotu, 28. septembra u Omladinskom centru CK13, a rok za prijave je 22. septembar u ponoć. Na radionice se možete prijaviti ukoliko Čitaj više »

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

HUMANITARNA ŽURKA U OKVIRU FESTIVALA NOVIH ENERGIJA

Festival novih energija ove subote, 21. septembra, organizuje veliku humanitarnu žurku pod sloganom “Da i drugima bude bolje” od 18 sati na Bulevaru Slobodana Jovanovića 3. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu Čitaj više »

 

NE BEŽITE OD SUNCA, ALI BUDITE PAŽLjIVI I ODGOVORNI PREMA SEBI

Iako leto kalendarski nije stiglo, vrućine kažu drugačije i već smo počeli da posećujemo plaže, bazene i izlažemo se suncu, što sa sobom povlači određenu dozu opasnosti. Lekari su vrć krenuli da upozoravaju da ne preterujete sa izlaganjem suncu, naročito u periodu od 10 do 16 časova kada je UV zračenje najintenzivnije. Upozorenje se takođe odnosi i na upotrebu solarijuma, koji postepeno postaju zabranjeni u mnogim evropskim zemljama. 

Što se sunca tiče, stručnjaci kažu da ono ima kumulaticni efekat (kao rendgensko zraćenje) , pa ćemo štetne efekte gorenja osetiti za 15 ili 20 godina. Zato kožu treba štiti posebno u mladim danima. Suncu se treba izlagati minimalno a štitit se maksimalno i to ne samo sa SPF faktorom koja nam govori o UVB zaštiti, već krema za sunčanje mora imati zaštitu i od UVA zraka. Lekari preporučuju mazanje kremom više puta tokom dana dok boravimo na plaži.  Naime, kombinacija UVA i UVB zraka značajno oštećuje kožu, odnosno DNK svake ćelije kože, pa kasnije dolazi do mutacije i ne samo do melanoma već i o drugih kancera kože, koji nisu toliko agresivni, ali se njihov broj povećava. 

Svi se slažu da stoprocentne zaštite od sunca nema, a sama bronzana boja kojom svi težimo tokom boravka na plažama je već znak da je došlo do oštećenja kože. SA druge strane, sunce nije toliki bauk ako smo pažljivi i ne treba se skrivati u zatvorenim prostorima tokom leta.

Poznato je da je pozitivan efekat sunca sinteza vitamina D, ali to ne znači da treba biti na suncu po ceo dan. Dovoljno je čak i 15 minuta svakodnevnih aktivnosti – odlaska od kuće do posla i obrnuto, do prodavnice. Pod dejstvom sunca podiže se nivo endorfina, pa ono utiče pozitivno i na naše raspoloženje, da se osećamo bolje.