ZAŠTO JE RONALDO ČASTIO OSOBLjE GRČKOG HOTELA SA 20 HILJADA EVRA

ZAŠTO JE RONALDO ČASTIO OSOBLjE GRČKOG HOTELA SA 20 HILJADA EVRA

Fudbalska zvezda Kristijano Ronaldo častio je osoblje luksuznog hotela u Grčkoj s 20.000 evra u znak zahvalnosti što nisu ni blizu hotela puštali paparace tokom njegovog boravka. Ronaldo se pre početka priprema Čitaj više »

LETNjI FESTIVAL I OVE GODINE TOKOM CELOG LETA NA ŠTRANDU

LETNjI FESTIVAL I OVE GODINE TOKOM CELOG LETA NA ŠTRANDU

I ove godine, leto na Štrandu biće u znaku „Štrand Summer Festa“ (Štrand Letnjeg Festivala, za one koji ne govore Engleski). Kompletan porgram dešavaće se na prostoru ispod Mosta slobode, od 29. Čitaj više »

GRADONAČELNIK NOVOG SADA UZEO UČEŠĆA U AKCIJI „NEDELjA ZA ČISTIJU VOJVODINU“

GRADONAČELNIK NOVOG SADA UZEO UČEŠĆA U AKCIJI „NEDELjA ZA ČISTIJU VOJVODINU“

– Novi Sad je naša kuća, tako da moramo voditi računa o higijeni na isti način kao u svojim stanovima. Ako bacamo smeće tamo gde ne treba, stvaramo divlјe deponije, ostavlјamo nameštaj Čitaj više »

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA U ČETVRTAK BEZ TOPLE VODE ZBOG SANACIJE HAVARIJE

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA U ČETVRTAK BEZ TOPLE VODE ZBOG SANACIJE HAVARIJE

Iz „NOvosadske toplane“ obaveštavaju da u četvrtak, 27. juna 2019. godine, od 7 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži na Bulevaru Slobodana Jovanovića 11a, neće biti tiple potrošne vode u sledećim Čitaj više »

JAPANSKA GRICKALICA – POHOVANO LIŠĆE JAVORA

JAPANSKA GRICKALICA – POHOVANO LIŠĆE JAVORA

Japanaci umesto da jedu čips, flips, štapiće ili nešto slično često biraju prženo javorovo lišće. Momidži tempura naziv je ove zanimljive gricklqaice od javorovog lišća, jedne od najpopularnijih užina u Zemlji izlazećeg Čitaj više »

 

U SREDU NIZOM DOGAĐAJA BIĆE OBELEŽENA GODIŠNJICA NAJVEĆEG STRADANjA U ISTORIJI NOVOG SADA

Udruženje „Dunavska sonata“, nizom događaja, u kojima će učestovovati 400 učenika i umetnika, 12. juna počeće obeležavanje 170 godina od najvećeg stradanja u istoriji Novog Sada, kada je u topovskom granatiranju 1849. grad razrušen do temelja i ubijeno 12.000 od 20.000 stanovnika. Program će početi u 10 sati, kada će član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, zajedno sa učenicima novosadskih osnovnih škola, u Dunavskom parku zasaditi drvo sećanja. Posle toga toga, u saletli Dunavskog parka biće održan Kvarteta beogradske filharmonije. Nakon koncerta, na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, kod zgrade, u čijem dvorišnom zidu još uvek stoji đule iz 1849. godine, biti otvorena izložba „Novi Sad – grad feniks“. Istovremeno će u novosadskim školama biti održan javni čas na kom će đacima biti predočene činjenice u vezi s revolucijom 1848/49. i najvećim stradanjem Novog Sada. Inače,  obeležavanju ovog važnog datuma biće posvećeni mnogobrojni programi, koji će trajati do kraja godine.


Novi Sad u revoluciji 1848/1849. godine

U početku nacionalnih previranja 1848. godine, Novi Sad ima značajnu ulogu. U njemu je 26. marta na zajedničkom skupu „opštestva srpskog“ doneta peticija od 16 tačaka, uslov za samoupravne slobode Srba u Ugarskoj. U gradu je smenjen dotadašnji magistrat i izabran novi, sastavljen isključivo od Srba, a odavde će poteći i inicijativa za održavanje Majske skupštine u Sremskim Karlovcima (13-15. maj 1848), na kojoj je proglašena autonomna Srpska Vojvodina, u čijem će sastavu biti i Novi Sad.

Pre proglašenja Srpske Vojvodine u Sremskim Karlovcima, novosadski Srbi izabrali su na zboru u Novom Sadu deputaciju, koja je 8. aprila otišla u Požun, da se sporazume sa Lajošem Košutom o odnosima između nove revolucionarne mađarske vlade i vojvođanskih Srba. Sporazum nije postignut i time je na teritoriji današnje Vojvodine otpočeo krvavi rat između Srba i Mađara.

U ratu je naročito stradao Novi Sad, koji je mađarska vojska razorila, bombardovanjem sa Petrovaradinske tvrđave 12. juna 1849. godine, a grad je izgubio većinu svog stanovništva. Od preko 2.800 zgrada i kuća ostalo je jedva 800, a stanovništvo se razbežalo na sve strane. Posle gušenja mađarskog ustanka, u grad se ponovo vraća deo stanovništva, ali će popis iz 1850. godine u gradu izbrojati samo 7.102 stanovnika, što nije ni polovina broja od 20.000 koliko je Novi Sad imao stanovnika pre revolucije. Trebaće dvadeset godina da se broj stanovnika obnovi, tako da je tek popisom iz 1870. godine zabeleženo da Novi Sad ima 19.000 stanovnika, što je broj približan nekadašnjem. Koliko je grad bio uništen u revoluciji govore i podaci o idejama austrijskih zvaničnika da se izgradi novi grad, nekoliko kilometara uzvodno.