DOKUMENTARNI FILM „PRILEPSKI KONTRASTI“ VEČERAS U EĐŠEGU

DOKUMENTARNI FILM „PRILEPSKI KONTRASTI“ VEČERAS U EĐŠEGU

Ukoliko želite da saznate nešto više o istoriji našeg naroda, kao i o onome što se dešavalo tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, preporuka je da pogledate dokumentarni film „Prilepski kontrasti“, koji Čitaj više »

VELIKO INTERESOVANjE ZA IZLOŽBU O ĐURI JAKŠIĆU. ČEKA SE DESETHILJADITI POSETILAC

VELIKO INTERESOVANjE ZA IZLOŽBU O ĐURI JAKŠIĆU. ČEKA SE DESETHILJADITI POSETILAC

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ ušla je u poslednju nedelju, a Galerija Matice srpske pruža mogućnost svima zainteresovanima da besplatno posete izložbu i uživaju u jedinstvenom umetničkom doživljaju koji nudi Čitaj više »

O REZULTATIMA UPISA DECE U PU „RADOSNO DETINSTVO“

O REZULTATIMA UPISA DECE U PU „RADOSNO DETINSTVO“

Danas će biti poznati rezultati konkursa za upis dece u „Radosno detijstvo'“ za nerdnu školski godinu. Rezultati će biti istaknuti na vratima svih vrtića PU „Radosno detinjstvo“, ali i na sajtu predskolska.rs. Čitaj više »

DANAS POČINjE POLAGANjE „MALE MATURE“

DANAS POČINjE POLAGANjE „MALE MATURE“

Danas je jedan od tri veoma vana dana za svršene osnovce, kojima se školska godina završila još 31. maja, kako bi se dobro pripremili za ono što sledi danas, sutra i prekosutra, Čitaj više »

RUKOMETAŠI SRBIJE PLASIRALI SE NA EVROPSKO PRVENSTVO POBEDOM U NOVOM SADU

RUKOMETAŠI SRBIJE PLASIRALI SE NA EVROPSKO PRVENSTVO POBEDOM U NOVOM SADU

Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo, pošto je u poslednjem meču Grupe 2 kvalifikacija savladala Švajcarsku 32:31 (19:17). Pred skoro punim tribinama SPENS-a, na kojima su bila i deca iz Čitaj više »

 

„NEO“ FESTIVAL U OKVIRU PROGRAMSKOG LUKA „TVRĐAVA MIRA“ PONOVO DONOSI KLASIKU NA NEKLASIČAN NAČIN

Neklasični festival klasične muzike “NEO“ održaće se treću godinu zaredom, od 6. do 24. juna na više lokacija u Novom Sadu,  kao što su Plato katoličke crkve, Saletla u Dunavskom parku, Salaš 137, ali i Svečana sala Gradske kuće, Sinagoga, Crkva imena Marijinog(Katedrala), Studio M i Kulturna stanica Svilara. Na festivalu će se predstaviti  umetnici iz zemlje i inostranstva, dva renomirana orkestra, kamerni sastavi, horovi, mladi talenti. Osim muzičkog, publika neće biti uskraćena za vizuelni doživljaj, jer su se organizatori potrudili da ovogodišnji koncerti budu ipraćeni adekvatnim svetlnosnim i video projekcijma. Klasična muzika je temelj ovog festivala, ali će ovogodišnji NEO biće ispunjen i zvucima sevdalinke u jednom drugačijem aranžmanu. POsebno zanimljivo biće muzičko-dramsko delo “Priča o vojniku“, koje onose  glumac Zijah Sokolović i muzičari: Mate Bekavac (klarinet), Vil Hagen (violina), Per Rundberg (klavir). Sa više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva,  NEO postaje jedan od najvećih festivala klasične muzike u regionu, a ujedno i deo kulturne tradicije Novog Sada. Realizuje se u okviru “Tvrđave mira“ , programskog luka fondacije “Novi SAD 2021- Evropska prestonica kulture“, čiji je cilj da ovaj grad koji je već vekovima mesto ukrštanja mnoštvo kultura i negovanja tolerancije, afirmiše kao simbol mira, odnosno tvrđavu koja će pokrenuti energiju zajedništva čitavog regiona,  i naroda koji su bez obzira na sukobe, povezani i zajedno mogu mnogo da doprinesu jedni drugima.


Osim NEO festivala, u okviru ovog programskog luka, od 7. juna do 7. jula, biće predstavljen niz kreativnih sadržaja(koncerti, filmovi, predstave…) u autorstvu domaćih i regionalnih umetnika. U tom duhu, Novi Sad će dobiti i Spomenik prvom svetskom miru, koji je kreirala svetski poznata umetnica i borac za ljudska prava Joko Ono.