VATROMETOM ZAVRŠENA OVOGODIŠNjA „LEDENA ŠUMA“

VATROMETOM ZAVRŠENA OVOGODIŠNjA „LEDENA ŠUMA“

Večeras je u Dunavskom parku u Novom Sadu uz vatromet i svirku zatvorena četvrta menifestacija „Ledena šuma“ koja je ove sezone održana u periodu od 06. decembra do 19.januara. Na programu zatvaranja, posetioci Čitaj više »

KRUŠEVLjANIN PRVI STIGAO DO KRSTA U SREMSKOJ KAMENICI

KRUŠEVLjANIN PRVI STIGAO DO KRSTA U SREMSKOJ KAMENICI

U Sremskoj Kamenici je tradicionalno održano plivanje za Bogojavljenski krst. Učestvovalo je 126 hajodvažnijih, među kojima I četiri dame, kojima nisu smetali ni hladno vreme ni ledeni Dunav da pokušaju da prvi Čitaj više »

KINESKA NOVA GODINA I U NOVOM SADU

KINESKA NOVA GODINA I U NOVOM SADU

Vlada Republika Srbije i ambasada Kine u Srbiji i ove godine organizovaće proslavu kineske Nove godine, a obeležavanje kineske Nove godine održaće se u Beogradu i Novom Sadu. Kineska ili lunarna Nova Čitaj više »

INFORMACIJE I MENTALNO ZDRAVLjE NA TRIBINI U CKNS

INFORMACIJE I MENTALNO ZDRAVLjE NA TRIBINI U CKNS

Zasićenje informacijama koje se svakodnevno plasiraju može se nazvati obeležjem današnjeg vremena. Zanimljivost ere u kojoj živimo je da vreme koje su korisnici raznih društvenih i ostalih medija spremni da izdvoje da Čitaj više »

BOGAT PROGRAM POVODOM ROĐENDANA NOVOSADSKOG POZORIŠTA

BOGAT PROGRAM POVODOM ROĐENDANA NOVOSADSKOG POZORIŠTA

Novosadsko pozorište proslavlja ovih dana 46. rođendan, pa će I pozorišni sadržaj u ovom tetru biti slavljenički. Rođendanska nedelja počinje 21. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem vojvođanskih mađarskih pisaca. Nakon toga će, 23. Čitaj više »

 

NAJGORI I NAJBOLjI POBEDNICI EVROSONGA

Ovogodišnji izbor za Pesmu Evrovizije je završen u subotu, a britanski “Independent” je napravio analizu dosadašnjih učesnika na ovom takmičenju. Njihov autor Ben Keli dobro se potrudio da poređa 66 dosadašnjih (ne računajući poslednjeg laureata, Dankana Lorensa iz Holandije) pobednika, od najgoreg ka najboljem.

Po “Independentu” je, recimo, pesma “Satellite” kojom je trijumfovala Nemica Lena 2010. ubedljivo najgora koja je ikada ponela tu čast. Nije imao milosti ni prema hitu Serža Genzbroa “Poupée de cire, poupée de son” koju je izvela plavokosa Frans Gal, stavivši je na 63. poziciju.

Mnogi će se u Srbiji setiti 2004. godine, kada je stakleni mikrofon zamalo izmakao Željku Joksimoviću. Trijumfovala je tada Ruslana, sa pesmom “Wild Dances”, a “Independent” je upoređuje sa Ksenom, princezom ratnicom, i stavlja je tek na 53. mesto. Grupa Riva je pred sam kraj i krah Jugoslavije, 1989. godine dovela Evroviziju u Zagreb.

Parče elektropop sira koje ne možete da izbacite iz glave – kaže Ben Keli i stavlja “Rock Me, Baby” na 42. mesto. U Zagrebu je 1990. trijumfovao Toto Kutunjo, s upečatljivom i političkom “Insieme: 1992”, ali ova moćna rok balada nije zavredela više od 40. pozicije.

Prošlogodišnja pobednica Neta je 37, Dima Bilan je u Beogradu pevao za 35. mesto, a jedan od najubedljivijih pobednika, Aleksandar Ribak sa “Fairytale” stigao je tek do 33.

Nešto bolje je prošla Helena Paparizu i “My Number One” – “grčka Džej Lo” je 28.

Još jedna pesma koja je bila hit na ovim prostorima “Everyway That I Can” Turkinje Sertab Erener, plasirala se na 19. poziciju, a kontroverzna Ukrajinka Džamala i njena “1944” je za jedno mesto bolja.

Na 16. mestu je “Puppet on a String”, klasik Sendi Šo, a na 15. šarmantni Portugalac Salvador Sobral sa “Amar pelos dois”, za koga kažu da je bio dašak svežeg vazduha na takmičenju.

Na desetom mestu je Marija Šerifović i “Molitva”: dramatična balada je u jeku ekstravagancije bila potpuno svedena. “Bio je to kao klimaks neke moderne opere”, kaže Independent.

Finska čudovišta Lordi plasirala su se na devetu poziciju, Džoni Logan je sa “Hold Me Now” osmi, sedma je Šveđanka Karola iz 1991. (nas je tada predstavljala Bebi Dol), šesti su Bucks Fizz sa “Making Your Mind Up”, peta Selin Dion, tada u dresu Švajcarske, Katrina and the Waves su poslednji pravi britanski predstavnik sa “Love Shine a Light” (1997), Končita Vurst i njena brada su treći, Lorin i “Euforia” druga.

Naravno, pobednik je morala biti ABBA. Švedski majstori popa osvojili su kontinent i planetu pesmom “Waterloo” 1974. Klasik, i posle toliko vremena, i pokazna vežba kako napraviti hit, za Evrosong ili mimohttps://www.youtube.com/watch?v=3FsVeMz1F5c njega.