LETNjI FESTIVAL I OVE GODINE TOKOM CELOG LETA NA ŠTRANDU

LETNjI FESTIVAL I OVE GODINE TOKOM CELOG LETA NA ŠTRANDU

I ove godine, leto na Štrandu biće u znaku „Štrand Summer Festa“ (Štrand Letnjeg Festivala, za one koji ne govore Engleski). Kompletan porgram dešavaće se na prostoru ispod Mosta slobode, od 29. Čitaj više »

GRADONAČELNIK NOVOG SADA UZEO UČEŠĆA U AKCIJI „NEDELjA ZA ČISTIJU VOJVODINU“

GRADONAČELNIK NOVOG SADA UZEO UČEŠĆA U AKCIJI „NEDELjA ZA ČISTIJU VOJVODINU“

– Novi Sad je naša kuća, tako da moramo voditi računa o higijeni na isti način kao u svojim stanovima. Ako bacamo smeće tamo gde ne treba, stvaramo divlјe deponije, ostavlјamo nameštaj Čitaj više »

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA U ČETVRTAK BEZ TOPLE VODE ZBOG SANACIJE HAVARIJE

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA U ČETVRTAK BEZ TOPLE VODE ZBOG SANACIJE HAVARIJE

Iz „NOvosadske toplane“ obaveštavaju da u četvrtak, 27. juna 2019. godine, od 7 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži na Bulevaru Slobodana Jovanovića 11a, neće biti tiple potrošne vode u sledećim Čitaj više »

JAPANSKA GRICKALICA – POHOVANO LIŠĆE JAVORA

JAPANSKA GRICKALICA – POHOVANO LIŠĆE JAVORA

Japanaci umesto da jedu čips, flips, štapiće ili nešto slično često biraju prženo javorovo lišće. Momidži tempura naziv je ove zanimljive gricklqaice od javorovog lišća, jedne od najpopularnijih užina u Zemlji izlazećeg Čitaj više »

MUDROSTI HOMERA SIMPSONA O PIVU

MUDROSTI HOMERA SIMPSONA O PIVU

Homer Simpson, glavni junak popularne serije „Simpsonovi“, poznat je po svojoj bezuslovnoj ljubavi prema krofnama i svojoj porodici. Ovaj smotani, simpatični, naivni i iskreni junak ostao je zapamćen po mnogo čemu, ali se može reći da Čitaj više »

 

NAJGORI I NAJBOLjI POBEDNICI EVROSONGA

Ovogodišnji izbor za Pesmu Evrovizije je završen u subotu, a britanski “Independent” je napravio analizu dosadašnjih učesnika na ovom takmičenju. Njihov autor Ben Keli dobro se potrudio da poređa 66 dosadašnjih (ne računajući poslednjeg laureata, Dankana Lorensa iz Holandije) pobednika, od najgoreg ka najboljem.

Po “Independentu” je, recimo, pesma “Satellite” kojom je trijumfovala Nemica Lena 2010. ubedljivo najgora koja je ikada ponela tu čast. Nije imao milosti ni prema hitu Serža Genzbroa “Poupée de cire, poupée de son” koju je izvela plavokosa Frans Gal, stavivši je na 63. poziciju.

Mnogi će se u Srbiji setiti 2004. godine, kada je stakleni mikrofon zamalo izmakao Željku Joksimoviću. Trijumfovala je tada Ruslana, sa pesmom “Wild Dances”, a “Independent” je upoređuje sa Ksenom, princezom ratnicom, i stavlja je tek na 53. mesto. Grupa Riva je pred sam kraj i krah Jugoslavije, 1989. godine dovela Evroviziju u Zagreb.

Parče elektropop sira koje ne možete da izbacite iz glave – kaže Ben Keli i stavlja “Rock Me, Baby” na 42. mesto. U Zagrebu je 1990. trijumfovao Toto Kutunjo, s upečatljivom i političkom “Insieme: 1992”, ali ova moćna rok balada nije zavredela više od 40. pozicije.

Prošlogodišnja pobednica Neta je 37, Dima Bilan je u Beogradu pevao za 35. mesto, a jedan od najubedljivijih pobednika, Aleksandar Ribak sa “Fairytale” stigao je tek do 33.

Nešto bolje je prošla Helena Paparizu i “My Number One” – “grčka Džej Lo” je 28.

Još jedna pesma koja je bila hit na ovim prostorima “Everyway That I Can” Turkinje Sertab Erener, plasirala se na 19. poziciju, a kontroverzna Ukrajinka Džamala i njena “1944” je za jedno mesto bolja.

Na 16. mestu je “Puppet on a String”, klasik Sendi Šo, a na 15. šarmantni Portugalac Salvador Sobral sa “Amar pelos dois”, za koga kažu da je bio dašak svežeg vazduha na takmičenju.

Na desetom mestu je Marija Šerifović i “Molitva”: dramatična balada je u jeku ekstravagancije bila potpuno svedena. “Bio je to kao klimaks neke moderne opere”, kaže Independent.

Finska čudovišta Lordi plasirala su se na devetu poziciju, Džoni Logan je sa “Hold Me Now” osmi, sedma je Šveđanka Karola iz 1991. (nas je tada predstavljala Bebi Dol), šesti su Bucks Fizz sa “Making Your Mind Up”, peta Selin Dion, tada u dresu Švajcarske, Katrina and the Waves su poslednji pravi britanski predstavnik sa “Love Shine a Light” (1997), Končita Vurst i njena brada su treći, Lorin i “Euforia” druga.

Naravno, pobednik je morala biti ABBA. Švedski majstori popa osvojili su kontinent i planetu pesmom “Waterloo” 1974. Klasik, i posle toliko vremena, i pokazna vežba kako napraviti hit, za Evrosong ili mimohttps://www.youtube.com/watch?v=3FsVeMz1F5c njega.