VEČERAS GOSPEL U SINAGOGI

VEČERAS GOSPEL U SINAGOGI

Jedan od američkih najcenjenijih bluz muzičara, Šerman Holms, nastpa večeras u novosadskoj Sinagogi zajedno sa gospel triom Legendarni Ingrameti. a programu će biti klasične soul, gospel i kantri melodije na njihovoj regionalnoj Čitaj više »

FILMić I OVE GODINE – DECA PRAVE FILMOVE

FILMić I OVE GODINE – DECA PRAVE FILMOVE

Novi ciklus revije kratkog đačkog filma pod nazivom FILMić zvanično je otpočeo objavljivanjem Kalendara smotri i takmičenja u osnovnim i srednjim školama u Prosvetnom pregledu. Na smotri mogu da učestvuju učenici osnovnih Čitaj više »

U TOKU JE STERIJINO POZORJE

U TOKU JE STERIJINO POZORJE

Počelo je Sterijinio potorje. Otvorila ga je glumica Svetlana Bojković kojoj je uručena nagrada za životno delo. Do 3. juna pod sloganom „Pobuna – ženski rod“ biće izvedeno osam predstava u konkurenciji za Čitaj više »

HUMANITARNI PONEDELjAK JOŠ JEDNOM ZA MALU JOVANU

HUMANITARNI PONEDELjAK JOŠ JEDNOM ZA MALU JOVANU

Danas će biti ponovljena humanitarna akcija za Jovanu Štikovac iz Sremske Кamenice. Zbog lošeg vremena prošlog ponedeljka poseta novosadskoj gradskoj plaži bila je mala, pa je sakupljeno svega 28.700 dinara. Petogodišnja Jovana Štikovac je Čitaj više »

VOŽNjA ZA VELIKU NAGRADU NOVOG SADA

VOŽNjA ZA VELIKU NAGRADU NOVOG SADA

Trkom „Velika nagrada Novog Sada“ otvorena je nova sezona u automobilskom šampionatu Srbije, na kružnim stazama. Tradicionalna trka na „Mišeluku“ vožena je 37. put, a organizatori iz Sportskog auto moto kluba „021“ Čitaj više »

 

PLATFORMA „BUDUĆNOST EVROPE“ – ŠETNjA KROZ MODERNI NOVI SAD

Moderne škole, univerziteti, gradske skupštine, crkve, robne kuće i stambeni kompleksi izgrađeni posle Prvog svetskog rata svedoče o periodu napretka širom Evrope, ali i o decenijama koje su usledile. Kako je u arhitekturu uklesana naša istorija, kako se uklapa u moderno doba i kakav uticaj ima u njemu, to je tema prvog predavanja koje će biti održano u okviru programske platforme „Budućnost Evrope“.

Predavanje „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“  zakazno je za 21. maj u kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 18 časova, čime će početi program obeležavanja stogodišnjice Bauhausa, nemačkog arhitektonskog pokreta. Na predavanju će govoriti nemački arhitekta Tim Rinits, stručnjak za istraživanje savremenih problema u arhitekturi i urbanom razvoju, koji je i profesor urbanog i prostornog razvoja na Univerzitetu Lajbnic u Hanoveru.

Nakon predavanja, u 19.30 biće otvorena izložba „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ o takozvanom „Belom gradu“ koji broji više građevina u Bauhaus stilu nego svi gradovi sveta zajedno (više od 4.000 objekata), od kojih je većina uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Izložba će biti otvorena do 26. maja.

Istoimeno predavanje biće u kulturnoj stanici Eđšeg, na kom će profesor Miha Gros, koji vodi Bauhaus centar u Tel Avivu, govoriti o karakteristikama i urbanističkom planu tog grada, ali i obnovi i zaštiti arhitektonskog nasleđa. Predavanje će biti 17. maja u 18 časova.

„Šetnje kroz nasleđe“ na malo drugačiji način

Kako je pokret Bauhaus uticao na modernizam Novog Sada, na kojim građevinama su obrisi tog pokreta, biće predstavljeno kroz već dobro poznate „Šetnje kroz nasleđe“ koje su deo projekta „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“. 

Prva šetnja zakazana je za 24. maj u 17 časova, kada će Skupština AP Vojvodine prvi put otvoriti svoja vrata za građane, koji će se na taj način upoznati sa modernističkim nasleđem, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka: http://bit.ly/prijavazaskupstinu .  Šetnja kroz Skupštinu biće ponovljena 31. maja u 16 sati.