IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

U četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, od 1 sat, zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Bulevaru cara Lazara, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte: Čitaj više »

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad Čitaj više »

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

Ponedeljak veče će biti vrelo u Novom Sadu, pa jedan od načina da se rashladite i doživite leto na pravi način mogu biti klatino zvuci benda Helado Infinitino koji će održati koncert Čitaj više »

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

„Novi Sad – tango grad“ po šesti put i to od 15 do 18. avgusta u organizaciji Udruženja „Todo Tango“. Festival će ove godine trajati četiri dana, a na šest lokacija, biće Čitaj više »

 

PLATFORMA „BUDUĆNOST EVROPE“ – ŠETNjA KROZ MODERNI NOVI SAD

Moderne škole, univerziteti, gradske skupštine, crkve, robne kuće i stambeni kompleksi izgrađeni posle Prvog svetskog rata svedoče o periodu napretka širom Evrope, ali i o decenijama koje su usledile. Kako je u arhitekturu uklesana naša istorija, kako se uklapa u moderno doba i kakav uticaj ima u njemu, to je tema prvog predavanja koje će biti održano u okviru programske platforme „Budućnost Evrope“.

Predavanje „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“  zakazno je za 21. maj u kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 18 časova, čime će početi program obeležavanja stogodišnjice Bauhausa, nemačkog arhitektonskog pokreta. Na predavanju će govoriti nemački arhitekta Tim Rinits, stručnjak za istraživanje savremenih problema u arhitekturi i urbanom razvoju, koji je i profesor urbanog i prostornog razvoja na Univerzitetu Lajbnic u Hanoveru.

Nakon predavanja, u 19.30 biće otvorena izložba „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ o takozvanom „Belom gradu“ koji broji više građevina u Bauhaus stilu nego svi gradovi sveta zajedno (više od 4.000 objekata), od kojih je većina uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Izložba će biti otvorena do 26. maja.

Istoimeno predavanje biće u kulturnoj stanici Eđšeg, na kom će profesor Miha Gros, koji vodi Bauhaus centar u Tel Avivu, govoriti o karakteristikama i urbanističkom planu tog grada, ali i obnovi i zaštiti arhitektonskog nasleđa. Predavanje će biti 17. maja u 18 časova.

„Šetnje kroz nasleđe“ na malo drugačiji način

Kako je pokret Bauhaus uticao na modernizam Novog Sada, na kojim građevinama su obrisi tog pokreta, biće predstavljeno kroz već dobro poznate „Šetnje kroz nasleđe“ koje su deo projekta „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“. 

Prva šetnja zakazana je za 24. maj u 17 časova, kada će Skupština AP Vojvodine prvi put otvoriti svoja vrata za građane, koji će se na taj način upoznati sa modernističkim nasleđem, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka: http://bit.ly/prijavazaskupstinu .  Šetnja kroz Skupštinu biće ponovljena 31. maja u 16 sati.