IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

U četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, od 1 sat, zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Bulevaru cara Lazara, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte: Čitaj više »

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad Čitaj više »

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

Ponedeljak veče će biti vrelo u Novom Sadu, pa jedan od načina da se rashladite i doživite leto na pravi način mogu biti klatino zvuci benda Helado Infinitino koji će održati koncert Čitaj više »

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

„Novi Sad – tango grad“ po šesti put i to od 15 do 18. avgusta u organizaciji Udruženja „Todo Tango“. Festival će ove godine trajati četiri dana, a na šest lokacija, biće Čitaj više »

 

DAN VOĆARA, PRVI PUT NA POLjOPRIVREDNOM SAJMU

Da je voćarstvo u Srbiji u velikoj ekspanziji i da se od ove grane poljoprivrede može očekivati rast, potvrđuje i organizovanje prvog Međunarodnog dana voćara u okviru Poljoprivrednog sajma. Dan voćara obeležio je peti dan Sajma, a ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, je istakao da je voćarska proizvodnja u Srbiji, tokom poslednje decenije, ostvarila veliki napredak i dostigla svetski nivo. Ministar Nedimović je najavio brojne pogodnosti za voćare, ali i nove sporazume koji će olakšati izvoz voća na tržišta Bliskog istoka.

‒ Naše voćarstvo je već sada na zavidnom nivou. Kada se pogledaju voćnjaci, vide se savremene mreže za protivgradnu zaštitu i savremeni sistemi za navodnjavanje. – rekao je Branislav Nedimović. – Ipak, moramo se sada fokusirati i na neke druge stvari – tržište i ulaganje u prerađivačku industriju, jer bez toga nema daljeg razvoja voćarstva.

Voćarstvo donosi značajni devizni priliv državi, a površine pod voćarskim kulturama se povećavaju. Na primer, prošle godine je pod voćem bilo dva procenta više nego lane. Da bi se to i ostvarilo, potrebna je i podrška nadležnih institucija, koja nije izostala.  

‒ Tokom poslednje tri godine investirano je 1,3 milijarda dinara u sisteme za protivgradne mreže širom Vojvodine i blizu 2,7 milijardi u sisteme za navodnjavanje. ‒ rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević.

Srbija se može pohvaliti s blizu 185.000 hektara pod voćnjacima, a više od trećine zasadâ je šljiva. Mladim poljoprivrednicima pruža se i šansa da kroz start-ap sredstva započnu svoj biznis, ostanu na selu i tamo zasnuju porodice, a voćarstvo, kako stoje stvari, dobra je prilika za to. Prema rečima profesora Zorana Keserovića s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koliko je voćarstvo važno za Srbiju, pokazuje i to što su među prvih 10 izvoznih proizvoda malina, višnja i jabuka, a odmah iza nektarina i breskva.

Danu voćara priključili su se i ambasador Tunisa u Beogradu, Sejf Alah Redžeb, i direktorka Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Marina Skonjamiljo. Tokom manifestacije razgovaralo se o najvažnijim temama iz ove oblasti, a izneti su primeri iz prakse u Srbiji i Evropi.

‒ Procene govore da je voćarstvo u ozbiljnoj ekspanziji, a to je i razlog što smo odlučili da jedan dan na ovoj manifestaciji posvetimo voćarima. – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.  – Prisutan je veliki broj eminentnih voćara, koji su se povezali, razmenili iskustva, upoznali s najnovijim dostignućima, kao i sa podrškom državnih organa.