VEČERAS GOSPEL U SINAGOGI

VEČERAS GOSPEL U SINAGOGI

Jedan od američkih najcenjenijih bluz muzičara, Šerman Holms, nastpa večeras u novosadskoj Sinagogi zajedno sa gospel triom Legendarni Ingrameti. a programu će biti klasične soul, gospel i kantri melodije na njihovoj regionalnoj Čitaj više »

FILMić I OVE GODINE – DECA PRAVE FILMOVE

FILMić I OVE GODINE – DECA PRAVE FILMOVE

Novi ciklus revije kratkog đačkog filma pod nazivom FILMić zvanično je otpočeo objavljivanjem Kalendara smotri i takmičenja u osnovnim i srednjim školama u Prosvetnom pregledu. Na smotri mogu da učestvuju učenici osnovnih Čitaj više »

U TOKU JE STERIJINO POZORJE

U TOKU JE STERIJINO POZORJE

Počelo je Sterijinio potorje. Otvorila ga je glumica Svetlana Bojković kojoj je uručena nagrada za životno delo. Do 3. juna pod sloganom „Pobuna – ženski rod“ biće izvedeno osam predstava u konkurenciji za Čitaj više »

HUMANITARNI PONEDELjAK JOŠ JEDNOM ZA MALU JOVANU

HUMANITARNI PONEDELjAK JOŠ JEDNOM ZA MALU JOVANU

Danas će biti ponovljena humanitarna akcija za Jovanu Štikovac iz Sremske Кamenice. Zbog lošeg vremena prošlog ponedeljka poseta novosadskoj gradskoj plaži bila je mala, pa je sakupljeno svega 28.700 dinara. Petogodišnja Jovana Štikovac je Čitaj više »

VOŽNjA ZA VELIKU NAGRADU NOVOG SADA

VOŽNjA ZA VELIKU NAGRADU NOVOG SADA

Trkom „Velika nagrada Novog Sada“ otvorena je nova sezona u automobilskom šampionatu Srbije, na kružnim stazama. Tradicionalna trka na „Mišeluku“ vožena je 37. put, a organizatori iz Sportskog auto moto kluba „021“ Čitaj više »

 

DAN VOĆARA, PRVI PUT NA POLjOPRIVREDNOM SAJMU

Da je voćarstvo u Srbiji u velikoj ekspanziji i da se od ove grane poljoprivrede može očekivati rast, potvrđuje i organizovanje prvog Međunarodnog dana voćara u okviru Poljoprivrednog sajma. Dan voćara obeležio je peti dan Sajma, a ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, je istakao da je voćarska proizvodnja u Srbiji, tokom poslednje decenije, ostvarila veliki napredak i dostigla svetski nivo. Ministar Nedimović je najavio brojne pogodnosti za voćare, ali i nove sporazume koji će olakšati izvoz voća na tržišta Bliskog istoka.

‒ Naše voćarstvo je već sada na zavidnom nivou. Kada se pogledaju voćnjaci, vide se savremene mreže za protivgradnu zaštitu i savremeni sistemi za navodnjavanje. – rekao je Branislav Nedimović. – Ipak, moramo se sada fokusirati i na neke druge stvari – tržište i ulaganje u prerađivačku industriju, jer bez toga nema daljeg razvoja voćarstva.

Voćarstvo donosi značajni devizni priliv državi, a površine pod voćarskim kulturama se povećavaju. Na primer, prošle godine je pod voćem bilo dva procenta više nego lane. Da bi se to i ostvarilo, potrebna je i podrška nadležnih institucija, koja nije izostala.  

‒ Tokom poslednje tri godine investirano je 1,3 milijarda dinara u sisteme za protivgradne mreže širom Vojvodine i blizu 2,7 milijardi u sisteme za navodnjavanje. ‒ rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević.

Srbija se može pohvaliti s blizu 185.000 hektara pod voćnjacima, a više od trećine zasadâ je šljiva. Mladim poljoprivrednicima pruža se i šansa da kroz start-ap sredstva započnu svoj biznis, ostanu na selu i tamo zasnuju porodice, a voćarstvo, kako stoje stvari, dobra je prilika za to. Prema rečima profesora Zorana Keserovića s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koliko je voćarstvo važno za Srbiju, pokazuje i to što su među prvih 10 izvoznih proizvoda malina, višnja i jabuka, a odmah iza nektarina i breskva.

Danu voćara priključili su se i ambasador Tunisa u Beogradu, Sejf Alah Redžeb, i direktorka Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Marina Skonjamiljo. Tokom manifestacije razgovaralo se o najvažnijim temama iz ove oblasti, a izneti su primeri iz prakse u Srbiji i Evropi.

‒ Procene govore da je voćarstvo u ozbiljnoj ekspanziji, a to je i razlog što smo odlučili da jedan dan na ovoj manifestaciji posvetimo voćarima. – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.  – Prisutan je veliki broj eminentnih voćara, koji su se povezali, razmenili iskustva, upoznali s najnovijim dostignućima, kao i sa podrškom državnih organa.