POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

Radnici  „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 21. oktobra počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za mesec oktobar i zato mole potrošače, posebno stanare Čitaj više »

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

„Novosadska toplana“ u ponedeljak, 21. oktobra počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Branislava Nušića broj 13. Zbog toga će privremeno i zoni radova biti zauzimana jedna saobraćajna Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obeveštava da danas, od 8 sati, zbog izgradnje vrelovodnog priključka u Hadži Ruvimovoj ulici broj 43, nema topler potrošne vode u sledećim ulicama:  Dr Svetislava Kasapinovića 2b; Hadži Ruvimova 23-69; Čitaj više »

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Danas, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan, a u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Čitaj više »

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

„Ljubav“ – poruka je koju šalje novi mural u našem gradu, naslikan na obnovljenoj fasadi zgrade prekoputa kulturne stanice „Eđšeg“. To je poklon svetski priznatog multimedijalnog umetnika i dizajnera Bena Džonstona Novom Sadu, koji je Čitaj više »

 

NOVI SAD DOBIJA FABRIKU ČOKOLADE

Bari Kalebo kompanijna (Barry Callebaut) , vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi. Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu i planirano da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje.

„Predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka). Očekuje se da fabrika počne sa radom 2021. godine“, saopšteno je posle potpisivanja memoranduma.

Pre potpisivanja, delegaciju kompanije Barry Callebaut je ugostio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom „pametnog upravljanja rastom“, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast“, rekao je Antoan Desent Afrik, generalni direktor Barry Callebaut grupe.

„Veoma smo srećni i ponosni što se jedan izvozno-orijentisani tržišni lider pridružuje prehrambenoj industriji Srbije. Barry Callebaut će našoj zemlji doneti najsavremeniju tehnologiju i ekspertizu, kao i investicije i radna mesta za naše ljude. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da ovaj poduhvat uspe“, zaključio je Vučić.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas sa rukovodstvom kompanije „Barry Callebaut“, Memorandum o razumevanju za investiciju vrednu 50 miliona evra, koja će otvoriti 100 radnih mesta. Ispred kompanije „Barry Callebaut“, dela istoimene grupacije koja je vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, memorandum su potpisali Antoan de Sen-Afrik, Masimo Garavalka i Stojan Kemera, saopštilo je Ministarstvo privrede. Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku čokolade u Novom Sadu, a planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

„Barry Callebaut Group“ puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza. Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu. U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi. Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu, navedeno je u saopštenju.

izvor: www.rtv.rs