DOKUMENTARNI FILM „PRILEPSKI KONTRASTI“ VEČERAS U EĐŠEGU

DOKUMENTARNI FILM „PRILEPSKI KONTRASTI“ VEČERAS U EĐŠEGU

Ukoliko želite da saznate nešto više o istoriji našeg naroda, kao i o onome što se dešavalo tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, preporuka je da pogledate dokumentarni film „Prilepski kontrasti“, koji Čitaj više »

VELIKO INTERESOVANjE ZA IZLOŽBU O ĐURI JAKŠIĆU. ČEKA SE DESETHILJADITI POSETILAC

VELIKO INTERESOVANjE ZA IZLOŽBU O ĐURI JAKŠIĆU. ČEKA SE DESETHILJADITI POSETILAC

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ ušla je u poslednju nedelju, a Galerija Matice srpske pruža mogućnost svima zainteresovanima da besplatno posete izložbu i uživaju u jedinstvenom umetničkom doživljaju koji nudi Čitaj više »

O REZULTATIMA UPISA DECE U PU „RADOSNO DETINSTVO“

O REZULTATIMA UPISA DECE U PU „RADOSNO DETINSTVO“

Danas će biti poznati rezultati konkursa za upis dece u „Radosno detijstvo'“ za nerdnu školski godinu. Rezultati će biti istaknuti na vratima svih vrtića PU „Radosno detinjstvo“, ali i na sajtu predskolska.rs. Čitaj više »

DANAS POČINjE POLAGANjE „MALE MATURE“

DANAS POČINjE POLAGANjE „MALE MATURE“

Danas je jedan od tri veoma vana dana za svršene osnovce, kojima se školska godina završila još 31. maja, kako bi se dobro pripremili za ono što sledi danas, sutra i prekosutra, Čitaj više »

RUKOMETAŠI SRBIJE PLASIRALI SE NA EVROPSKO PRVENSTVO POBEDOM U NOVOM SADU

RUKOMETAŠI SRBIJE PLASIRALI SE NA EVROPSKO PRVENSTVO POBEDOM U NOVOM SADU

Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo, pošto je u poslednjem meču Grupe 2 kvalifikacija savladala Švajcarsku 32:31 (19:17). Pred skoro punim tribinama SPENS-a, na kojima su bila i deca iz Čitaj više »

 

PROLEĆE – POLEN – ALERGIJE

Polena drveća u vazduhu je svakog dana sve više, pa preosetljivi na ovu vrstu alergena muku muče sa curenjem nosa, kijanjem, grebuckanjem u grlu. Trenutno su najugroženiji oni koji reaguju na polen breze, vrbe, graba i jasena. Ovo drveće je sada u fazi cvetanja. Tegobe usled alergijske reakcije ponekad mogu da budu mnogo dramatičnije od uobičajenih, pa stručnjaci savetuju da se leče i najblaži oblici alergije.

Smatra se da je svega 30 zrna polena po metru kubnom vazduha dovoljno da izazove simptome alergije kod preosetljivih osoba. Polen breze se smatra najjačim među polenom drveća, a slede polen jove, leske, tise, jasena, platana, topole i hrasta, dok se za polen javora, vrbe, graba, borova, bukve i bresta smatra da su slabiji.

Stručnjaci kažu da osobe koje su preosetljive na polen drveća mogu da imaju tegobe pri konzumaciji pojedinih biljnih namirnica čiji su sastojci po svojoj strukturi slični strukturi polena na koje je osoba primarno preosetljiva. Zato alergični na polen breze ne bi trebalo u vreme njenog cvetanja da jedu jabuke, kruške, šargarepu, celer, kivi.

Bez obzira na to koji polen drveća je uzrok alergije, simptomi su uvek slični. To su uglavnom curenje nosa, kijanje u seriji, svrab i suzenje očiju, osećaj golicanja u predelu grla i nepca, zapušenost nosa. S obzirom na to da oko 30 odsto osoba sa alergijskom kijavicom tokom vremena razvije alergijsku astmu, neophodno je da se leče čak i relativno blagi simptomi ovog oboljenja.