IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

U četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, od 1 sat, zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Bulevaru cara Lazara, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte: Čitaj više »

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad Čitaj više »

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

Ponedeljak veče će biti vrelo u Novom Sadu, pa jedan od načina da se rashladite i doživite leto na pravi način mogu biti klatino zvuci benda Helado Infinitino koji će održati koncert Čitaj više »

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

„Novi Sad – tango grad“ po šesti put i to od 15 do 18. avgusta u organizaciji Udruženja „Todo Tango“. Festival će ove godine trajati četiri dana, a na šest lokacija, biće Čitaj više »

 

PROLEĆE – POLEN – ALERGIJE

Polena drveća u vazduhu je svakog dana sve više, pa preosetljivi na ovu vrstu alergena muku muče sa curenjem nosa, kijanjem, grebuckanjem u grlu. Trenutno su najugroženiji oni koji reaguju na polen breze, vrbe, graba i jasena. Ovo drveće je sada u fazi cvetanja. Tegobe usled alergijske reakcije ponekad mogu da budu mnogo dramatičnije od uobičajenih, pa stručnjaci savetuju da se leče i najblaži oblici alergije.

Smatra se da je svega 30 zrna polena po metru kubnom vazduha dovoljno da izazove simptome alergije kod preosetljivih osoba. Polen breze se smatra najjačim među polenom drveća, a slede polen jove, leske, tise, jasena, platana, topole i hrasta, dok se za polen javora, vrbe, graba, borova, bukve i bresta smatra da su slabiji.

Stručnjaci kažu da osobe koje su preosetljive na polen drveća mogu da imaju tegobe pri konzumaciji pojedinih biljnih namirnica čiji su sastojci po svojoj strukturi slični strukturi polena na koje je osoba primarno preosetljiva. Zato alergični na polen breze ne bi trebalo u vreme njenog cvetanja da jedu jabuke, kruške, šargarepu, celer, kivi.

Bez obzira na to koji polen drveća je uzrok alergije, simptomi su uvek slični. To su uglavnom curenje nosa, kijanje u seriji, svrab i suzenje očiju, osećaj golicanja u predelu grla i nepca, zapušenost nosa. S obzirom na to da oko 30 odsto osoba sa alergijskom kijavicom tokom vremena razvije alergijsku astmu, neophodno je da se leče čak i relativno blagi simptomi ovog oboljenja.