COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 2.APRIL DO 20 ČASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 2.APRIL DO 20 ČASOVA

Broj obolelih od korona virusa dostigao je večeras milion ljudi, objavljeno je na sajtu „worldmeters“. U 20 časova registrovano je 1.000.168 pozitivnih na korona virus, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama – 235.747. Čitaj više »

HALA 1 NOVOSADSKOG SAJMA PREDATA KLINIČKOM CENTRU NA UPRAVLjANjE (foto)

HALA 1 NOVOSADSKOG SAJMA PREDATA KLINIČKOM CENTRU NA UPRAVLjANjE (foto)

Hala 1 Novosadskog sajma spremna je za prihvat i smeštaj lica sa lakšom kliničkom slikom virusne infekcije Kovid 19, ukoliko se za tim ukaže potreba. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar odbrane Čitaj više »

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 2.APRIL DO 10 ČASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 2.APRIL DO 10 ČASOVA

Od novog korona virusa do sada je širom sveta zaraženo je 936.170 osoba, dok je preminulo 47.249. Od ukupnog broja obolelih u kritičnom stanju je 35.612 osoba, odnosno pet odsto obolelih, objavljeno Čitaj više »

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 1. APRIL DO 20 ČASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 1. APRIL DO 20 ČASOVA

U poslednja 24 sata još pet osoba preminulo je od Kovida-19 u Srbiji, a ukupan broj umrlih je 28. Među preminulima je i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Branislav Blažić. Registrovano Čitaj više »

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 1.APRIL DO 10 ĆASOVA

COVID 19 INFO – INFORMACIJE ZA 1.APRIL DO 10 ĆASOVA

Član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon izjavio je da se posle šeste nedelje epidemije može očekivati pad broja zaraženih, ali da je teško prognozirati kojom će se brzinom Čitaj više »

 

PROLEĆE – POLEN – ALERGIJE

Polena drveća u vazduhu je svakog dana sve više, pa preosetljivi na ovu vrstu alergena muku muče sa curenjem nosa, kijanjem, grebuckanjem u grlu. Trenutno su najugroženiji oni koji reaguju na polen breze, vrbe, graba i jasena. Ovo drveće je sada u fazi cvetanja. Tegobe usled alergijske reakcije ponekad mogu da budu mnogo dramatičnije od uobičajenih, pa stručnjaci savetuju da se leče i najblaži oblici alergije.

Smatra se da je svega 30 zrna polena po metru kubnom vazduha dovoljno da izazove simptome alergije kod preosetljivih osoba. Polen breze se smatra najjačim među polenom drveća, a slede polen jove, leske, tise, jasena, platana, topole i hrasta, dok se za polen javora, vrbe, graba, borova, bukve i bresta smatra da su slabiji.

Stručnjaci kažu da osobe koje su preosetljive na polen drveća mogu da imaju tegobe pri konzumaciji pojedinih biljnih namirnica čiji su sastojci po svojoj strukturi slični strukturi polena na koje je osoba primarno preosetljiva. Zato alergični na polen breze ne bi trebalo u vreme njenog cvetanja da jedu jabuke, kruške, šargarepu, celer, kivi.

Bez obzira na to koji polen drveća je uzrok alergije, simptomi su uvek slični. To su uglavnom curenje nosa, kijanje u seriji, svrab i suzenje očiju, osećaj golicanja u predelu grla i nepca, zapušenost nosa. S obzirom na to da oko 30 odsto osoba sa alergijskom kijavicom tokom vremena razvije alergijsku astmu, neophodno je da se leče čak i relativno blagi simptomi ovog oboljenja.