BITKA NACIJA U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

BITKA NACIJA U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

Ako se oko prvomajskih praznika nađete u Smederevu, ne propustite svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, čiji domaćin je prvi put Srbija i gde će učestvovati predstavnici više od Čitaj više »

SRBIJA TREĆA U SVETU PO PRIJATELjSKOJ NASTROJENOSTI

SRBIJA TREĆA U SVETU PO PRIJATELjSKOJ NASTROJENOSTI

Posle preseljenja u inostranstvo, najveći izazov je pronalaženje novih prijatelja, a 57 odsto ljudi, koji su morali da se sele zbog posla, navode da im to lako polazi za rukom. Reč je o Čitaj više »

KONKURS ZA PRIČE O HEROJIMA IZ KOMŠILUKA

KONKURS ZA PRIČE O HEROJIMA IZ KOMŠILUKA

U okviru projekta „Moj heroj”, Udruženje „Sinema Siti” raspisalo je konkurs za priče o herojima i pozvalo mlade da predstave svoje heroje i uzore među rođacima, komšijama i prijateljima, koji su ih Čitaj više »

KRITIČNA MASA OVOGA PUTA NA DAN PLANETE ZEMLjE

KRITIČNA MASA OVOGA PUTA NA DAN PLANETE ZEMLjE

Kritična masa, maniofestacija koja promoviše korišćenje bicikala u urbanim sredinama obično se okupljala svakog poslednjeg petka u mesecu i dobrodošli su bili svi koji voze bicikl, skejt, rolere ili drugo prevozno sredstvo Čitaj više »

NASTAVLjAJU SE RAZGOVORI O RODITELjSTVU

NASTAVLjAJU SE RAZGOVORI O RODITELjSTVU

U gradskoj biblioteci sutra se nastavljaju razgovori „O roditeljstvu“. Na Dečijem odeljenju u Dunavskoj 1 tema će biti prevencija depresije kod dece i dečjih emocionalnih kriza. Neka od pitanja kojima će se Čitaj više »

 

ŠTA NAS OČEKUJE NA OVOGODIŠNjEM STERIJINOM POZORJU

Sterijino pozorje, 64. po redu, održaće se od 26. maja do 3. juna pod sloganom „Pobuna – ženski rod“. Na njemu će izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade i tri predstave u međunarodnoj selekciji „Krugovi“. Publika će imati priliku da vidi predstave:

Petrijin venac– prema romanu Dragoslava Mihailovića, dramatizacija Mila Mašović-Nikolić, režija Boban Skerlić, Atelje 212, Beograd.

Zla žena– pisac Jovan Sterija Popović, režija Iva Milošević, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház, Subotica.

Neustrašive– kao i sve slobodne djevojke – autorka Tanja Šljivar, režija Salome Dastmalhi, Dojčes teatar/Deutsches Theater, Berlin.

Karolina Nojber – pisac Nebojša Romčević, adaptacija i režija Kokan Mladenović, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka.

Hasanaginica – po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište/Újvidéki színház, Novi Sad.

Kozocid– tekst i režija Vida Ognjenović, Gradsko pozorište, Podgorica.

M.I.R.A.– koncept, režija i dizajn scene Andraš Urban, Bitef teatar, Beograd.

Bolivud– tekst i režija Maja Pelević, muzika Anja Đorđević, Narodno pozorište, Beograd.


Selekcija „Krugovi“:

Kiklop– prema romanu Ranka Marinkovića, autor adaptacije i reditelj Saša Anočić, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb.

Itaka– prema Homerovoj Odiseji, pisci Peter Zavada i Armin Sabo-Sekelji, režija Krista Sekelji, Pozorište „Katona Jožef“, Budimpešta.

Kuća lutaka. Lečenje– pisac Magda Fertač, reditelj Jendžej Pjaskovski, TR/Teatr Rozmaitości, Varšava.