ŠTA NAS OČEKUJE NA OVOGODIŠNjEM STERIJINOM POZORJU

ŠTA NAS OČEKUJE NA OVOGODIŠNjEM STERIJINOM POZORJU

Sterijino pozorje, 64. po redu, održaće se od 26. maja do 3. juna pod sloganom „Pobuna – ženski rod“. Na njemu će izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade i tri predstave Čitaj više »

U NEDELjU NOVOSADSKI POLUMARATON

U NEDELjU NOVOSADSKI POLUMARATON

Novosadski polumaraton, 26. po redu, održaće se u nedelju, 24. marta, a start je na Trgu slobode. Trčaće se polumaraton od 21,097 km, štafetni polumaraton i trka zadovoljstva od 6 km. Takođe, biće organizovano Čitaj više »

FRANCUSKI FILMSKI KARAV STIŽE U NOVI SAD

FRANCUSKI FILMSKI KARAV STIŽE U NOVI SAD

Francuski filmski karavan komedije održaće se od 21. do 24. marta u Kulturnom centru Novog Sada. Projekcije su od 19 sati, a evo i rasporeda filmova: Četvrtak, 21. mart „JAVNA LIČNOST“  Režija: Čitaj više »

POČINjE OBNOVA VLADIČANSKOG DVORA

POČINjE OBNOVA VLADIČANSKOG DVORA

Oko Vladičanskog dvora radnici su počeli da postavljaju skele zbog predstojeće obnove fasade, karakteristične po crvenim pločama. Pokrajinska i gradska vlast izdvojile su za taj posao 31 miliona dinara, a nadzor nad Čitaj više »

KAKVI SU VAZDUH I VODA U NOVOM SADU

KAKVI SU VAZDUH I VODA U NOVOM SADU

Institut za javno zdravlje Vojvodine predstavio je rezultate analize vazduha i vode na teritoriji Novog Sada u periodu od 19. februara do 19. marta. Kada je u pitanju kvalitet vazduha na teritoriji Novog Sada, Čitaj više »

 

KURS ZNAKOVNOG JEZIKA ZA ZAPOSLENE U KULTURI

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 30.000 gluvih osoba kojima je znakovni jezik njihov maternji jezik. Osnovni problem sa kojim se susreću gluve i nagluve osobe koje žive u zajednici, a koji su ujedno i korisnici znakovnog jezika, prvenstveno odnosi na komunikacijske barijere na koje ove osobe nailaze u svakodnevnoj interakciji sa svojom društvenom okolinom. Nedostatak mogućnosti za dobijanja neophodnih informacija dovodi do „marginalizacije gluvih i nagluvih osoba, do gubitka njihove samostalnosti i društveno-socijalne otuđenosti, a na kraju i do opadanja kvaliteta njihovog života“. Zbog toga, Savez gluvih i nagluvih Vojvodine najavio je da će u Novom Sadu uskoro početi tromesečna obuka iz znakovnog jezika za zaposlene u ustanovama kulture, a cilj je da se omogući pristupačnost u komuniciranju sa gluvim i nagluvim sugrađanima. Prolećni modul predviđen je za period 19. mart do 19. jun 2019. godine u prostorijama Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine u Novom Sadu. Inače, Savez gluvih i nagluvih Vojvodine objavio je rečnik Znakovnog jezika za sve životne oblasti, uključujući i kulturu, što će umnogome olakšati komunikaciju sa publikom koju čine gluvei nagluve osobe.