DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

U okviru manifestacije „Unapređenje i razvoj privrednih delatnosti osoba sa invaliditetom“ udruženje „Čepom do osmeha“ u subotu 25. maja na centralnom platou Štranda od 11 do 18 časova organizuje drugi po redu Čitaj više »

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

Drugi Srpski senološki kongres održava se danas i sutra od 9 do 19 sati u Novom Sadu, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta. Organizuje ga Senološko udruženje Srbije u saradnji s novosadskim Medicinskim Čitaj više »

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

Promocija Pretraživača kulturnog nasleđa u Novom Sadu biće održana u Istorijskom arhivu grada, ul. Filipa Višnjića 2 a, u ponedeljak, 27. maja u podne. U pitanju je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije Čitaj više »

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

Međunarodni dan nestale dece, pod sloganom „Nemoj me zaboraviti“, biće obeležen u petak 24. maja, u 12 sati na Trgu, u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Čitaj više »

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije u nedelju, 26. maja biće nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da Čitaj više »

 

VRLO EMOTIVNA PREMIJERA PREDSTAVE „NAJUSAMLjENIJI KIT NA SVETU“

Srpsko narodno pozorište može se pohvaliti još jednom premijerom u ovoj godini. Premijera predstave „Najusamljeniji kit na svetu“, Zijaha A. Sokolovića, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja, po tekstu Tijane Grumić, oduševila je sinoć novosadsku publiku.

Reditelj Zijah A. Sokolović kaže da je tekst Tijane Grumić izuzetan. Da su njena razmišanjanja romantična i poetična, duboko dramska, jer donose jedan novi pogled na svet, na civilizaciju. Dodaje da je očišćen prljavštinom svakodnevice, izvađen iz sumornih tema današnjih pozorišta, stavljen iznad i ispod površine ove planete, stavljen u more i nebo.

„Želeo sam ovom da tražim Grala kao Lanselot, da sa glumcima proverim, da li neko od nas može da čuje svog Plavog kita ili da postane Plavi kit uprkos zakonima prirode. Ili još čistije, ova predstava traži da svako od nas plače, ako postoji neko ko čuje Plavog kita“, ističe reditelj Zijah A. Sokolović.

Glumica Sanja Mikitišin kaže da ova predstava postavlja mnoga pitanja u vezi sa (ne) komunikacijom među ljudima i razumevanja svojih najbližih.

„Životna mašina, obaveze i problemi koje ona donosi, često čini da izgubimo suštinski kontakt i otupimo kao osobe te gubimo ono što čini život lepim i ono što je nas nekad činilo lepim i jedinstvenim. Zaboravljamo, ne primećujemo više, sve podrazumevamo kad uđemo u svet „odraslih“… Ovo je jedna dirljiva priča o odnosima u svetu danas, kroz prizmu jedne obične porodice“, ističe Mikitišin.

„Predstavom smo želeli da podstaknemo publiku da žive sad, u ovom trenutku, prisutni emotivno i umno, te budu usmereni jedni na druge. S toga se ova predstava zapravo, kroz niz slika i prikaza situacija, odvija u gledaocu- njegovom iskustvu, mašti i srcu“, kaže mlada glumica Mia Simonović.

Scenografiju potpisuje Saša Senković kao i Zijah A. Sokolović, za kostime je bila zadužena Senka Ranosavljević, kompozitori su Irena Popović Dragović i Nikola Dragović, dok je scenski pokret radila Andreja Kulešević.

Uloge tumače: Milan Kovačević (KIT 52 HERCA), Mia Simonović (Saška), Grigorije Jakišić (Luka), Vukašin Ranđelović (Klovn), Sanja Mikitišin (Mama), Ervin Hadžimurtezić (Tata).

Repriza je zakazana za 8. mart.