ŠTA NAS OČEKUJE NA OVOGODIŠNjEM STERIJINOM POZORJU

ŠTA NAS OČEKUJE NA OVOGODIŠNjEM STERIJINOM POZORJU

Sterijino pozorje, 64. po redu, održaće se od 26. maja do 3. juna pod sloganom „Pobuna – ženski rod“. Na njemu će izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade i tri predstave Čitaj više »

U NEDELjU NOVOSADSKI POLUMARATON

U NEDELjU NOVOSADSKI POLUMARATON

Novosadski polumaraton, 26. po redu, održaće se u nedelju, 24. marta, a start je na Trgu slobode. Trčaće se polumaraton od 21,097 km, štafetni polumaraton i trka zadovoljstva od 6 km. Takođe, biće organizovano Čitaj više »

FRANCUSKI FILMSKI KARAV STIŽE U NOVI SAD

FRANCUSKI FILMSKI KARAV STIŽE U NOVI SAD

Francuski filmski karavan komedije održaće se od 21. do 24. marta u Kulturnom centru Novog Sada. Projekcije su od 19 sati, a evo i rasporeda filmova: Četvrtak, 21. mart „JAVNA LIČNOST“  Režija: Čitaj više »

POČINjE OBNOVA VLADIČANSKOG DVORA

POČINjE OBNOVA VLADIČANSKOG DVORA

Oko Vladičanskog dvora radnici su počeli da postavljaju skele zbog predstojeće obnove fasade, karakteristične po crvenim pločama. Pokrajinska i gradska vlast izdvojile su za taj posao 31 miliona dinara, a nadzor nad Čitaj više »

KAKVI SU VAZDUH I VODA U NOVOM SADU

KAKVI SU VAZDUH I VODA U NOVOM SADU

Institut za javno zdravlje Vojvodine predstavio je rezultate analize vazduha i vode na teritoriji Novog Sada u periodu od 19. februara do 19. marta. Kada je u pitanju kvalitet vazduha na teritoriji Novog Sada, Čitaj više »

 

VRLO EMOTIVNA PREMIJERA PREDSTAVE „NAJUSAMLjENIJI KIT NA SVETU“

Srpsko narodno pozorište može se pohvaliti još jednom premijerom u ovoj godini. Premijera predstave „Najusamljeniji kit na svetu“, Zijaha A. Sokolovića, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja, po tekstu Tijane Grumić, oduševila je sinoć novosadsku publiku.

Reditelj Zijah A. Sokolović kaže da je tekst Tijane Grumić izuzetan. Da su njena razmišanjanja romantična i poetična, duboko dramska, jer donose jedan novi pogled na svet, na civilizaciju. Dodaje da je očišćen prljavštinom svakodnevice, izvađen iz sumornih tema današnjih pozorišta, stavljen iznad i ispod površine ove planete, stavljen u more i nebo.

„Želeo sam ovom da tražim Grala kao Lanselot, da sa glumcima proverim, da li neko od nas može da čuje svog Plavog kita ili da postane Plavi kit uprkos zakonima prirode. Ili još čistije, ova predstava traži da svako od nas plače, ako postoji neko ko čuje Plavog kita“, ističe reditelj Zijah A. Sokolović.

Glumica Sanja Mikitišin kaže da ova predstava postavlja mnoga pitanja u vezi sa (ne) komunikacijom među ljudima i razumevanja svojih najbližih.

„Životna mašina, obaveze i problemi koje ona donosi, često čini da izgubimo suštinski kontakt i otupimo kao osobe te gubimo ono što čini život lepim i ono što je nas nekad činilo lepim i jedinstvenim. Zaboravljamo, ne primećujemo više, sve podrazumevamo kad uđemo u svet „odraslih“… Ovo je jedna dirljiva priča o odnosima u svetu danas, kroz prizmu jedne obične porodice“, ističe Mikitišin.

„Predstavom smo želeli da podstaknemo publiku da žive sad, u ovom trenutku, prisutni emotivno i umno, te budu usmereni jedni na druge. S toga se ova predstava zapravo, kroz niz slika i prikaza situacija, odvija u gledaocu- njegovom iskustvu, mašti i srcu“, kaže mlada glumica Mia Simonović.

Scenografiju potpisuje Saša Senković kao i Zijah A. Sokolović, za kostime je bila zadužena Senka Ranosavljević, kompozitori su Irena Popović Dragović i Nikola Dragović, dok je scenski pokret radila Andreja Kulešević.

Uloge tumače: Milan Kovačević (KIT 52 HERCA), Mia Simonović (Saška), Grigorije Jakišić (Luka), Vukašin Ranđelović (Klovn), Sanja Mikitišin (Mama), Ervin Hadžimurtezić (Tata).

Repriza je zakazana za 8. mart.