POČINjE NOVA SEZONA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

POČINjE NOVA SEZONA U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU

Stiže jesen, sezona godišnjih odmora je uglavnom gotova, a počinje nova pozorišna sezona. Što se SNP-a tiče, prva premijera u novoj 159. sezoni biće „Smederevo 1941“ prema tekstu i u režiji Ane Čitaj više »

DEFILE GRADOM I ROK SVIRKA POVODM ZAVRŠETKA MOTO SEZONE

DEFILE GRADOM I ROK SVIRKA POVODM ZAVRŠETKA MOTO SEZONE

Jesen dolazi, a sa njim odlazi još jedna moto sezona u Srbiji, a ona će u Novom Sadu zvanično biti zatvorena u subotu 21.septembra u 14 sati na Mišeluku, za kada je Čitaj više »

PODRŠKA SAMOHRANIM RODITELjIMA I NjIHOVOJ DECI

PODRŠKA SAMOHRANIM RODITELjIMA I NjIHOVOJ DECI

Fondacija „Deci na dar“ uz podršku Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu i Pokrajinskog sekretarijata za socijalu politiku, demografiju i ravnopravnost polova  organizuje besplatno savetovalište i pruža psihološku podršku samohranim roditeljima. Čitaj više »

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

BESPLATAN KURSEVI MATEMATIKE I PROGRAMIRANjA

Fondacija „Centar za mlade talente” organizuje besplatne kurseve matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Ove kurseve podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a Čitaj više »

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

TRIBINA O BEZBEDNOSTI U EĐŠEGU – PREDAVAČ IGOR JURIĆ

U kulturnoj stanici Eđšeg biće  održana tribina “Ukradena bezbednost”, a predavač je Igor Jurić, aktivista i borac za povećanje bezbednosti dece. Po profesiji ekonomista, koji je nakon lične tragedije život posvetio podizanju Čitaj više »

 

KOLIKO DANA MOŽEMO „IZVUĆI“ NA IME DRŽAVNIH PRAZNIKA TOKOKM 2019. GODINE

Na izmaku 2018. godine, zaposlenima u Srbiji smeši se lep odmor od čak 24 radna dana dodatnog odmora sledeće godine. Evo i kako. Pored redovonog godišnjeg odmora, zaposleni u Srbiji svake godine imaju i dodatnih 10 slobodnih dana na ime državnih praznika. Međutim, zbog rasporeda tih prazničnih dana koji nam ide na ruku i mogućnosti spajanja u više navrata, svim radnicima se pruža mogućnost da ne rade čak 24 dana.  Naglašavamo reči „pruža mogućnost“, jer ako niste u državnoj službi, sve ipak zavisi od poslodavca.

Već na početku godine moguće je prvo spajanje jer 1. i 2. januar kada se slavi Nova godina „pada“ u utorak i sredu pa će svima kojima je zgodno i mogu to da izvedu otvara mini odmor od pet dana, ako suboti i nedelji pridruže i radni ponedeljak.  Božić (7. januara) je u ponedeljak pa se dobija tri neradna dana vezano, a Sretenje koje se obeležava 15. i 16. februara donosi neradne petak, subotu i nedelju. Spajanjem slobodnih prazničnih dana za Uskrs i Prvi maj dobije jedan lep odmor od čak 10 dana., pod sulovom da poslodavci svojim radnicima „progledali kroz prste“ dva dana (30. april i 3. maj). U tom slučaju, od 25. aprila do 6. maja, građani Srbije mogu da planiraju putovanje, izlete ili bilo šta drugo. Onda sledi leto, kada se ništa ne praznuje, ali je sezona godišnjih domora. Sledeći državni praznik je tek krajem godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar, a to je opet ponedeljak.

Ako ste mislili da mi puno praznujemo, to baš i nije tako jer smo po broju državnih praznika u donjem delu table evropskih naroda. U Evropi, najviše plaćenih, neradnih dana imaju Turska i Slovačka, čak 15. Litvanija, Rusija, Austrija po 14. Od komšija, najviše paznuju Slovenci, koji se odmaraju 13 dana. Albanci, Bugari, Hrvati i Crnogorci po 12. Makedonci imaju od 12 do 15 dana. U BiH se odmaraju 11 dana. U svetu najviše državnih praznika imaju Iran i Kambodža, čak 27. A iako se veruje da su Japanci najvredniji narod, oni imaju 15 dana državnih praznika.