ROMANTIČNI FILMSKI MARADON U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI

ROMANTIČNI FILMSKI MARADON U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI

U okviru “Festivala ljubavi” danas je na programu prava poslastica za ljubitelje sedme umetnosti, a program neće biti održan na Trgu slobode, već u Muzeju savremen umetnosti. U pitanju je „Romance Movie Marathon“ Čitaj više »

RAPRODAT MUZIČKI STEND AP U EĐŠEGU POVODOM “DANA ZALjUBLjENIH”

RAPRODAT MUZIČKI STEND AP U EĐŠEGU POVODOM “DANA ZALjUBLjENIH”

Povodom Dana zaljubljenih, muzički stendap performans prvaka Opere SNP-a tenora Aleksandra Saše Popovića i soprana Senke Nedeljković biće predstavljen u petak u 20 časova u Kulturnoj stanici „Eđšeg”, Antona Čehova 4. Posetioci Čitaj više »

VOĐENjE KROZ “ISTORIJU U SLIKAMA” U GALERIJI MATICE POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

VOĐENjE KROZ “ISTORIJU U SLIKAMA” U GALERIJI MATICE POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Kustoska vođenja kroz stalnu postavku „Istorija u slikama“ Jelene Ognjanović i Stanislave Jovanović održaće se u subotu i nedelju, 15. i 16. februara u dva termina, od 13 I od 17 sati, Čitaj više »

KRENTE U VIRTUELNU 3D TURU PO PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

KRENTE U VIRTUELNU 3D TURU PO PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Svi koji to žele, odsad će moći da upoznaju Petrovaradinsku tvrđavu i preko virtuelne 3D ture, iza koje stoji Exit fondacija. Virtuelna tura kroz tvrđavu upoznaje posetioce sa lepotama, istorijskim činjenicima, ali Čitaj više »

NA SRETENjE PORED ZEMlJE PROLAZI ASTEROID PREČNIKA NEŠTO MANjEG OD KILOMETAR

NA SRETENjE PORED ZEMlJE PROLAZI ASTEROID PREČNIKA NEŠTO MANjEG OD KILOMETAR

Svemirska stena koji bi trebalo da se približi našoj planeti 15. februara dugačka je oko jedan kilometar. Smatra se da asteroid ove veličine može da ubije milione u području udara i izazove Čitaj više »

 

KOLIKO DANA MOŽEMO „IZVUĆI“ NA IME DRŽAVNIH PRAZNIKA TOKOKM 2019. GODINE

Na izmaku 2018. godine, zaposlenima u Srbiji smeši se lep odmor od čak 24 radna dana dodatnog odmora sledeće godine. Evo i kako. Pored redovonog godišnjeg odmora, zaposleni u Srbiji svake godine imaju i dodatnih 10 slobodnih dana na ime državnih praznika. Međutim, zbog rasporeda tih prazničnih dana koji nam ide na ruku i mogućnosti spajanja u više navrata, svim radnicima se pruža mogućnost da ne rade čak 24 dana.  Naglašavamo reči „pruža mogućnost“, jer ako niste u državnoj službi, sve ipak zavisi od poslodavca.

Već na početku godine moguće je prvo spajanje jer 1. i 2. januar kada se slavi Nova godina „pada“ u utorak i sredu pa će svima kojima je zgodno i mogu to da izvedu otvara mini odmor od pet dana, ako suboti i nedelji pridruže i radni ponedeljak.  Božić (7. januara) je u ponedeljak pa se dobija tri neradna dana vezano, a Sretenje koje se obeležava 15. i 16. februara donosi neradne petak, subotu i nedelju. Spajanjem slobodnih prazničnih dana za Uskrs i Prvi maj dobije jedan lep odmor od čak 10 dana., pod sulovom da poslodavci svojim radnicima „progledali kroz prste“ dva dana (30. april i 3. maj). U tom slučaju, od 25. aprila do 6. maja, građani Srbije mogu da planiraju putovanje, izlete ili bilo šta drugo. Onda sledi leto, kada se ništa ne praznuje, ali je sezona godišnjih domora. Sledeći državni praznik je tek krajem godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar, a to je opet ponedeljak.

Ako ste mislili da mi puno praznujemo, to baš i nije tako jer smo po broju državnih praznika u donjem delu table evropskih naroda. U Evropi, najviše plaćenih, neradnih dana imaju Turska i Slovačka, čak 15. Litvanija, Rusija, Austrija po 14. Od komšija, najviše paznuju Slovenci, koji se odmaraju 13 dana. Albanci, Bugari, Hrvati i Crnogorci po 12. Makedonci imaju od 12 do 15 dana. U BiH se odmaraju 11 dana. U svetu najviše državnih praznika imaju Iran i Kambodža, čak 27. A iako se veruje da su Japanci najvredniji narod, oni imaju 15 dana državnih praznika.