IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA UGAO BULEVARA EVROPE I OLGE PETROV

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA UGAO BULEVARA EVROPE I OLGE PETROV

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u sredu, 20. februara 2019. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na uglu Bulevara Evrope i Ulice Olge Petrov. Zbog pomenutih Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE BULEVAR EVROPE

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE BULEVAR EVROPE

Danas, 19. februara 2019. godine, od 10 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži na Bulevaru Evrope 32, prekinuta je isporuka toplotne energije za grejanje za objekte u sledećim ulicama: Bulevar Evrope; Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE

Danas, 19. februara 2019. godine, od 12.00 časova, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Đorđa Nikšića Johana 1, biće prekinuta isporuka toplotne energije za grejanje za objekte u sledećim ulicama: Čitaj više »

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA BEZ GRAJANjA ZBOG HAVARIJE

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA BEZ GRAJANjA ZBOG HAVARIJE

Danas, od 11.00 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Stevana Momčilovića 4, nema grejanja u sledećim ulicama: Mileve Marić; Stanoja Stanojevića; Momčila Tapavice; Bulevar kneza Miloša; Bulevar Jovana Dučića Čitaj više »

„TARTIF“ – PREMIJERNO U UTORAK U SNP-u

„TARTIF“ – PREMIJERNO U UTORAK U SNP-u

Nakon uspešno izvedene premijere u Narodnom pozorištu Sombor, poznati Molijerov komad „Tartif“, u režiji Igora Vuka Torbice biće premijerno izveden u utorak, 19. februara, na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu. Čitaj više »

 

NEKOLIKO INFORMACIJA O POSTU

U toku je Božićni post koji, kako sam njegov naziv kaže, traje do božića i podrazumeva 40 dana odricanja od mesa, osim ribljeg koje se jede samo određenim danima, zatim mleka i mlečnih proizvoda, jaja i višestruko pozitivno utiče na zdravlje organizma. Najpre tako što ga čisti, pre svega od masnoća koje kroz meso i ostale mrsne proizvode, inače unosimo u velikoj količini. Organizam se oslobađa velikog kalorijskog pritiska koji masna i jaka hrana prave. Kada se takva, kalorična hrana zameni lakšom, voćem i povrćem, organizam se na neki način i odmori i ima više energije koja se inače troši na varenje jake hrane. Čovek se zbog toga oseća lakše i rasterećenije, krvni sudovi se pročiste i prodišu, koža i kosa lepše izgledaju. Osim svežeg voća preporučljivo je i veoma korisno unositi jezgrasto ili suvo voće, kao što su recimo orasi, lešnici i bademi, kao i suve šljive, grožđe, smokve. Na taj način organizam će dobijati i dovoljno kalorija i dovoljno proteina. Inače, tokom Božićnog posta, riba može da se jede subotom i nedeljom kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, čak i ako on pada u sredu ili petak. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, kada se posti na vodi. Poslednja nedelja posta je strožija, ne jede se riba, već se posti na vodi. Na Badnji dan se ne koristi ni vino ni ulje i posti se na vodi.