POČINjE OČITAVANjE ZA DECEMBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA DECEMBAR

Radnici Javnog komunalnog preduzeća„Novosadska toplana“ od ponedeljka, 17.decembra 2018. godine, očitavaćestanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnuvodu za mesec decembartekuće godine. Mole se potrošači, posebno stanari Čitaj više »

VOLKSVAGEN RESTAURIRAO BUBU STARU 52 GODINE (video)

VOLKSVAGEN RESTAURIRAO BUBU STARU 52 GODINE (video)

„Bubu“ koju je Ketlin Bruks kupila 12. decembra 1966. godine nazvala je Eni, a njih dve su od tada pune 52 godine nerazdvojne. Kada su u „Folksvagenu“ čuli za ovaj slučaj, odlučili Čitaj više »

ZIMSKI FESTIVAL NOVIH ENERGIJA NA NOVOM NASELjU

ZIMSKI FESTIVAL NOVIH ENERGIJA NA NOVOM NASELjU

U Novom sadu, konkretno na Novom naselju od 25. decembra ove, do 1. januara sledeće godine  biće organizovan prvi „Zimski festival novih energija“. Domaćim događaja je MZ „Gavrilo Princip“. Programi Festivala su  Čitaj više »

NOVI SAD 2021: KAKO DOĆI DO REŠENjA ZA UREĐENJE CENTRA GRADA

NOVI SAD 2021: KAKO DOĆI DO REŠENjA ZA UREĐENJE CENTRA GRADA

U okviru „Otvorenog studija za arhitekturu i dizajn” Fondacije „Novi Sad 2021”, koji je otvoren u „Apolo” centru, predstavljena je saradnja švedskog arhitekte Johana Kaselbranta i srpske stručne javnosti, koji će tri Čitaj više »

PROMOCIJA KNjIGE O BATI ŽIVOJINOVIĆU VEČERAS U KULTURNOM CENTRU

PROMOCIJA KNjIGE O BATI ŽIVOJINOVIĆU VEČERAS U KULTURNOM CENTRU

U okviru festivala Euro-in film, večeras u u 20:15 minuta, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada biće održana promocija knjige Božidara Zečevića “Veliki filmski znak” posvećenoj Velimiruz Bati Živojinoviću, jednom Čitaj više »

 

NEKOLIKO INFORMACIJA O POSTU

U toku je Božićni post koji, kako sam njegov naziv kaže, traje do božića i podrazumeva 40 dana odricanja od mesa, osim ribljeg koje se jede samo određenim danima, zatim mleka i mlečnih proizvoda, jaja i višestruko pozitivno utiče na zdravlje organizma. Najpre tako što ga čisti, pre svega od masnoća koje kroz meso i ostale mrsne proizvode, inače unosimo u velikoj količini. Organizam se oslobađa velikog kalorijskog pritiska koji masna i jaka hrana prave. Kada se takva, kalorična hrana zameni lakšom, voćem i povrćem, organizam se na neki način i odmori i ima više energije koja se inače troši na varenje jake hrane. Čovek se zbog toga oseća lakše i rasterećenije, krvni sudovi se pročiste i prodišu, koža i kosa lepše izgledaju. Osim svežeg voća preporučljivo je i veoma korisno unositi jezgrasto ili suvo voće, kao što su recimo orasi, lešnici i bademi, kao i suve šljive, grožđe, smokve. Na taj način organizam će dobijati i dovoljno kalorija i dovoljno proteina. Inače, tokom Božićnog posta, riba može da se jede subotom i nedeljom kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, čak i ako on pada u sredu ili petak. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, kada se posti na vodi. Poslednja nedelja posta je strožija, ne jede se riba, već se posti na vodi. Na Badnji dan se ne koristi ni vino ni ulje i posti se na vodi.