DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

U okviru manifestacije „Unapređenje i razvoj privrednih delatnosti osoba sa invaliditetom“ udruženje „Čepom do osmeha“ u subotu 25. maja na centralnom platou Štranda od 11 do 18 časova organizuje drugi po redu Čitaj više »

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

Drugi Srpski senološki kongres održava se danas i sutra od 9 do 19 sati u Novom Sadu, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta. Organizuje ga Senološko udruženje Srbije u saradnji s novosadskim Medicinskim Čitaj više »

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

Promocija Pretraživača kulturnog nasleđa u Novom Sadu biće održana u Istorijskom arhivu grada, ul. Filipa Višnjića 2 a, u ponedeljak, 27. maja u podne. U pitanju je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije Čitaj više »

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

Međunarodni dan nestale dece, pod sloganom „Nemoj me zaboraviti“, biće obeležen u petak 24. maja, u 12 sati na Trgu, u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Čitaj više »

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije u nedelju, 26. maja biće nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da Čitaj više »

 

NEKOLIKO INFORMACIJA O POSTU

U toku je Božićni post koji, kako sam njegov naziv kaže, traje do božića i podrazumeva 40 dana odricanja od mesa, osim ribljeg koje se jede samo određenim danima, zatim mleka i mlečnih proizvoda, jaja i višestruko pozitivno utiče na zdravlje organizma. Najpre tako što ga čisti, pre svega od masnoća koje kroz meso i ostale mrsne proizvode, inače unosimo u velikoj količini. Organizam se oslobađa velikog kalorijskog pritiska koji masna i jaka hrana prave. Kada se takva, kalorična hrana zameni lakšom, voćem i povrćem, organizam se na neki način i odmori i ima više energije koja se inače troši na varenje jake hrane. Čovek se zbog toga oseća lakše i rasterećenije, krvni sudovi se pročiste i prodišu, koža i kosa lepše izgledaju. Osim svežeg voća preporučljivo je i veoma korisno unositi jezgrasto ili suvo voće, kao što su recimo orasi, lešnici i bademi, kao i suve šljive, grožđe, smokve. Na taj način organizam će dobijati i dovoljno kalorija i dovoljno proteina. Inače, tokom Božićnog posta, riba može da se jede subotom i nedeljom kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, čak i ako on pada u sredu ili petak. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, kada se posti na vodi. Poslednja nedelja posta je strožija, ne jede se riba, već se posti na vodi. Na Badnji dan se ne koristi ni vino ni ulje i posti se na vodi.