NOVI SAD DOBIJA FABRIKU ČOKOLADE

NOVI SAD DOBIJA FABRIKU ČOKOLADE

Bari Kalebo kompanijna (Barry Callebaut) , vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji Čitaj više »

PREDSTAVE SNP-a OSVAJAJU NAGRADE NA FESTIVALIMA

PREDSTAVE SNP-a OSVAJAJU NAGRADE NA FESTIVALIMA

Da Srpsko narodno pozorište neguje jak repertoar, dostojan svakog poštovanja, dokaz je tome što na festivalima širom zemlje, pokupi brojne nagrade. Nakon festivala „Pozorišno proleće“ u Šapcu na kom je predstava „Tartif“ Čitaj više »

LOKOMOTIVA JE RASPISALA KONKURS

LOKOMOTIVA JE RASPISALA KONKURS

 U okviru programa „LOKOMOTIVA – lokalna omladinska incijativa“ otvoren je Konkurs za realizaciju omladinskih ideja. Program ima za cilj osposobljavanje mladih da se aktivnije uključe u društveni život kroz obezbeđivanje podrške mladima da Čitaj više »

RADIONICA ZA DECU NA TEMU PRIJATELjSTVA IZMEĐU ĐURE JAKŠIĆA I JOVANA JOVANOVIĆA ZMAJA

RADIONICA ZA DECU NA TEMU PRIJATELjSTVA IZMEĐU ĐURE JAKŠIĆA I JOVANA JOVANOVIĆA ZMAJA

Kreativna radionica za decu „Dva prijatelja stara ljubav ka poeziji zauvek spaja“, održaće se u subotu, 20. aprila u Galeriji Matice srpske, u okviru izložbe „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“, koja Čitaj više »

U SUBOTU ŠETNjA KROZ KARLOVAČKU DVORSKU BAŠTU

U SUBOTU ŠETNjA KROZ KARLOVAČKU DVORSKU BAŠTU

Ko je za šetnju neka u subotu dođe u Karlovce na drugu šetnju kroz spomenik prirode „Dvorska bašta“, koja otkriva prirodno nasleđe Sremskih Karlovaca koju organizuje udruženje „Eco flame“, a podržano kroz Čitaj više »

 

OVOGA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI VIŠE NEĆE BITI

KLjUČEVI

Iako su metalne brave i ključevi glavni oslonac sigurnosti doma još od davnih rimskih vremena, zahvaljujući razvoju tehnologije novi sigurnosni sistemi koristiće otisak prsta, zenicu oka ili DNK za ono za što sada koristimo običan metalni ključ. Biometrijska sigurnost već danas se koristi u mnogim preduzećima, a u sledećih pet godina tako ćemo zaključavati domove i automobile. Čak će i „ultra moderni“ elektronski daljinski upravljač koji se u mnogim novijim modelima automobila koristi za njegovo pokretanje postati stvar prošlosti.

PARKING AUTOMATI

Stresni trenuci u kojima ste dobili kaznu za parking jer ste sasvim slučajno zaboravili da doplatite za sledeći sat će uskoro postati stvar prošlosti jer će automobili budućnosti direktno komunicirati s parking mestom i vršiti naplatu. Neki od poznatih proizvođača automobila kao što je Ford već sada rade na implementaciji takve tehnologije.

GOTOVINA

Novac kao takav će se sigurno koristiti u budućnosti, ali njegov fizički oblik mogao bi da postane stvar prošlosti. Kovanice i papirne novčanice sledeće decenije će biti zamenjene novim oblicima. U Švedskoj su već sada kreditne kartice i onlajn bankarstvo gotovo u potpunosti zamenili novac, a alati mobilnog plaćanja olakšavaju kupovinu proizvoda u samo nekoliko dodira ekrana na pametnom telefonu. Digitalna valuta kao što je Bitkoin u daljoj budućnosti mogla bi da postane opšteprihvaćeno sredstvo plaćanja.

BANKOMATI

U bezgotovinskom svetu budućnosti danas sveprisutni bankomati postaće zastareli poput telefonskih govornica. Virtualno bankarstvo je budućnost čovečanstva, direktna uplata i prenos novca mobilnim aplikacijama znatno je praktičnija od odlaska na bankomat. Nakon što gotovina postane stvar prošlosti, automatizovani brojač novca, najvažniji uređaj savremenog bankarstva još od 1970. više neće imati svoju svrhu. Klasične banke postupno će nestajati nakon što ih zameni virtualno bankarstvo.

DESKTOP RAČUNARI

Poslednjih godina svedočili smo tome da desktop računari od velikih nezgrapnih uređaja postaju sve manji, da bi se na kraju pretvorili u laptop, a uskoro će u potpunosti nestati. Jedan od razloga je taj da hard diskove, koji su primarno služili da skladište podatke na računarima, jednako efikasno može da zameni i fleš memorija koja je daleko praktičnija. Zahvaljujući fleš memoriji prenosni računari i tableti omogućiće sve ono za šta se danas još uvek koriste desktop računari.

TELEVIZORI

Uskoro nam više neće trebati „nezgrapni“ tv prijemnik kako bismo gledali tv program. I to „nezgrapni“ označava ultratanke moderne uređaje koji vise na zidu. Tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR) pruža znatno bolje iskustvo gledanja sadržaja, a sve što je potrebno su naočare umesto ekrana. Ipak, ova tehnologija je još uvek previše skupa i nedovoljno razvijena da bi predstavljala stvarnu pretnju televiziji, ali za 10 godina VR i AR naočare će biti dostupne svuda. Velike kompanije kao što je Epl već ulažu značajne iznose u razvoj ove kategorije proizvoda.