DEO DETELINALE SUTRA BEZ GREJANjA ZBOG RADOVA

DEO DETELINALE SUTRA BEZ GREJANjA ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obaveštava da sutra (14. novembar), od 8 sati, zbog radova na izgradnji priključka u Ulici Janka Čmelika 90a-92a, neće biti grejanja u sledećim ulicama: Nadežde Petrović 1-7, 4-10; Orlovića Pavla Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

Danas, 13. novembra, od 9.30 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Veselina Masleše broj 38, nema tople potrošne vode za objekte u ulicama: • Veselina Masleše 38a – 42 Čitaj više »

USKORO VAS PRILIKOM ULASKA U EU OČEKUJE RAZGOVOR SA ROBOTOM

USKORO VAS PRILIKOM ULASKA U EU OČEKUJE RAZGOVOR SA ROBOTOM

Putnici koji ulaze u Evropsku Uniju uskoro će morati da odgovore na pitanja carinika robota. A njime će upravljati veštačka inteligencija koja će proceniti da li lažete ili prećutkujete nešto. Robot će Čitaj više »

U KINI AVATARI POČELI DA ČITAJU VESTI NA TELEVIZIJI

U KINI AVATARI POČELI DA ČITAJU VESTI NA TELEVIZIJI

Kineska državna agencija „Sinhua“ već duže vreme razmatra uvođenje robotike u prezentovanju dnevnih vesti, a sada je načinila i konkretan korak. Nazivajući svoj servis „prvim na svetu“, Sinhua je premijerno uvela par Čitaj više »

KRAĆE RADNO VREME ZA ŽENE DA BI DUŽE BILE SA PORODICOM

KRAĆE RADNO VREME ZA ŽENE DA BI DUŽE BILE SA PORODICOM

Firma iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, radnicama je skratila radno vreme za sat kako bi mogle da provode više vremena sa porodicom. To je, za sada jedinstven slučaj ne Čitaj više »

 

OVOGA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI VIŠE NEĆE BITI

KLjUČEVI

Iako su metalne brave i ključevi glavni oslonac sigurnosti doma još od davnih rimskih vremena, zahvaljujući razvoju tehnologije novi sigurnosni sistemi koristiće otisak prsta, zenicu oka ili DNK za ono za što sada koristimo običan metalni ključ. Biometrijska sigurnost već danas se koristi u mnogim preduzećima, a u sledećih pet godina tako ćemo zaključavati domove i automobile. Čak će i „ultra moderni“ elektronski daljinski upravljač koji se u mnogim novijim modelima automobila koristi za njegovo pokretanje postati stvar prošlosti.

PARKING AUTOMATI

Stresni trenuci u kojima ste dobili kaznu za parking jer ste sasvim slučajno zaboravili da doplatite za sledeći sat će uskoro postati stvar prošlosti jer će automobili budućnosti direktno komunicirati s parking mestom i vršiti naplatu. Neki od poznatih proizvođača automobila kao što je Ford već sada rade na implementaciji takve tehnologije.

GOTOVINA

Novac kao takav će se sigurno koristiti u budućnosti, ali njegov fizički oblik mogao bi da postane stvar prošlosti. Kovanice i papirne novčanice sledeće decenije će biti zamenjene novim oblicima. U Švedskoj su već sada kreditne kartice i onlajn bankarstvo gotovo u potpunosti zamenili novac, a alati mobilnog plaćanja olakšavaju kupovinu proizvoda u samo nekoliko dodira ekrana na pametnom telefonu. Digitalna valuta kao što je Bitkoin u daljoj budućnosti mogla bi da postane opšteprihvaćeno sredstvo plaćanja.

BANKOMATI

U bezgotovinskom svetu budućnosti danas sveprisutni bankomati postaće zastareli poput telefonskih govornica. Virtualno bankarstvo je budućnost čovečanstva, direktna uplata i prenos novca mobilnim aplikacijama znatno je praktičnija od odlaska na bankomat. Nakon što gotovina postane stvar prošlosti, automatizovani brojač novca, najvažniji uređaj savremenog bankarstva još od 1970. više neće imati svoju svrhu. Klasične banke postupno će nestajati nakon što ih zameni virtualno bankarstvo.

DESKTOP RAČUNARI

Poslednjih godina svedočili smo tome da desktop računari od velikih nezgrapnih uređaja postaju sve manji, da bi se na kraju pretvorili u laptop, a uskoro će u potpunosti nestati. Jedan od razloga je taj da hard diskove, koji su primarno služili da skladište podatke na računarima, jednako efikasno može da zameni i fleš memorija koja je daleko praktičnija. Zahvaljujući fleš memoriji prenosni računari i tableti omogućiće sve ono za šta se danas još uvek koriste desktop računari.

TELEVIZORI

Uskoro nam više neće trebati „nezgrapni“ tv prijemnik kako bismo gledali tv program. I to „nezgrapni“ označava ultratanke moderne uređaje koji vise na zidu. Tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR) pruža znatno bolje iskustvo gledanja sadržaja, a sve što je potrebno su naočare umesto ekrana. Ipak, ova tehnologija je još uvek previše skupa i nedovoljno razvijena da bi predstavljala stvarnu pretnju televiziji, ali za 10 godina VR i AR naočare će biti dostupne svuda. Velike kompanije kao što je Epl već ulažu značajne iznose u razvoj ove kategorije proizvoda.