DEO BULEVARA PATRIJARHA PAVLA SUTRA BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

DEO BULEVARA PATRIJARHA PAVLA SUTRA BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

U četvrtak, 13. decembra, od 10.00 sati, zbog radova na izgradnji vrelovodnog priključka za novoizgrađeni objekat na Bulevaru patrijarha Pavla bb, neće biti grejanja i tople potrošne vode na Bulevaru patrijarha Pavla Čitaj više »

IZMENA SAOBRAĆAJA U ULICI STEVANA DEJANA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENA SAOBRAĆAJA U ULICI STEVANA DEJANA ZBOG RADOVA TOPLANE

 „Novosadska toplana“ u četvrtak, 13. decembra 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Stevana Dejanova 3, zbog ćega će biti izmenjen režim saobraćaja u toj ulici, Čitaj više »

ČASNE SESTRE POTROŠILE POLA MILIONA DOLARA U LAS VEGASU

ČASNE SESTRE POTROŠILE POLA MILIONA DOLARA U LAS VEGASU

Meri Kruper i Lana Čang, časne sestre katoličke škole Sent Džejms u Torensu blizu Los Anđelesa, priznale su da su proneverile oko 500.000 dolara škole i potrošile ih u kazinima Las Vegasa. Čitaj više »

NOĆNI KLUBOVI ZA BESKUČNIKE

NOĆNI KLUBOVI ZA BESKUČNIKE

Dva berlinska noćna kluba, „Astra Kulturhaus“ i „Bi Nuu“, donela su odluku da jednom nedeljno tokom januara i februara ustupaju prostorije beskućnicima. Klubovi će napraviti raspored po kome će jednom nedeljno pustiti Čitaj više »

GOLIŠAVI DEDA MRAZOVI TRČALI IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

GOLIŠAVI DEDA MRAZOVI TRČALI IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

Novogodišnja atmosfera već se oseća u pojedinim delovima sveta. Tako je u američkom Bostonu održana tradicionalna trka Deda Mrazova, koji po hladnom vremenu trče gotovo bez odeće. Deda Mrazovi i Baba Mrazice Čitaj više »

 

GDE I KAKO ČIVATI VOĆE I POVRĆE

Da bi voće i povrće duže ostalo sveže i zadržalo svoj pravi ukus, važno je i kako se čuva. Prilikom ostavljanja plodova, treba voditi računa da se povrće i voće odvoji, jer neke vrste, prvenstveno jabuke, ispuštaju gas etilen, koji ubrzava sazrevanje plodova. Od njega su naročito osetljivi krastavci, paprike, šargarepa i pasulj, pa ih ne treba držati blizu jabuka. Takođe, ni blizu dinja, krušaka, paradajza jer i oni ispuštaju velike količine etilena. Paprike se čuvaju na hladnom mestu, najbolje u frižideru, pri čemu treba znati da će duže ostati sveži oni plodovi koji imaju peteljku. Za razliku od paprike, paradajzu nije mesto u frižideru. Njega je bolje čuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru ne treba čuvati ni luk, kako crni tako ni beli, već u papirnim kesama, na hladnom i tamnom mestu, gde cirkuliše dosta vazduha. Isto važi i za krompir. Kada bi se držao u frižideru, skrob koji sadrži, bi se razložio i krompir bi postao slatkastog ukusa. Ni plastične kese nisu dobro mesto za krompir jer bi u njima mogao da istruli. Papirna kesa ili vreća, na suvom i mračnom mestu, pravo su rešenje za ovu vrstu povrća. Kupusu najviše prija hladno mesto, i na njemu može da ostane svež nedelju dana. Da bi banane duže trajale, preporučuje se da se čuvaju odvojeno jedna od druge, kako bi se usporilo sazrevanje. Mesto treba da bude suvo i sa dosta vazduha.