IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA UGAO BULEVARA EVROPE I OLGE PETROV

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA UGAO BULEVARA EVROPE I OLGE PETROV

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u sredu, 20. februara 2019. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na uglu Bulevara Evrope i Ulice Olge Petrov. Zbog pomenutih Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE BULEVAR EVROPE

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE BULEVAR EVROPE

Danas, 19. februara 2019. godine, od 10 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži na Bulevaru Evrope 32, prekinuta je isporuka toplotne energije za grejanje za objekte u sledećim ulicama: Bulevar Evrope; Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE

OBAVEŠTENJE O PREKIDU U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE ZA GREJANJE

Danas, 19. februara 2019. godine, od 12.00 časova, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Đorđa Nikšića Johana 1, biće prekinuta isporuka toplotne energije za grejanje za objekte u sledećim ulicama: Čitaj više »

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA BEZ GRAJANjA ZBOG HAVARIJE

DEO NOVOG NASELjA I SATELITA BEZ GRAJANjA ZBOG HAVARIJE

Danas, od 11.00 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u Ulici Stevana Momčilovića 4, nema grejanja u sledećim ulicama: Mileve Marić; Stanoja Stanojevića; Momčila Tapavice; Bulevar kneza Miloša; Bulevar Jovana Dučića Čitaj više »

„TARTIF“ – PREMIJERNO U UTORAK U SNP-u

„TARTIF“ – PREMIJERNO U UTORAK U SNP-u

Nakon uspešno izvedene premijere u Narodnom pozorištu Sombor, poznati Molijerov komad „Tartif“, u režiji Igora Vuka Torbice biće premijerno izveden u utorak, 19. februara, na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu. Čitaj više »

 

GDE I KAKO ČIVATI VOĆE I POVRĆE

Da bi voće i povrće duže ostalo sveže i zadržalo svoj pravi ukus, važno je i kako se čuva. Prilikom ostavljanja plodova, treba voditi računa da se povrće i voće odvoji, jer neke vrste, prvenstveno jabuke, ispuštaju gas etilen, koji ubrzava sazrevanje plodova. Od njega su naročito osetljivi krastavci, paprike, šargarepa i pasulj, pa ih ne treba držati blizu jabuka. Takođe, ni blizu dinja, krušaka, paradajza jer i oni ispuštaju velike količine etilena. Paprike se čuvaju na hladnom mestu, najbolje u frižideru, pri čemu treba znati da će duže ostati sveži oni plodovi koji imaju peteljku. Za razliku od paprike, paradajzu nije mesto u frižideru. Njega je bolje čuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru ne treba čuvati ni luk, kako crni tako ni beli, već u papirnim kesama, na hladnom i tamnom mestu, gde cirkuliše dosta vazduha. Isto važi i za krompir. Kada bi se držao u frižideru, skrob koji sadrži, bi se razložio i krompir bi postao slatkastog ukusa. Ni plastične kese nisu dobro mesto za krompir jer bi u njima mogao da istruli. Papirna kesa ili vreća, na suvom i mračnom mestu, pravo su rešenje za ovu vrstu povrća. Kupusu najviše prija hladno mesto, i na njemu može da ostane svež nedelju dana. Da bi banane duže trajale, preporučuje se da se čuvaju odvojeno jedna od druge, kako bi se usporilo sazrevanje. Mesto treba da bude suvo i sa dosta vazduha.