DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

U okviru manifestacije „Unapređenje i razvoj privrednih delatnosti osoba sa invaliditetom“ udruženje „Čepom do osmeha“ u subotu 25. maja na centralnom platou Štranda od 11 do 18 časova organizuje drugi po redu Čitaj više »

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

Drugi Srpski senološki kongres održava se danas i sutra od 9 do 19 sati u Novom Sadu, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta. Organizuje ga Senološko udruženje Srbije u saradnji s novosadskim Medicinskim Čitaj više »

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

Promocija Pretraživača kulturnog nasleđa u Novom Sadu biće održana u Istorijskom arhivu grada, ul. Filipa Višnjića 2 a, u ponedeljak, 27. maja u podne. U pitanju je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije Čitaj više »

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

Međunarodni dan nestale dece, pod sloganom „Nemoj me zaboraviti“, biće obeležen u petak 24. maja, u 12 sati na Trgu, u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Čitaj više »

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije u nedelju, 26. maja biće nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da Čitaj više »

 

GDE I KAKO ČIVATI VOĆE I POVRĆE

Da bi voće i povrće duže ostalo sveže i zadržalo svoj pravi ukus, važno je i kako se čuva. Prilikom ostavljanja plodova, treba voditi računa da se povrće i voće odvoji, jer neke vrste, prvenstveno jabuke, ispuštaju gas etilen, koji ubrzava sazrevanje plodova. Od njega su naročito osetljivi krastavci, paprike, šargarepa i pasulj, pa ih ne treba držati blizu jabuka. Takođe, ni blizu dinja, krušaka, paradajza jer i oni ispuštaju velike količine etilena. Paprike se čuvaju na hladnom mestu, najbolje u frižideru, pri čemu treba znati da će duže ostati sveži oni plodovi koji imaju peteljku. Za razliku od paprike, paradajzu nije mesto u frižideru. Njega je bolje čuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru ne treba čuvati ni luk, kako crni tako ni beli, već u papirnim kesama, na hladnom i tamnom mestu, gde cirkuliše dosta vazduha. Isto važi i za krompir. Kada bi se držao u frižideru, skrob koji sadrži, bi se razložio i krompir bi postao slatkastog ukusa. Ni plastične kese nisu dobro mesto za krompir jer bi u njima mogao da istruli. Papirna kesa ili vreća, na suvom i mračnom mestu, pravo su rešenje za ovu vrstu povrća. Kupusu najviše prija hladno mesto, i na njemu može da ostane svež nedelju dana. Da bi banane duže trajale, preporučuje se da se čuvaju odvojeno jedna od druge, kako bi se usporilo sazrevanje. Mesto treba da bude suvo i sa dosta vazduha.