VENČALA SE ZA SAMU SEBE DA IZNEGNE KRITIKE ŠTO SE JOŠ NIJE UDALA

VENČALA SE ZA SAMU SEBE DA IZNEGNE KRITIKE ŠTO SE JOŠ NIJE UDALA

Studentkinja kojoj je bilo muka od pitanja kada će da se uda, odlučila je da uzme stvar u svoje ruke. Lulu Džemina (32), studentkinja na Univerzitetu u Oksfordu iz Ugande, rešila je Čitaj više »

ŠTA SE DESI KADA VOJNI TEHNIČAR NA AERODROMU IMA LOŠ DAN

ŠTA SE DESI KADA VOJNI TEHNIČAR NA AERODROMU IMA LOŠ DAN

Vojni tehničar u belgijskoj vazduhoplovnoj bazi u Florensu imao je loš dan na poslu. Veoma loš dan! Dok je servisirao F-16S na pisti u belgijskoj bazi, vojni tehničar je greškom pritisnuo dugme Čitaj više »

ŠTA VAM SE MOŽE DOGODITI AKO OSTAVITE ALKOHOL

ŠTA VAM SE MOŽE DOGODITI AKO OSTAVITE ALKOHOL

„Biznis insajder“ nabrojao je nekoliko stvari koje se dogode organizmu kada se alkohol potpuno izbaci. Prvi oporavak osetiće vaša jetra, a posle mesec dana će biti kao nova. Vaš san će se Čitaj više »

OD KOGA DECA NASLEĐUJU INTELIGENCIJU?

OD KOGA DECA NASLEĐUJU INTELIGENCIJU?

Tema o kojoj svi roditelji vole da raspravljaju, kako ozbiljno, tako i u šali, jeste od koga su deca nasledila svoju inteligenciju. Ali zapravo postoji naučni razlog zbog kog deca nasleđuju svoju Čitaj više »

POSTOJI POSAO ŠEFICE MAČAKA

POSTOJI POSAO ŠEFICE MAČAKA

Pojavio se oglas za posao sledeće sadržine: „Traži se šefica mačaka. Lokacija: Zelenogradsk, Rusija. Dužnost: Brinuti se o sedamdesetak gradskih mačaka lutalica. Na oglas se javilo 80 ljudi. Poslodavac je Zelenogradsk, gradić u Čitaj više »

 

NASTAVLjAJU SE RADOVI NA IZGRADNjI KINESKE ČETVRTI

Izgradnja komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bulevaru Despota Stefana, u severnoj zoni i na saobraćajnici između tzv. Kineske četvrti i studentskih domova počinje polovinom oktobra.

Tako devastirani prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin” ulazi u novu fazu obnove i razvoja.  Planirano je da na tom delu Bulevara despota Stefana, od raskrsnice sa Šekspirovom ulicom do Mosta slobode, i kolski prilazi i kolovoz u zoni obližnjeg studentskog doma budu obnovljeni i prošireni. Biće takođe, izgrađeni trotoari, biciklističke staze i parking mesta. Pored saobraćajne, biće obnovljeni električni vodovi i izgrađene nove trafostanice, uveden vrelovod i omogućeno grejanje i izvedeni optički kablovi. Cela lokacija dobiće i javnu rasvetu, biće ozelenjena i popločana. Svim radovima prethodiće izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže. Na delu stovarišta „Mostogradnje“ naći će se mesto i za novu zelenu površinu sa parkingom za posetioce budućeg Kreativnog polisa. Pored komunalne infrastrukture, Grad Novi Sad je pri kraju priprema za obnovu i nadogradnju objekta namenjenog za Kulturnu stanicu „Opens“, čija realizacija treba da započne do kraja ove godine. Intenzivno se radi na završetku projekata obnove najvećeg objekta na Bulevaru despota Stefana, čija se realizacija očekuje početkom sledeće godine. Grad Novi Sad će u narednom periodu započeti proces projektovanja obnove svih drugih postojećih objekata u Kineskoj četvrti, a koji će se realizovati u narednim godinama. Na taj način, takozvana Kineska četvrt, namenjena za potrebe kulturnih i kreativnih industrija, postaće jedinstveno mesto u našoj zemlji i jedno od malobrojnih u regionu.

Posle usvojenog plana detaljne regulacije, čime je sačuvano  arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, došlo je do opsežnih istraživanja i anketa,  i niza otvorenih javnih rasprava, stručne, ali i najšire javnosti na osnovu kojih je doneseno pet tačaka razvoja budućeg Youth creative polisa. Na osnovu  odluka zasnovanih na činjenicama i demokratičnosti, a koje su bile važne za razvoj kulture dijaloga, radna grupa za kapitalne i infrastrukturne projekte evropske prestonice kulture, uz podršku Saveta za razvoj ,“Youth creative polisa’’, koordinisala je sastanke nadležnih preduzeća i gradskih uprava čime su usklađene potrebe i utvrđeni tehnički uslovi za efikasno izvođenje radova na sistemima komunalne infrastrukture.

 

U skladu sa tim, do sada su uklonjeni nelegalni, nebezbedni i nehigijenski objekti. Za dosadašnje zakupce u tzv. Kineskoj napravljen je presedan. Iako je ugovorom o zakupu definisano da je boravak moguć „do promene namene”, na inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021“, uz saglasnost i želјe zakupaca, a uz pomoć i mogućnosti Uprave za imovinu i imovinsko pravne poslove, obezbeđene su privremene ili trajne lokacije za njihov dalјi nesmetani rad.  Malobrojnim umetnicima iz tzv. “Kineske” posvećena je posebna pažnja, pa se njima maksimalno izašlo u susret.

Paralelno sa tim procesima, na osnovu pete tačke obnove i razvoja tzv. Kineske četvrti, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” će u Novom Sadu, od 23. do 25. oktobra, okupiti eminentne regionalne, evropske i svetske stručnjake koji se bave revitalizacijom i upravljanjem sličnih kreativnih distrikta.

Na konferenciji „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis” će se pored predavača sa Jejla, Kolumbija i Njujork univerziteta, Nine Rapaport Hall i Srđana Jovanovića Weiss-a, između ostalih obratiti i predstavnik neprofitne organizacije „Creative Industry Košice” Michal Hladky iz Slovačke, kao  kreativna direktorka Maja Lalić  iz Mixer House-a.

Odgovore na pitanja šta je kreativni distrikt za razvoju kulturnih i kreativnih industrija,  koji su najbolji modeli upravljanja njihovim potencijalima, koji su zaključci ali i dalji koraci kada je u pitanju budući novosadski kreativni polis, inostrani eksperti podeliće sa predstavnicima Fondacije „Novi Sad 2021“, ali i gradskim institucijama i stručnjacima.

Tačan početak radova na uvođenju komunalne infrastrukture u budućem novosadskom kreativnom polisu, kao i detaljima konferencije, biće objavljen na konferenciji za medije 12. oktobra u novootvorenim prostorijama Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” na Trgu Slobode 3.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta „KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.