U HONG KONGU PARE PADALE SA NEBA (video)

U HONG KONGU PARE PADALE SA NEBA (video)

Mladić iz Hongkonga uhapšen je u siromašnom kvartu tog grada zbog sumnje da je bacao novac sa zgrade, čime je izazvao haos na okolnim ulicama. Policija sumnjiči Vong Čing Kita da je Čitaj više »

ELVIS PRISLI NA SEMAFORIMA

ELVIS PRISLI NA SEMAFORIMA

U želji da održe živim sećanje na Elvisa Prislija, koji je od 1958. do 1960. godine kao vojnik američke vojske boravio u nemačkom Fridbergu, gradske vlasti su odlučili da mu posveti tri Čitaj više »

HIT U JAPANU – KALENDAR SA PUTINOVIM LIKOM

HIT U JAPANU – KALENDAR SA PUTINOVIM LIKOM

Kalendar sa fotografijama ruskog predsednika Vladimira Putina prestigao je po prodaji u Japanu kalendare na kojima su likovi domaćih zvezdi. Lanac prodavnica Loft, sa ekskluzivnim pravom na prodaju kalendara za 2019. sa Čitaj više »

OVE GODINE MANjE PETARDI NEGO RANIJE

OVE GODINE MANjE PETARDI NEGO RANIJE

Zakon o javnom redu i miru koji je na snazi od marta ove godine predviđa kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i druge pirotehnike remete Čitaj više »

OD NOVOG SADA DO BEŠKE I NAZAD U VOZU SA DEDA MRAZOM

OD NOVOG SADA DO BEŠKE I NAZAD U VOZU SA DEDA MRAZOM

Deda Mraz i ove godine Srbijom putuje vozom, a u organizaciji srpskih železnica. Razlog za to je veliko interesovanje kako dece, tako i roditelja. I ovog decembra organizuju prednovogodišnje vožnje sa Deda Čitaj više »

 

NASTAVLjAJU SE RADOVI NA IZGRADNjI KINESKE ČETVRTI

Izgradnja komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bulevaru Despota Stefana, u severnoj zoni i na saobraćajnici između tzv. Kineske četvrti i studentskih domova počinje polovinom oktobra.

Tako devastirani prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin” ulazi u novu fazu obnove i razvoja.  Planirano je da na tom delu Bulevara despota Stefana, od raskrsnice sa Šekspirovom ulicom do Mosta slobode, i kolski prilazi i kolovoz u zoni obližnjeg studentskog doma budu obnovljeni i prošireni. Biće takođe, izgrađeni trotoari, biciklističke staze i parking mesta. Pored saobraćajne, biće obnovljeni električni vodovi i izgrađene nove trafostanice, uveden vrelovod i omogućeno grejanje i izvedeni optički kablovi. Cela lokacija dobiće i javnu rasvetu, biće ozelenjena i popločana. Svim radovima prethodiće izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže. Na delu stovarišta „Mostogradnje“ naći će se mesto i za novu zelenu površinu sa parkingom za posetioce budućeg Kreativnog polisa. Pored komunalne infrastrukture, Grad Novi Sad je pri kraju priprema za obnovu i nadogradnju objekta namenjenog za Kulturnu stanicu „Opens“, čija realizacija treba da započne do kraja ove godine. Intenzivno se radi na završetku projekata obnove najvećeg objekta na Bulevaru despota Stefana, čija se realizacija očekuje početkom sledeće godine. Grad Novi Sad će u narednom periodu započeti proces projektovanja obnove svih drugih postojećih objekata u Kineskoj četvrti, a koji će se realizovati u narednim godinama. Na taj način, takozvana Kineska četvrt, namenjena za potrebe kulturnih i kreativnih industrija, postaće jedinstveno mesto u našoj zemlji i jedno od malobrojnih u regionu.

Posle usvojenog plana detaljne regulacije, čime je sačuvano  arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, došlo je do opsežnih istraživanja i anketa,  i niza otvorenih javnih rasprava, stručne, ali i najšire javnosti na osnovu kojih je doneseno pet tačaka razvoja budućeg Youth creative polisa. Na osnovu  odluka zasnovanih na činjenicama i demokratičnosti, a koje su bile važne za razvoj kulture dijaloga, radna grupa za kapitalne i infrastrukturne projekte evropske prestonice kulture, uz podršku Saveta za razvoj ,“Youth creative polisa’’, koordinisala je sastanke nadležnih preduzeća i gradskih uprava čime su usklađene potrebe i utvrđeni tehnički uslovi za efikasno izvođenje radova na sistemima komunalne infrastrukture.

 

U skladu sa tim, do sada su uklonjeni nelegalni, nebezbedni i nehigijenski objekti. Za dosadašnje zakupce u tzv. Kineskoj napravljen je presedan. Iako je ugovorom o zakupu definisano da je boravak moguć „do promene namene”, na inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021“, uz saglasnost i želјe zakupaca, a uz pomoć i mogućnosti Uprave za imovinu i imovinsko pravne poslove, obezbeđene su privremene ili trajne lokacije za njihov dalјi nesmetani rad.  Malobrojnim umetnicima iz tzv. “Kineske” posvećena je posebna pažnja, pa se njima maksimalno izašlo u susret.

Paralelno sa tim procesima, na osnovu pete tačke obnove i razvoja tzv. Kineske četvrti, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” će u Novom Sadu, od 23. do 25. oktobra, okupiti eminentne regionalne, evropske i svetske stručnjake koji se bave revitalizacijom i upravljanjem sličnih kreativnih distrikta.

Na konferenciji „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis” će se pored predavača sa Jejla, Kolumbija i Njujork univerziteta, Nine Rapaport Hall i Srđana Jovanovića Weiss-a, između ostalih obratiti i predstavnik neprofitne organizacije „Creative Industry Košice” Michal Hladky iz Slovačke, kao  kreativna direktorka Maja Lalić  iz Mixer House-a.

Odgovore na pitanja šta je kreativni distrikt za razvoju kulturnih i kreativnih industrija,  koji su najbolji modeli upravljanja njihovim potencijalima, koji su zaključci ali i dalji koraci kada je u pitanju budući novosadski kreativni polis, inostrani eksperti podeliće sa predstavnicima Fondacije „Novi Sad 2021“, ali i gradskim institucijama i stručnjacima.

Tačan početak radova na uvođenju komunalne infrastrukture u budućem novosadskom kreativnom polisu, kao i detaljima konferencije, biće objavljen na konferenciji za medije 12. oktobra u novootvorenim prostorijama Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” na Trgu Slobode 3.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta „KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.