DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

DRUGI „SAJAM HUMANOSTI“ U SUBOTU 25. MAJA NA CENTRALNOM PLATOU ŠTRANDA

U okviru manifestacije „Unapređenje i razvoj privrednih delatnosti osoba sa invaliditetom“ udruženje „Čepom do osmeha“ u subotu 25. maja na centralnom platou Štranda od 11 do 18 časova organizuje drugi po redu Čitaj više »

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

SVETSKI STRUČNjACI U NOVOM SADU GOVORE O RAKU DOJKE

Drugi Srpski senološki kongres održava se danas i sutra od 9 do 19 sati u Novom Sadu, u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta. Organizuje ga Senološko udruženje Srbije u saradnji s novosadskim Medicinskim Čitaj više »

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

PREDSTAVLjANjE PRETRAŽIVAČA KULTURNOG NASLEĐA U NOVOM SADU

Promocija Pretraživača kulturnog nasleđa u Novom Sadu biće održana u Istorijskom arhivu grada, ul. Filipa Višnjića 2 a, u ponedeljak, 27. maja u podne. U pitanju je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije Čitaj više »

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

OBELEŽAVANjE DANA NESTALE DECE NA TRGU REPUBLIKE U NOVOM SADU

Međunarodni dan nestale dece, pod sloganom „Nemoj me zaboraviti“, biće obeležen u petak 24. maja, u 12 sati na Trgu, u organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ a uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Čitaj više »

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

BESPLATNI LEKARSKI PREGLEDI ZA GRAĐANE, U NEDELjU 26.MAJA

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije u nedelju, 26. maja biće nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda za građane, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da Čitaj više »

 

INOSTRANI ZVANIČNICI POZITIVNO OCENILI RAD FONDACIJE „NOVI SAD 2021“

Nakon posete evropskog komesara za kulturu, mlade obrazovanje i sport, gospodina Tibora Navračiča i veoma pozitivnog stava o dosadašnjem radu Fondacije „Novi Sad 2021“, u okviru drugog dana konferencije „Evropi u nasleđe” Novi Sad je ugostio i generalnu sekretarku najznačajnije evropske nevladine organizacije u oblasti kulturnog nasleđa „Evropa Nostra” Snešku Kvadflih-Mihailović, koja je ujedno jedna od pokretača ove važne evropske inicijative.

Poseta generalne sekretarke bila je od velikog značaja imajući u vidu da se ove godine obeležava panevropska inicijativa godine evropskog kulturnog nasleđa.

Tokom veoma ekstenzivnog programa, koji je organizovala Fondacija „Novi Sad 2021“, gospođa Sneška Kvadfilh-Mihailović  imala je priliku da se upozna sa velikim brojem projekata koje Fondacija sprovodi u oblasti kulturnog nasleđa, a posebno u oblasti industrijskog nasleđa.

Tokom sesije „Godina Evropskog kulturnog nasleđa – iza scene“ održane u okviru konferencije „Evropi u nasleđe“ Sneškа Kvadflih-Mihailović, generalna sekretarkа organizacije „Evropa Nostra“ iskazala je zadovoljstvo prezentovanim projektima kulturnog nasleđa koji se realizuju u okviru projekta Evropska prestonica kulture, kao što su „Šetnje kroz nasleđe“, „DNK grada“, „Almaška dvorišta“ kao i pokretanje novih kulturnih stanica u objektima od istorijskog značaja za grad: Eđšeg, Svilara i tzv. Kineska – kreativni distrikt.

Fondacija „Novi Sad 2021“ je i od gospođe Mihailović i od gospodina Navračiča dobila punu podršku za dalju realizaciju zajedničkih aktivnosti.

Uporedo, održana je i konferencija  „Strateško planiranje u kulturnim ustanovama“ koja je realizovana u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Novog Sada u periodu od 2016. do 2026. godine.

Za 2018. i 2019. godinu postavljen je novi izazov, koji podrazumeva petogodišnje strateško planiranje ustanova kulture, što je svakako prekretnica u funkcionisanju kulturnog sistema Pokrajine i grada Novog Sada. Strateško planiranje je i logičan sled stvari nakon usvajanja Strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada u 2016. godini kao i osvajanja prestižne titule Evropske prestonice kulture, iste godine. Iako je u zemljama Evropske unije to uobičajena praksa, u našim okvirima ovaj proces predstavlja svojevrsnu inovaciju.

U 2017. godini Fondacija „Novi Sad 2021“ i Uprava za kulturu grada Novog Sada inicirali su okupljanje direktora i upravnika ustanova kulture, čiji su osnivači Grad Novi Sad, AP Vojvodina i Republika Srbija, kako bi se izneli planovi projekta Evropske prestonice kulture. Nakon toga je usledio zajednički rad sa njihovim delegiranim predstavnicima u vezi sa razvojem publike i pristupačne umetnosti što je rezultiralo i javnim konkursima namenjenim prevashodno ustanovama kulture. Sistemska saradnja nastavljena je i u pravcu edukacije o razvoju evropskih projekata u kulturi i izrade evropskih projektnih aplikacija.

Umetnički rukovodilac programa Fondacije „Novi Sad 2021“, dr Lazar Jovanov ističe da su benefiti strateškog planiranja višestruki.

„Petogodišnji planovi treba da omoguće novo promišljanje o kulturi u kontekstu misije i vizije kulturnih (institucionalnih) aktera u savremenom kontekstu, sa novim izazovima koje su nametnute u aktuelnim sociološko-kulturološkim okolnostima. Ovo je dobar momenat za sagledavanje prednosti i slabosti, mogućnosti i pretnji koje se nameću našim institucijama sa dugom i respektabilnom tradicijom. Cilj je dobijemo dugogodišnje programiranje, uz međusobnu koordinaciju, ali i sinergiju, kako bi isporučeni program dostigao željenu estetsku izvrsnost. Strateški plan treba da omogući i demokratično planiranje kadrovske politike, kao i standarde rada, koji su opšteprihvaćeni u evropskim okvirima”, kaže Jovanov.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta „KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.