OVACIJE NA NOVOSADSKOJ PREMIJERI „TARTIFA“

OVACIJE NA NOVOSADSKOJ PREMIJERI „TARTIFA“

Posle premijere u Somboru, „Tartif“, Igora Vuka Torbice podigao je na noge i publiku u Novom Sadu, kada je premijerno izveden na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta. Reditelj Igor Vuk Torbica Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da danas od 9.30 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži na Trgu0 Majke Jevrosime 11-13, nema tople otrošne ode za objekte u sledećim ulicama: – Janka Veselinovića Čitaj više »

POSLE USPEHA PRVE, KREĆE „TVRĐAVA BEZ SMEĆA 2“

POSLE USPEHA PRVE, KREĆE „TVRĐAVA BEZ SMEĆA 2“

Udruženja građanja 3D-Svet i UGRIP 10. marta organizuju drugu veliku ekološku akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave pod nazivom „Tvrđava bez smeća 2“. U pitanju je nastavak niya ekoloških akcija čišćenja Petrovaradinske tvrđave koji Čitaj više »

OVOG PROLEĆA PRIPREME ZA POLAGANjE PRIJEMNOG ISPITA NA POLjOPRIVREDNOM FAKULTETU

OVOG PROLEĆA PRIPREME ZA POLAGANjE PRIJEMNOG ISPITA NA POLjOPRIVREDNOM FAKULTETU

Maturanti, vi koji imate nameru da studirate na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, nije loše da znate da vas od marta meseca očekuje „Veliko prolećno pripremanje“ za prijemni ispit za upis u Čitaj više »

PRIJAVITE SE ZA FORUM ZAPOŠLjAVANjA MLADIH

PRIJAVITE SE ZA FORUM ZAPOŠLjAVANjA MLADIH

Evropski omladinski centar Vojvodine organizuje Forum zapošljavanja mladih 2019 koji će se održati 28. februara, u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu kao završna aktivnost u sklopu projekta “Omladinsko preduzetništvo – znati Čitaj više »

 

INOSTRANI ZVANIČNICI POZITIVNO OCENILI RAD FONDACIJE „NOVI SAD 2021“

Nakon posete evropskog komesara za kulturu, mlade obrazovanje i sport, gospodina Tibora Navračiča i veoma pozitivnog stava o dosadašnjem radu Fondacije „Novi Sad 2021“, u okviru drugog dana konferencije „Evropi u nasleđe” Novi Sad je ugostio i generalnu sekretarku najznačajnije evropske nevladine organizacije u oblasti kulturnog nasleđa „Evropa Nostra” Snešku Kvadflih-Mihailović, koja je ujedno jedna od pokretača ove važne evropske inicijative.

Poseta generalne sekretarke bila je od velikog značaja imajući u vidu da se ove godine obeležava panevropska inicijativa godine evropskog kulturnog nasleđa.

Tokom veoma ekstenzivnog programa, koji je organizovala Fondacija „Novi Sad 2021“, gospođa Sneška Kvadfilh-Mihailović  imala je priliku da se upozna sa velikim brojem projekata koje Fondacija sprovodi u oblasti kulturnog nasleđa, a posebno u oblasti industrijskog nasleđa.

Tokom sesije „Godina Evropskog kulturnog nasleđa – iza scene“ održane u okviru konferencije „Evropi u nasleđe“ Sneškа Kvadflih-Mihailović, generalna sekretarkа organizacije „Evropa Nostra“ iskazala je zadovoljstvo prezentovanim projektima kulturnog nasleđa koji se realizuju u okviru projekta Evropska prestonica kulture, kao što su „Šetnje kroz nasleđe“, „DNK grada“, „Almaška dvorišta“ kao i pokretanje novih kulturnih stanica u objektima od istorijskog značaja za grad: Eđšeg, Svilara i tzv. Kineska – kreativni distrikt.

Fondacija „Novi Sad 2021“ je i od gospođe Mihailović i od gospodina Navračiča dobila punu podršku za dalju realizaciju zajedničkih aktivnosti.

Uporedo, održana je i konferencija  „Strateško planiranje u kulturnim ustanovama“ koja je realizovana u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Novog Sada u periodu od 2016. do 2026. godine.

Za 2018. i 2019. godinu postavljen je novi izazov, koji podrazumeva petogodišnje strateško planiranje ustanova kulture, što je svakako prekretnica u funkcionisanju kulturnog sistema Pokrajine i grada Novog Sada. Strateško planiranje je i logičan sled stvari nakon usvajanja Strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada u 2016. godini kao i osvajanja prestižne titule Evropske prestonice kulture, iste godine. Iako je u zemljama Evropske unije to uobičajena praksa, u našim okvirima ovaj proces predstavlja svojevrsnu inovaciju.

U 2017. godini Fondacija „Novi Sad 2021“ i Uprava za kulturu grada Novog Sada inicirali su okupljanje direktora i upravnika ustanova kulture, čiji su osnivači Grad Novi Sad, AP Vojvodina i Republika Srbija, kako bi se izneli planovi projekta Evropske prestonice kulture. Nakon toga je usledio zajednički rad sa njihovim delegiranim predstavnicima u vezi sa razvojem publike i pristupačne umetnosti što je rezultiralo i javnim konkursima namenjenim prevashodno ustanovama kulture. Sistemska saradnja nastavljena je i u pravcu edukacije o razvoju evropskih projekata u kulturi i izrade evropskih projektnih aplikacija.

Umetnički rukovodilac programa Fondacije „Novi Sad 2021“, dr Lazar Jovanov ističe da su benefiti strateškog planiranja višestruki.

„Petogodišnji planovi treba da omoguće novo promišljanje o kulturi u kontekstu misije i vizije kulturnih (institucionalnih) aktera u savremenom kontekstu, sa novim izazovima koje su nametnute u aktuelnim sociološko-kulturološkim okolnostima. Ovo je dobar momenat za sagledavanje prednosti i slabosti, mogućnosti i pretnji koje se nameću našim institucijama sa dugom i respektabilnom tradicijom. Cilj je dobijemo dugogodišnje programiranje, uz međusobnu koordinaciju, ali i sinergiju, kako bi isporučeni program dostigao željenu estetsku izvrsnost. Strateški plan treba da omogući i demokratično planiranje kadrovske politike, kao i standarde rada, koji su opšteprihvaćeni u evropskim okvirima”, kaže Jovanov.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta „KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.