VENČALA SE ZA SAMU SEBE DA IZNEGNE KRITIKE ŠTO SE JOŠ NIJE UDALA

VENČALA SE ZA SAMU SEBE DA IZNEGNE KRITIKE ŠTO SE JOŠ NIJE UDALA

Studentkinja kojoj je bilo muka od pitanja kada će da se uda, odlučila je da uzme stvar u svoje ruke. Lulu Džemina (32), studentkinja na Univerzitetu u Oksfordu iz Ugande, rešila je Čitaj više »

ŠTA SE DESI KADA VOJNI TEHNIČAR NA AERODROMU IMA LOŠ DAN

ŠTA SE DESI KADA VOJNI TEHNIČAR NA AERODROMU IMA LOŠ DAN

Vojni tehničar u belgijskoj vazduhoplovnoj bazi u Florensu imao je loš dan na poslu. Veoma loš dan! Dok je servisirao F-16S na pisti u belgijskoj bazi, vojni tehničar je greškom pritisnuo dugme Čitaj više »

ŠTA VAM SE MOŽE DOGODITI AKO OSTAVITE ALKOHOL

ŠTA VAM SE MOŽE DOGODITI AKO OSTAVITE ALKOHOL

„Biznis insajder“ nabrojao je nekoliko stvari koje se dogode organizmu kada se alkohol potpuno izbaci. Prvi oporavak osetiće vaša jetra, a posle mesec dana će biti kao nova. Vaš san će se Čitaj više »

OD KOGA DECA NASLEĐUJU INTELIGENCIJU?

OD KOGA DECA NASLEĐUJU INTELIGENCIJU?

Tema o kojoj svi roditelji vole da raspravljaju, kako ozbiljno, tako i u šali, jeste od koga su deca nasledila svoju inteligenciju. Ali zapravo postoji naučni razlog zbog kog deca nasleđuju svoju Čitaj više »

POSTOJI POSAO ŠEFICE MAČAKA

POSTOJI POSAO ŠEFICE MAČAKA

Pojavio se oglas za posao sledeće sadržine: „Traži se šefica mačaka. Lokacija: Zelenogradsk, Rusija. Dužnost: Brinuti se o sedamdesetak gradskih mačaka lutalica. Na oglas se javilo 80 ljudi. Poslodavac je Zelenogradsk, gradić u Čitaj više »

 

INOSTRANI ZVANIČNICI POZITIVNO OCENILI RAD FONDACIJE „NOVI SAD 2021“

Nakon posete evropskog komesara za kulturu, mlade obrazovanje i sport, gospodina Tibora Navračiča i veoma pozitivnog stava o dosadašnjem radu Fondacije „Novi Sad 2021“, u okviru drugog dana konferencije „Evropi u nasleđe” Novi Sad je ugostio i generalnu sekretarku najznačajnije evropske nevladine organizacije u oblasti kulturnog nasleđa „Evropa Nostra” Snešku Kvadflih-Mihailović, koja je ujedno jedna od pokretača ove važne evropske inicijative.

Poseta generalne sekretarke bila je od velikog značaja imajući u vidu da se ove godine obeležava panevropska inicijativa godine evropskog kulturnog nasleđa.

Tokom veoma ekstenzivnog programa, koji je organizovala Fondacija „Novi Sad 2021“, gospođa Sneška Kvadfilh-Mihailović  imala je priliku da se upozna sa velikim brojem projekata koje Fondacija sprovodi u oblasti kulturnog nasleđa, a posebno u oblasti industrijskog nasleđa.

Tokom sesije „Godina Evropskog kulturnog nasleđa – iza scene“ održane u okviru konferencije „Evropi u nasleđe“ Sneškа Kvadflih-Mihailović, generalna sekretarkа organizacije „Evropa Nostra“ iskazala je zadovoljstvo prezentovanim projektima kulturnog nasleđa koji se realizuju u okviru projekta Evropska prestonica kulture, kao što su „Šetnje kroz nasleđe“, „DNK grada“, „Almaška dvorišta“ kao i pokretanje novih kulturnih stanica u objektima od istorijskog značaja za grad: Eđšeg, Svilara i tzv. Kineska – kreativni distrikt.

Fondacija „Novi Sad 2021“ je i od gospođe Mihailović i od gospodina Navračiča dobila punu podršku za dalju realizaciju zajedničkih aktivnosti.

Uporedo, održana je i konferencija  „Strateško planiranje u kulturnim ustanovama“ koja je realizovana u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Novog Sada u periodu od 2016. do 2026. godine.

Za 2018. i 2019. godinu postavljen je novi izazov, koji podrazumeva petogodišnje strateško planiranje ustanova kulture, što je svakako prekretnica u funkcionisanju kulturnog sistema Pokrajine i grada Novog Sada. Strateško planiranje je i logičan sled stvari nakon usvajanja Strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada u 2016. godini kao i osvajanja prestižne titule Evropske prestonice kulture, iste godine. Iako je u zemljama Evropske unije to uobičajena praksa, u našim okvirima ovaj proces predstavlja svojevrsnu inovaciju.

U 2017. godini Fondacija „Novi Sad 2021“ i Uprava za kulturu grada Novog Sada inicirali su okupljanje direktora i upravnika ustanova kulture, čiji su osnivači Grad Novi Sad, AP Vojvodina i Republika Srbija, kako bi se izneli planovi projekta Evropske prestonice kulture. Nakon toga je usledio zajednički rad sa njihovim delegiranim predstavnicima u vezi sa razvojem publike i pristupačne umetnosti što je rezultiralo i javnim konkursima namenjenim prevashodno ustanovama kulture. Sistemska saradnja nastavljena je i u pravcu edukacije o razvoju evropskih projekata u kulturi i izrade evropskih projektnih aplikacija.

Umetnički rukovodilac programa Fondacije „Novi Sad 2021“, dr Lazar Jovanov ističe da su benefiti strateškog planiranja višestruki.

„Petogodišnji planovi treba da omoguće novo promišljanje o kulturi u kontekstu misije i vizije kulturnih (institucionalnih) aktera u savremenom kontekstu, sa novim izazovima koje su nametnute u aktuelnim sociološko-kulturološkim okolnostima. Ovo je dobar momenat za sagledavanje prednosti i slabosti, mogućnosti i pretnji koje se nameću našim institucijama sa dugom i respektabilnom tradicijom. Cilj je dobijemo dugogodišnje programiranje, uz međusobnu koordinaciju, ali i sinergiju, kako bi isporučeni program dostigao željenu estetsku izvrsnost. Strateški plan treba da omogući i demokratično planiranje kadrovske politike, kao i standarde rada, koji su opšteprihvaćeni u evropskim okvirima”, kaže Jovanov.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta „KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.