POLOŽILA VOZAČKI IZ PRVE…. U 82. GODINI

POLOŽILA VOZAČKI IZ PRVE…. U 82. GODINI

Jedna 82-ogodišnja žena iz Britanije položila je vozački ispit iz prvog pokušaja, uprkos tome što je morala da pauzira tokom obuke zbog operacije kolena. Džozefin Šika, koja živi u blizini britanskog grada Čitaj više »

PARLAMENT RUSIJE ORGANIZUJE TAKMIČENjE ZA REPERE

PARLAMENT RUSIJE ORGANIZUJE TAKMIČENjE ZA REPERE

Ruski parlament najavio je takmičenje za najbolju rep pesmu, usred mera protiv savremene muzike koje podsećaju na cenzuru umetnosti iz sovjetskih vremena. Desetak repera je nedavno imalo otkazane nastupe posle upozorenja zvaničnika Čitaj više »

I U ISTAMBULU GADSKI PREVOZ MOŽETE PLATITI PLASTIČNIM FLAŠAMA

I U ISTAMBULU GADSKI PREVOZ MOŽETE PLATITI PLASTIČNIM FLAŠAMA

Istanbulske vlasti sprovode pilot-projekat koji korisnicima javnog prevoza omogućava da voznu kartu plaćaju recikliranjem plastičnih boca, limenki ili papira. Program se sprovodi preko automata koji prima plastične flaše, limenke ili papir, a Čitaj više »

500 HILjADA DOLARA ISPALO NA AUTO PUT (video)

500 HILjADA DOLARA ISPALO NA AUTO PUT (video)

Iz oklopnog vozila za prevoz novca na auto-putu u američkoj saveznoj državi Nju Džersi ispala su dva džaka sa više od 500.000 dolara, a policija je uspela da pronađe svega 205.000. Još Čitaj više »

NAJPOSEĆENIJE TURISTIČKE ATRAKCIJE OVE GODINE U SVETU SU…

NAJPOSEĆENIJE TURISTIČKE ATRAKCIJE OVE GODINE U SVETU SU…

Ko god je mogao putovao je negde ove godine, a evo kako ozgleda lista 10 najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu koju je objavio sajt TripAdvisor.  Na listi prednjače Italija, Francuska i SAD. Čitaj više »

 

ZAVRŠEN JE KALEIDOSKOP KULTURE

Posle pet nedelja, 400 programa u koje je bilo uključeno više od 1.000 umetnika i preko 60 organizacija iz Novog Sada, a na više od 80 lokacija, zatvoren je Kaleidoskop kulture bogatim muzičko-scenskim programom.

„Ovo je projekat koji traje cele godine, jer sad kreće četvrta faza – evaluacija, ocena publike, na osnovu koje će se kreirati program za narednu godinu. Nadam se da ćemo sledeće godine imati opet pet nedelja ovako bogatih, a 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, još kvalitetnijih i boljih“, rekao je Nemanja Milenković, direktor fondacije „Novi Sad 2021“ i dodao da publika ume da ceni kvaltetan program.

Zatvaranje je počelo kada je sat simbolično otkucao 20.21. Program je otvorio gudački kvartet „Kamerata Akademik“ koji je izveo kompoziciju „Pannonia Boundleš“ Aleksandre Vrebalov, koja je komponovana za Kornos Kvartet 1997. godine. Delo je korišćeno takođe u filmu „Soupirs d“ame“ kanadske rediteljke Helen Dojl u baletu „Mali princ“. 

Posle kvarteta koji su činili Erne Švan (violina), Ana Klem Aksentijević (viola), Vladimir Ćuković (violina) i Marko Miletić (violončelo), nastupili su Lena Kovačević, džez i pop pevačica, novosadska umetnička grupa „Alice in WonderBand“, kao i Marko Dinjaški i Ana Vrbaški. Altrfank je puštao elktronsku muziku koja će biti fokusirana na ples, jak ritam začinjen melodičnim bas linijama i zaraznim melodijama sintisajzera.

„Ponosna sam na Novi Sad zato što je kreativan, a Kaleidoskop kulture je dokaz da ovaj grad zaslužuje titulu prestonice kulture 2021. Ponosna sam što sam večeras ovde”, rekla je Lena Kovačević i istakla da je Novi Sad njena druga kuća, jer je vezana za njega i privatno i poslovno, s obzirom na to da su se njeni roditelji, kako sama kaže, upoznali i zavoleli baš ovde.

„Novi Sad je injekcija umetničkog sveta“, izjavila je na kraju Lena i najavila izlazak nove pesme u novembru i moguću promociju pred Novosađanima. Da podsetimo, koncept Kaleidoskopa je osmišljen kako bi se jačali kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.