U HONG KONGU PARE PADALE SA NEBA (video)

U HONG KONGU PARE PADALE SA NEBA (video)

Mladić iz Hongkonga uhapšen je u siromašnom kvartu tog grada zbog sumnje da je bacao novac sa zgrade, čime je izazvao haos na okolnim ulicama. Policija sumnjiči Vong Čing Kita da je Čitaj više »

ELVIS PRISLI NA SEMAFORIMA

ELVIS PRISLI NA SEMAFORIMA

U želji da održe živim sećanje na Elvisa Prislija, koji je od 1958. do 1960. godine kao vojnik američke vojske boravio u nemačkom Fridbergu, gradske vlasti su odlučili da mu posveti tri Čitaj više »

HIT U JAPANU – KALENDAR SA PUTINOVIM LIKOM

HIT U JAPANU – KALENDAR SA PUTINOVIM LIKOM

Kalendar sa fotografijama ruskog predsednika Vladimira Putina prestigao je po prodaji u Japanu kalendare na kojima su likovi domaćih zvezdi. Lanac prodavnica Loft, sa ekskluzivnim pravom na prodaju kalendara za 2019. sa Čitaj više »

OVE GODINE MANjE PETARDI NEGO RANIJE

OVE GODINE MANjE PETARDI NEGO RANIJE

Zakon o javnom redu i miru koji je na snazi od marta ove godine predviđa kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i druge pirotehnike remete Čitaj više »

OD NOVOG SADA DO BEŠKE I NAZAD U VOZU SA DEDA MRAZOM

OD NOVOG SADA DO BEŠKE I NAZAD U VOZU SA DEDA MRAZOM

Deda Mraz i ove godine Srbijom putuje vozom, a u organizaciji srpskih železnica. Razlog za to je veliko interesovanje kako dece, tako i roditelja. I ovog decembra organizuju prednovogodišnje vožnje sa Deda Čitaj više »

 

KALEIDOSKOP KULTURE – KULTURA ZAJEDNIŠTVA, RETROSPEKTIVA POSLEDNjE NEDELjE

U poslednjoj nedelji, Kaleidoskop je još jednom pokazao kako u Novom Sadu živi kultura zajedništva. U gradu koji je pokazao svoj potencijal za razvjanje kulturne i kreativne industrije i ovog vikenda desili su se ljudi, desili su se procesi, prostori i programi. Prvih dana jeseni, negovanje arhitekture bilo je u centru pažnje Novog Sada.

 

U drugoj kulturnoj stanici petonedeljnog putovanja kroz Kaleidoskop, u dvorani Eđšeg, predstavljen je projekat Fondacije Novi Sad 2021 “Nova mesta”  koji je definisao novi princip, omogućivši građankama i građanima Novog Sada  da budu pitani i tako postanu aktivni učesnici u kreiranju javnih prostora, što nije bila dosadašnja praksa. Izloženi konkursni radovi prikazali su projekte uređenja malih javnih površina u kojima je srž ideje Fondacije, da građani i arhitekte ujedine svoje ideje i pretoče ih u okruženje po meri građana i građanki. Takođe, publika je imala priliku da pogleda izložbu savremene arhitekture Slovenije, kao i izložbu iz Bosne i Hercegovine “Collegium artisticum”, koje su prikazane u okviru festivala koji je podržala Fondacija a koji organizuje Društvo arhitekata Novog Sada, te predstavljaju dobre primere iz regiona i nude ideje u kom pravcu delovati kako bi neiskorišćeni prostori mogu da započnu novi život.

Kroz Kaleidoskop smo gledali i izložena rešenja konkursa za novosadsko staro jezgro grada, u okviru istoimenog programa, koji bi na prvom mestu služili ljudima i bili simboli novog talasa kulturnih potreba. Novi dometi u shvatanju kulture odražavaju se i kroz arhitekturu, a radovi predstavljeni na izložbi dali su nove ideje onima koji odlučuju o menjanju arhitektonske slike pojedinih delova grada, na kojima se okuplja veliki broj ljudi i usklađuju sa pogledima Novosađana. Fondacija Novi Sad 2021 je predložila da konačni izgled budućeg starog jezgra Novog Sada bude utemeljeno na principima internacionalizacije i participacije. To bi značilo da kroz projekat “Umetnici u gostima” jedno od značajnih evropskih arhitektonskih imena, u saradnji sa lokalnom arhitektonskom scenom iznedri finalno rešenje koje će biti inovativno, ali u skladu sa kulturnim nasleđem Novog Sada.

 

Takođe, sveže subotnje veče bilo je prava prilik a za udisanje novosadske tradicije, a šta je bolje oslikava ako ne Almaški kraj. Tajne starih dvorišta i duh nekadašnjeg Novog Sada upotpunjeni su zanimljivim pričama o svemu šta se dešavalo iza starih kapija u vreme kada je život počinjao i završavao se u blizini Almaške crkve. Kaleidoskop kulture je za posetioce organizovao projekciju dokumentarnog filma “Sećanja iz Almaškog kraja”, kao i predstavu “Ručni rad” i muičku pratnju tambure.

 

Arhitektura jeste dominirala ovog vikenda, ali i dizajn, kao još jedna umetnost koja svoje mesto pronalazi u okviru Kaleidoskopa. Svoj prostor zaslužili su i grafički radovi u oblasti dizajna i ilustracije “Allstars Riso”.

Pored arhitekture i dizajna i muzika se prolamala Novim Sadom. Nastupom rumunskih muzičara, Kaleidoskop kulture podržan je i od strane Temišvara, grada koji je u okviru zemalja Evropske unije takođe poneo titulu Evropske prestonica kulture 2021.

Novosađani su uživali u  koncertu na kom su zajedno nastupili „Furiant” kvartet iz Berilna i klarinetista Tomaž Močilnik iz Frankfurta na Majni. U okviru programa čula su se dela Šostakoviča i Mocarta, propraćena posebnom prezentacijom i specijalnim svetlosnim efektima koje su priredili novosadski gosti.

Opera je uvek bila neizostavni deo Novog Sada ali i svojevrsnog dela kulture zajedništva kroz novosadski Kaleidoskop. Budućim kreatorima kulturne slike grada, najmlađim Novosađanima, Kaleidoskop je predstavio operu za decu “Čarobna frula”, a mesto dešavanja bila je jedinstvena Kulturna stanica “Eđšeg”.

U okviru Kaleidoskopa kulture u narednim danima, posetioci će u Kulturnom centru Novog Sada, moći da uživaju u filmovima koji govore o čoveku, o svim važnim temama, filmovima koji menjaju persepktivu i šire vidike, kao i da učestvuju u diskusijama sa autorima i akterima filmova, umetničkim radionicima i mnogobrojnim izložbama. Raskošnom programu Kaleidoskopa pridružuju se i Rosinijeva “Pepeljuga” koja će pod dirigrntskom palicom Đanluke Marčana, u sredu, 26. septembra, biti premijerno izvedena u Srpskom narodnom pozorištu, dok je finalno okretanje  Kaleidoskopa zakazano za subotu, 29. septembar, kada će Novi Sad zasijati evropskim sjajem, te na taj način zaokružiti veliku ideju da je kultura način života.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.