IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI BRAĆE RIBNIKAR ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI BRAĆE RIBNIKAR ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ obaveštava da sutra (19. oktobar) počinje s radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u ulici Braće Ribnikar 7-9 zbog čega će privremeno biti zauzeta jedna saobraćajne trake u zoni Čitaj više »

DEO DETELINARE U PETAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

DEO DETELINARE U PETAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

„Novosadska toplana“ obaveštava da će sutra (19. oktobar) od 6 sati, zbog radova na vrelovodu u Ulici Stevana Mokranjca, neće biti grejanja i potrošne tole vode u sledećim objektima: – Rumenačka 5-25; Čitaj više »

PICA KAO MOTIVACIJA NA POSLU

PICA KAO MOTIVACIJA NA POSLU

Poznati psiholog Dan Ariely sproveo je eksperiment u Intelovoj fabrici u Izraelu kako bi bolje razumeo ljudsku motivaciju. U eksperimentu su bile 4 grupe ispitanika. Prva grupa na početku nedelje dobila je Čitaj više »

ŠTA DOBIJAŠ U EU AKO TI VOZ KASNI

ŠTA DOBIJAŠ U EU AKO TI VOZ KASNI

Evropska unija usvojila je novu regulativu za bolja prava putnika u železničkom saobraćaju po kojoj, ukoliko voz kasni sat vremena, putnici mogu da zahtevaju povraćaj od 50 odsto iznosa cene karte. Od Čitaj više »

U NEDELjU JE FESTIVAL LAMPIONA

U NEDELjU JE FESTIVAL LAMPIONA

Prva studentska humanitarna fondacija “Osmeh na dar” u nedelju 21. oktobra organizuje treći “Osmehov festival lampiona”, kao uvod u novu, 13.  novogodišnju akciju, koja je zakazana za decembar. Festival počinje u 16 Čitaj više »

 

KALEIDOSKOP KULTURE – KULTURA ZAJEDNIŠTVA, RETROSPEKTIVA POSLEDNjE NEDELjE

U poslednjoj nedelji, Kaleidoskop je još jednom pokazao kako u Novom Sadu živi kultura zajedništva. U gradu koji je pokazao svoj potencijal za razvjanje kulturne i kreativne industrije i ovog vikenda desili su se ljudi, desili su se procesi, prostori i programi. Prvih dana jeseni, negovanje arhitekture bilo je u centru pažnje Novog Sada.

 

U drugoj kulturnoj stanici petonedeljnog putovanja kroz Kaleidoskop, u dvorani Eđšeg, predstavljen je projekat Fondacije Novi Sad 2021 “Nova mesta”  koji je definisao novi princip, omogućivši građankama i građanima Novog Sada  da budu pitani i tako postanu aktivni učesnici u kreiranju javnih prostora, što nije bila dosadašnja praksa. Izloženi konkursni radovi prikazali su projekte uređenja malih javnih površina u kojima je srž ideje Fondacije, da građani i arhitekte ujedine svoje ideje i pretoče ih u okruženje po meri građana i građanki. Takođe, publika je imala priliku da pogleda izložbu savremene arhitekture Slovenije, kao i izložbu iz Bosne i Hercegovine “Collegium artisticum”, koje su prikazane u okviru festivala koji je podržala Fondacija a koji organizuje Društvo arhitekata Novog Sada, te predstavljaju dobre primere iz regiona i nude ideje u kom pravcu delovati kako bi neiskorišćeni prostori mogu da započnu novi život.

Kroz Kaleidoskop smo gledali i izložena rešenja konkursa za novosadsko staro jezgro grada, u okviru istoimenog programa, koji bi na prvom mestu služili ljudima i bili simboli novog talasa kulturnih potreba. Novi dometi u shvatanju kulture odražavaju se i kroz arhitekturu, a radovi predstavljeni na izložbi dali su nove ideje onima koji odlučuju o menjanju arhitektonske slike pojedinih delova grada, na kojima se okuplja veliki broj ljudi i usklađuju sa pogledima Novosađana. Fondacija Novi Sad 2021 je predložila da konačni izgled budućeg starog jezgra Novog Sada bude utemeljeno na principima internacionalizacije i participacije. To bi značilo da kroz projekat “Umetnici u gostima” jedno od značajnih evropskih arhitektonskih imena, u saradnji sa lokalnom arhitektonskom scenom iznedri finalno rešenje koje će biti inovativno, ali u skladu sa kulturnim nasleđem Novog Sada.

 

Takođe, sveže subotnje veče bilo je prava prilik a za udisanje novosadske tradicije, a šta je bolje oslikava ako ne Almaški kraj. Tajne starih dvorišta i duh nekadašnjeg Novog Sada upotpunjeni su zanimljivim pričama o svemu šta se dešavalo iza starih kapija u vreme kada je život počinjao i završavao se u blizini Almaške crkve. Kaleidoskop kulture je za posetioce organizovao projekciju dokumentarnog filma “Sećanja iz Almaškog kraja”, kao i predstavu “Ručni rad” i muičku pratnju tambure.

 

Arhitektura jeste dominirala ovog vikenda, ali i dizajn, kao još jedna umetnost koja svoje mesto pronalazi u okviru Kaleidoskopa. Svoj prostor zaslužili su i grafički radovi u oblasti dizajna i ilustracije “Allstars Riso”.

Pored arhitekture i dizajna i muzika se prolamala Novim Sadom. Nastupom rumunskih muzičara, Kaleidoskop kulture podržan je i od strane Temišvara, grada koji je u okviru zemalja Evropske unije takođe poneo titulu Evropske prestonica kulture 2021.

Novosađani su uživali u  koncertu na kom su zajedno nastupili „Furiant” kvartet iz Berilna i klarinetista Tomaž Močilnik iz Frankfurta na Majni. U okviru programa čula su se dela Šostakoviča i Mocarta, propraćena posebnom prezentacijom i specijalnim svetlosnim efektima koje su priredili novosadski gosti.

Opera je uvek bila neizostavni deo Novog Sada ali i svojevrsnog dela kulture zajedništva kroz novosadski Kaleidoskop. Budućim kreatorima kulturne slike grada, najmlađim Novosađanima, Kaleidoskop je predstavio operu za decu “Čarobna frula”, a mesto dešavanja bila je jedinstvena Kulturna stanica “Eđšeg”.

U okviru Kaleidoskopa kulture u narednim danima, posetioci će u Kulturnom centru Novog Sada, moći da uživaju u filmovima koji govore o čoveku, o svim važnim temama, filmovima koji menjaju persepktivu i šire vidike, kao i da učestvuju u diskusijama sa autorima i akterima filmova, umetničkim radionicima i mnogobrojnim izložbama. Raskošnom programu Kaleidoskopa pridružuju se i Rosinijeva “Pepeljuga” koja će pod dirigrntskom palicom Đanluke Marčana, u sredu, 26. septembra, biti premijerno izvedena u Srpskom narodnom pozorištu, dok je finalno okretanje  Kaleidoskopa zakazano za subotu, 29. septembar, kada će Novi Sad zasijati evropskim sjajem, te na taj način zaokružiti veliku ideju da je kultura način života.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.