U HONG KONGU PARE PADALE SA NEBA (video)

U HONG KONGU PARE PADALE SA NEBA (video)

Mladić iz Hongkonga uhapšen je u siromašnom kvartu tog grada zbog sumnje da je bacao novac sa zgrade, čime je izazvao haos na okolnim ulicama. Policija sumnjiči Vong Čing Kita da je Čitaj više »

ELVIS PRISLI NA SEMAFORIMA

ELVIS PRISLI NA SEMAFORIMA

U želji da održe živim sećanje na Elvisa Prislija, koji je od 1958. do 1960. godine kao vojnik američke vojske boravio u nemačkom Fridbergu, gradske vlasti su odlučili da mu posveti tri Čitaj više »

HIT U JAPANU – KALENDAR SA PUTINOVIM LIKOM

HIT U JAPANU – KALENDAR SA PUTINOVIM LIKOM

Kalendar sa fotografijama ruskog predsednika Vladimira Putina prestigao je po prodaji u Japanu kalendare na kojima su likovi domaćih zvezdi. Lanac prodavnica Loft, sa ekskluzivnim pravom na prodaju kalendara za 2019. sa Čitaj više »

OVE GODINE MANjE PETARDI NEGO RANIJE

OVE GODINE MANjE PETARDI NEGO RANIJE

Zakon o javnom redu i miru koji je na snazi od marta ove godine predviđa kazne od 50.000 do 100.000 dinara za one koji paljenjem i bacanjem petardi i druge pirotehnike remete Čitaj više »

OD NOVOG SADA DO BEŠKE I NAZAD U VOZU SA DEDA MRAZOM

OD NOVOG SADA DO BEŠKE I NAZAD U VOZU SA DEDA MRAZOM

Deda Mraz i ove godine Srbijom putuje vozom, a u organizaciji srpskih železnica. Razlog za to je veliko interesovanje kako dece, tako i roditelja. I ovog decembra organizuju prednovogodišnje vožnje sa Deda Čitaj više »

 

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

Inovativan projekat „Ukrštanje”, podržan od Fondacije „Novi Sad 2021” u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu”, okupio je tri institucije: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženje građana „Otvoreni krug Novi Sad” s ciljem da stvore originalan scensko-muzički događaj. Repertoar pesama i napeva brojnih naroda u Vojvodini izvodiće u savremenom aranžmanu inkluzivni Ritmički hor, sačinjen od korisnika Radnog centra škole „Milan Petrović”, volontera i srednjoškolaca, uz pratnju saundbim orkestra „Dobri ljudi” i telesnih perkusionista Ane Vrbaški i Marka Dinjaškog.

Od juna, kada su radionice pod nazivom „Telo kao instrument”, kao svojevrsna muzikoterapija, bile otvorene za sve zainteresovane, formirala se ekipa od desetak korisnika Radnog centra ŠOSO „Milan Petrović” koja čini Ritmički hor. Drugi deo tog neobičnog ansambla nastao je na radionici „Zvučni snop”, baziranoj na upotrebi tehnologije koja omogućava osobama s invaliditetom da aktivno učestvuju u izvođenju i kreiranju muzičkih dela. Tako je nastao saundbim orkestar „Dobri ljudi” koji okuplja petnaestak polaznika Radnog centra Škole „Milan Petrović”, koji su sarađivali s muzičarima različitih pravaca, od klasike, roka i džeza do elektronske muzike, a poslednje u nizu im je učešće na ovogodišnjem festivalu „Uličnih sviračia” i Novosadskom džez festivalu.

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.