OVACIJE NA NOVOSADSKOJ PREMIJERI „TARTIFA“

OVACIJE NA NOVOSADSKOJ PREMIJERI „TARTIFA“

Posle premijere u Somboru, „Tartif“, Igora Vuka Torbice podigao je na noge i publiku u Novom Sadu, kada je premijerno izveden na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta. Reditelj Igor Vuk Torbica Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da danas od 9.30 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži na Trgu0 Majke Jevrosime 11-13, nema tople otrošne ode za objekte u sledećim ulicama: – Janka Veselinovića Čitaj više »

POSLE USPEHA PRVE, KREĆE „TVRĐAVA BEZ SMEĆA 2“

POSLE USPEHA PRVE, KREĆE „TVRĐAVA BEZ SMEĆA 2“

Udruženja građanja 3D-Svet i UGRIP 10. marta organizuju drugu veliku ekološku akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave pod nazivom „Tvrđava bez smeća 2“. U pitanju je nastavak niya ekoloških akcija čišćenja Petrovaradinske tvrđave koji Čitaj više »

OVOG PROLEĆA PRIPREME ZA POLAGANjE PRIJEMNOG ISPITA NA POLjOPRIVREDNOM FAKULTETU

OVOG PROLEĆA PRIPREME ZA POLAGANjE PRIJEMNOG ISPITA NA POLjOPRIVREDNOM FAKULTETU

Maturanti, vi koji imate nameru da studirate na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, nije loše da znate da vas od marta meseca očekuje „Veliko prolećno pripremanje“ za prijemni ispit za upis u Čitaj više »

PRIJAVITE SE ZA FORUM ZAPOŠLjAVANjA MLADIH

PRIJAVITE SE ZA FORUM ZAPOŠLjAVANjA MLADIH

Evropski omladinski centar Vojvodine organizuje Forum zapošljavanja mladih 2019 koji će se održati 28. februara, u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu kao završna aktivnost u sklopu projekta “Omladinsko preduzetništvo – znati Čitaj više »

 

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

Kao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije kulturne  programe. Od otkrivanja dvorišta Almaškog kraja, preko festivala klasične muzike do savremene umetnosti – slikanja murala i volonterskog kampa u cilju uređivanja prostora.

Nakon višemesečnog rada sa lokalnim stanovništvom i umetnicima iz Almaškog kraja, 22. septembra biće realizovan program “Otkrivamo almaška dvorišta” koji predstavlja otvaranje za javnost tri dvorišta u Almaškom kraju.

Na osnovu istraživanja i mapiranja priča i sećanja iz Almaškog kraja, najveći broj stanovnika i ljubitelja ovog dela grada istakao je dvorišta kao jedan od njima važnih prostornih elemenata. Sva dvorišta kuća u Almaškom kraju bila su u privatnom vlasništvu i projektovana tako da budu mesta okupljanja porodice i prijatelja, mesta odmora i dokolice. Vremenom, kako su se kuće transformisale, pregrađivale i postajale dom za više porodica, dvorišta su postala mesta susreta, prolaza, razgovora, nešto više nalik javnom prostoru. Događaj “Otkrivamo almaška dvorišta” ima za cilj da na jedno veče otvori tri dvorišta za javnost i ispuni ih kulturnim i umetničkim sadržajima, čime se stvara jedinstvena prilika da građani vide ove specifične mikro ambijente. Programi koji će biti organizovani u dvorištima odnose se na projekcije filmova, razmenjivanje fotografija građana o prošlosti Almaškog kraja, pozorišne predstave, ali i muzički program predvođen tamburašima u čast bogate tamburaške istorije ovog kraja.

U sklopu realizacije najvećeg kulturnog projekta u Evropi – Evropske prestonice kulture i titule koju će Novi Sad poneti 2021. godine biće sproveden niz infrastrukturnih i umetničkih projekata, ali najvažnije, projekata u saradnji sa građanima. Fondacija Novi Sad 2021 prepoznala je potrebu za novim kulturnim prostorom kao i veliki potencijal koji ima Podbara i Almaški kraj i rešila da građanima Podbare i Novog Sada otvori prostor za kreativno izražavanje i aktivnosti rekonstrukcijom stare fabrike za bojenje svile. Otvaranje nove kulturne stanice Svilara planirano je za kraj oktobra kao i pravljenje trga na potezu spajanja dve ulice Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića. Kako bi Svilaru učinili vidljivom i uključili stanovnike u umetničke aktivnosti, od 25. do 27. septembra biće realizovana dva važna projekta – oslikavanje murala na zgradi u ulici Đorđa Rajkovića pod nazivom „Put svile“ i sređivanje igrališta i parkića kao deo međunarodne mobe „Dobar za život“.

Oslikavanje murala „Put svile“ realizovaće domaći renomirani muralisti Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić, Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim. Dobitnici su prestižne internacionalne nagrade Paola de Manincor za najbolji mural 2016. godine i pobednici su konkursa  Le Monde diplomatique  2017. godine. Radovi Dim Tima nalaze se u umetničkim kolekcijama od Hanoja do Pariza a najzapaženiji murali su „Grad“ u Prijedoru i Ringturm u Beču. Mural će biti urađen preko oba bočna zida zgrade pored Svilare a donje delove oslikaće kroz radionicu sa decom iz lokalne škole „Ivan Gundulić“, dok je radionica sa decom zakazana za 27. septembar u 10 časova.

Međunarodni volonterski kamp „Dobar za život“ realizovaće se od 17. do 29. septembra kada će grupa od 12 volontera iz svih delova sveta zajedno sa lokalnim stanovništvom raditi na uređenju dečijeg igračišta i parkića pored Svilare.  Tokom realizacije kampa radiće se na senzibilisanju stanovništva i stravaranju preduslova za formiranje urbane bašte u okviru parkića. Ovaj kamp je jedan od načina da se unapredi i očuva kulturna baština Novog Sada i kreira novi kulturni ambijent na Podbari uz aktivno uključivanje građana. Kamp sprovodi udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ i „Almašani“ uz podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

U subotu, 22. septembra u svečanoj sali Gradske kuće Novi Sad će ugostiti učesnike velikog rumunskog festivala klasične muzike „Eufonia“, zahvaljujući dobroj saradnji sa Temišvarom – Evropskom prestonicom kulture 2021. Novosađane očekuje koncert na kojem će zajedno nastupiti „Furiant” kvartet iz Berilna i klarinetista Tomaž Močilnik iz Frankfurta na Majni. U okviru programa biće izvedena dela Šostakoviča i Mocarta, propraćena posebnom prezentacijom i specijalnim svetlosnim efektima koje će za tu priliku prirediti novosadski gosti.

Različiti kulturni sadržaji Kaleidoskopa tokom pet nedelja njegove realizacije po mišljenju brojnih Novosađana i njihovih gostiju znače samo jedno – Novi Sad je definitivno grad koji morate posetiti u ovom periodu.

 

Ova informacija i prilog na programu RTI FM-a deo je projekta KULTURA U FOKUSU PUBLIKE“ koji je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.