DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

„Novosadska toplana“ javlja obaveštava da danas od 11 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u ulici Janka Čmelika 28a, nema tople potrošne vode u sledećim objektima: • Janka Čmelika 27-37, 26-34 Čitaj više »

CELO SELO POSTAJE HOTEL

CELO SELO POSTAJE HOTEL

Koripo, maleno živopisno selo koje se smestilo u švajcarskim Alpima, po mnogo čemu je posebno. Za početak, radi se o autonomnoj zajednici koja ima i načelnika, a u gradskom veću ukupno sede Čitaj više »

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću, proglašen je pticom 2018. godine na Novom Zelandu. Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i Čitaj više »

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

Globalno zagrevanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici. Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih Čitaj više »

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

Prva jesenja razmena knjiga u organizaciji „Prerazmišljavanja“, a u okviru programa „Lokomotiva 2018“.  održaće se u nedelju, 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, Antona Čehova 4. Knjige koje vam više nisu potrebne, Čitaj više »

 

JEDITE SKAKAVCE – DOBRO UTIČU NA VAŠ ORGANIZAM

Kliničko istraživanje američkih naučnika sa Univerzitetu Viskonsin-Medisona pokazuje kako konzumacija skakavaca pozitivno utiče na prisutnost tzv. dobrih crevnih bakterija i redukuje upalne procese u organizmu. Konzumacija insekata jedan je od najvažnijih izvora proteina, vitamina, minerala i zdravih masti za dve milijarde ljudi, napominje se u časopisu „Scientific reports“. Istraživači nove nalaze objašnjavaju dejstvom vlakana koja se razlikuju od onih prisutnih u voću i povrću. Praćenjem 20 zdravih ispitanika od 18 do 48 godina starosti utvrđeno je da su vlakna prisutna u skakavcima važan izvor hrane za crevne bakterije i deluju kao probiotici. Učesnici istraživanja su po obroku konzumirali 25 grama praha dobijenog mlevenjem prženih skakavaca.