DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

DEO DETELINARE BEZ TOPLE VODE ZBOG HAVARIJE

„Novosadska toplana“ javlja obaveštava da danas od 11 sati, zbog sanacije havarije na vrelovodnoj mreži u ulici Janka Čmelika 28a, nema tople potrošne vode u sledećim objektima: • Janka Čmelika 27-37, 26-34 Čitaj više »

CELO SELO POSTAJE HOTEL

CELO SELO POSTAJE HOTEL

Koripo, maleno živopisno selo koje se smestilo u švajcarskim Alpima, po mnogo čemu je posebno. Za početak, radi se o autonomnoj zajednici koja ima i načelnika, a u gradskom veću ukupno sede Čitaj više »

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću, proglašen je pticom 2018. godine na Novom Zelandu. Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i Čitaj više »

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

Globalno zagrevanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici. Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih Čitaj više »

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

Prva jesenja razmena knjiga u organizaciji „Prerazmišljavanja“, a u okviru programa „Lokomotiva 2018“.  održaće se u nedelju, 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, Antona Čehova 4. Knjige koje vam više nisu potrebne, Čitaj više »

 

PIVO MOŽE DA BUDE I KORISNO ZA NAŠ ORGANIZAM

Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga. Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu „American Journal od Medical Sciences“. Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti.  Nutricionistkinja Sisi Jip kaže da pivo sadrži tragove minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma.  Pivo takođe uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose ukusu i punoći, ali i  pomažu ljudskom telu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju. Ipak, naučnici ističu da se prednosti osete samo u slučajevima umerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.