LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da je danas (21.09. 2018.), od 13.00 časova, zbog radova na vrelovodu, prekinuta je isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte na području Limana III Čitaj više »

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi od 1981. godine, što je vremenom dovelo i do uspešne saradnje na planu kulture. Tako će se dortmundski umetnici predstavitie Novosađaniima od ponedeljka u Kulturnom Čitaj više »

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

Kao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije Čitaj više »

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

Inovativan projekat „Ukrštanje”, podržan od Fondacije „Novi Sad 2021” u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu”, okupio je tri institucije: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženje građana „Otvoreni Čitaj više »

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Ako spadate u one koji vole da čitaju, ili gledaju sve što je vezano za srednji vek, ili se čak ljubitelj epske fantastike, ovog vikenda pruža vam se prilika da zakoračite malo Čitaj više »

 

OŠ „ĐURA DANIČIĆ“ PRVA ŠKOLA U NOVOM SADU U KOJOJ JE ODRŽANA POKAZNA VEŽBA PONAŠANjA U VANREDNIM SITUACIJAMA (foto)

Prva pokazna vežba ponašanja u vanrednim situacijama u Vojvodini održana je u novosadskoj Osnovnoj školi „Đura Daničić”. Ta škola izabrana je zbog svoje specifičnosti jer se nalazi u užem gradskom jezgru i nije na pristupačnom mestu. Vežbu je organizovala Zajednica izviđačkih organizacija Srbije, u saradnji sa Savezom izviđača Novog Sada i Rusko-srpskim humanitarnim centrom iz Niša. Vežbu su činila dva segmenta, od kojih je prvi simulacija požara u školi, potom evakuacija učenika da bi bili provereni bezbednosni planovi i vreme koje je u njima predviđeno. U drugom delu izvedena je simulacija spasavanja s visine nekoliko nastavnika i učenika kojima je vatra preprečila evakuacioni put. Evakuisani su korišćenjem horizontalnog i vertikalnog spusta užadima i odgovarajućom aplinističkom opremom. Do sada je izvedeno šest takvih vežbi, a ovo je pva u Novom Sadu. U planu je da ih do kraja godine bude bar deset širom Srbije, a bar još dve ili tri u Vojvodini, s ciljem da se što veći broj prosvetnih radnika i učenika uputi u reagovanje i ponašanje u vanrednim situacijama i da se pokrene održavanje pokaznih vežbi i u ostalim školama i domovima učenika da bi gotovo sva deca i omladina bila priremljena za znanje i radnje koje im mogu spasti život. Učenici su posmatrali vežbu dok su, osim nastavnika, i mladi izviđači iz Veternika, Sremskih Karlovaca, Beograda, Vranja i Majura, kod Šapca, pokazivali vršnjacima kako se pravilno treba spustiti s visine.