IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

Na godišnjicu bombardovanja Novog Sada, u kulturnoj stanici Svilara, u nedelju 24. marta biće ponovo organizovana izložba postera „Windows 99“, autora Miloša Jovanovića – Hamera. Izložba je napravljena za vreme bombardovanja Srbije Čitaj više »

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

„Novosadska toplana“ obaveštava da će u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, od 3 sata ujutru, zbog radova na vrelovodnoj mreži u bloku ulica Bate Brkića, Stevana Hladnog i Antuna Urbana, doći će Čitaj više »

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

Radionice kreativnog pisanja počinju sutra u podne, u Omladinskom centru CK13. Mogu da se prijave svi zainteresovani. Radionice koje nose naziv „Pisalište“ su besplatne i namenjene svima koji žele da učestvuju, bez Čitaj više »

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

Povodom 20 godina od početka razaranja Novog Sada i Srbije NATO bombama, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“, uz podršku Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019., organizuje izložbu fotografija „17. rođendan pod bombama“ –  Čitaj više »

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

U vreme kada svakodnevno slušamo o ugrožavanju životne sredine, bilo da se radi o kritičnom nivou zagađenja vazduha ili o aktuelnim Studenti geografije i članovi Društva mladih istraživača “Branislav Bukurov”, sa Prirodno-matematičkog Čitaj više »

 

OŠ „ĐURA DANIČIĆ“ PRVA ŠKOLA U NOVOM SADU U KOJOJ JE ODRŽANA POKAZNA VEŽBA PONAŠANjA U VANREDNIM SITUACIJAMA (foto)

Prva pokazna vežba ponašanja u vanrednim situacijama u Vojvodini održana je u novosadskoj Osnovnoj školi „Đura Daničić”. Ta škola izabrana je zbog svoje specifičnosti jer se nalazi u užem gradskom jezgru i nije na pristupačnom mestu. Vežbu je organizovala Zajednica izviđačkih organizacija Srbije, u saradnji sa Savezom izviđača Novog Sada i Rusko-srpskim humanitarnim centrom iz Niša. Vežbu su činila dva segmenta, od kojih je prvi simulacija požara u školi, potom evakuacija učenika da bi bili provereni bezbednosni planovi i vreme koje je u njima predviđeno. U drugom delu izvedena je simulacija spasavanja s visine nekoliko nastavnika i učenika kojima je vatra preprečila evakuacioni put. Evakuisani su korišćenjem horizontalnog i vertikalnog spusta užadima i odgovarajućom aplinističkom opremom. Do sada je izvedeno šest takvih vežbi, a ovo je pva u Novom Sadu. U planu je da ih do kraja godine bude bar deset širom Srbije, a bar još dve ili tri u Vojvodini, s ciljem da se što veći broj prosvetnih radnika i učenika uputi u reagovanje i ponašanje u vanrednim situacijama i da se pokrene održavanje pokaznih vežbi i u ostalim školama i domovima učenika da bi gotovo sva deca i omladina bila priremljena za znanje i radnje koje im mogu spasti život. Učenici su posmatrali vežbu dok su, osim nastavnika, i mladi izviđači iz Veternika, Sremskih Karlovaca, Beograda, Vranja i Majura, kod Šapca, pokazivali vršnjacima kako se pravilno treba spustiti s visine.