NOVI SAD POD SNEGOM (foto, video)

NOVI SAD POD SNEGOM (foto, video)

Prvi ozbiljan sneg pao je u Novom Sadu. Saobraćaj teže funkcioniše po gradskim ulicama, što je i uobičajeno, baš kao i to da je više automobila na njima iz istih razloga. Najteže Čitaj više »

POČINjE OČITAVANjE ZA DECEMBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA DECEMBAR

Radnici Javnog komunalnog preduzeća„Novosadska toplana“ od ponedeljka, 17.decembra 2018. godine, očitavaćestanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnuvodu za mesec decembartekuće godine. Mole se potrošači, posebno stanari Čitaj više »

VOLKSVAGEN RESTAURIRAO BUBU STARU 52 GODINE (video)

VOLKSVAGEN RESTAURIRAO BUBU STARU 52 GODINE (video)

„Bubu“ koju je Ketlin Bruks kupila 12. decembra 1966. godine nazvala je Eni, a njih dve su od tada pune 52 godine nerazdvojne. Kada su u „Folksvagenu“ čuli za ovaj slučaj, odlučili Čitaj više »

ZIMSKI FESTIVAL NOVIH ENERGIJA NA NOVOM NASELjU

ZIMSKI FESTIVAL NOVIH ENERGIJA NA NOVOM NASELjU

U Novom sadu, konkretno na Novom naselju od 25. decembra ove, do 1. januara sledeće godine  biće organizovan prvi „Zimski festival novih energija“. Domaćim događaja je MZ „Gavrilo Princip“. Programi Festivala su  Čitaj više »

NOVI SAD 2021: KAKO DOĆI DO REŠENjA ZA UREĐENJE CENTRA GRADA

NOVI SAD 2021: KAKO DOĆI DO REŠENjA ZA UREĐENJE CENTRA GRADA

U okviru „Otvorenog studija za arhitekturu i dizajn” Fondacije „Novi Sad 2021”, koji je otvoren u „Apolo” centru, predstavljena je saradnja švedskog arhitekte Johana Kaselbranta i srpske stručne javnosti, koji će tri Čitaj više »

 

OŠ „ĐURA DANIČIĆ“ PRVA ŠKOLA U NOVOM SADU U KOJOJ JE ODRŽANA POKAZNA VEŽBA PONAŠANjA U VANREDNIM SITUACIJAMA (foto)

Prva pokazna vežba ponašanja u vanrednim situacijama u Vojvodini održana je u novosadskoj Osnovnoj školi „Đura Daničić”. Ta škola izabrana je zbog svoje specifičnosti jer se nalazi u užem gradskom jezgru i nije na pristupačnom mestu. Vežbu je organizovala Zajednica izviđačkih organizacija Srbije, u saradnji sa Savezom izviđača Novog Sada i Rusko-srpskim humanitarnim centrom iz Niša. Vežbu su činila dva segmenta, od kojih je prvi simulacija požara u školi, potom evakuacija učenika da bi bili provereni bezbednosni planovi i vreme koje je u njima predviđeno. U drugom delu izvedena je simulacija spasavanja s visine nekoliko nastavnika i učenika kojima je vatra preprečila evakuacioni put. Evakuisani su korišćenjem horizontalnog i vertikalnog spusta užadima i odgovarajućom aplinističkom opremom. Do sada je izvedeno šest takvih vežbi, a ovo je pva u Novom Sadu. U planu je da ih do kraja godine bude bar deset širom Srbije, a bar još dve ili tri u Vojvodini, s ciljem da se što veći broj prosvetnih radnika i učenika uputi u reagovanje i ponašanje u vanrednim situacijama i da se pokrene održavanje pokaznih vežbi i u ostalim školama i domovima učenika da bi gotovo sva deca i omladina bila priremljena za znanje i radnje koje im mogu spasti život. Učenici su posmatrali vežbu dok su, osim nastavnika, i mladi izviđači iz Veternika, Sremskih Karlovaca, Beograda, Vranja i Majura, kod Šapca, pokazivali vršnjacima kako se pravilno treba spustiti s visine.