SVE ŠTO (NI)STE ZANLI O TREŠNjAMA

trešnje

Proleće nije proleće bez trešnje i retki su oni koji ne vole ovo slatko voće. Osim što je ukusna, trešnja jača imuni sistem, popravlja krvnu sliku, kosti, prija srcu i krvotoku, kao i stomaku.  Trešnje se smatraju i prirodnim sredstvom za ublažavanje reume, jer smanjuju nivo mokraćne kiseline i na taj način umiruju upalu zglobova i bolove. Smatra se čak da je 20 trešanja 10 puta delotvornije od aspirina. Takođe usporavaju dejstvo uzročnika starenja. U tamnijim trešnjama nalazi se više antocijanidina, koji ima kozmetičko dejstvo, jer sprečavaju nastanak bora, ali i formiranje celulita. Bez obzira na boju, trešnje pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time poboljšavaju varenje. Tome doprinosi i bogati udeo vlakana koje sadrže. Trešnje utiču i na eliminaciju viška vode iz organizma i zato rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima. Šaka trešanja na dan doprinosi relaksaciji posle napornog rada i poboljšava koncentraciju.