SEZONA JE JAGODA – ISKORISTITE JE

jagode

Sezona je jagoda i zato ih ovih dana treba jesti bez ustručavanja, jer su u lekovitom smislu izuzetno vredne . Po delotvornosti svakako prednjače šumske jagode, mada za njima mnogo ne zaostaju ni kultivisane. Plod jagode sadrži oko deset odsto šećera i ravnomerno zastupljene slobodne organske kiseline – limunsku, vinsku i jabučnu, ali i pektin, kao i aromatična jedinjenja. Prisutne su i zavidne količine gvožđa zbog čega se ovo voće posebno preporučuje malokrvnim osobama. Jagode sadrže i lepezu vitamina, među kojima najviše vitamina C, grupe B, E, karoten, flavonoide. Od minerala su prisutni i kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Svi sastojci imaju specifično delovanje, među kojima, primera radi, mangan povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. U narodnoj medicini konzumiranje jagoda se preporučuje i za lečenje gihta, avitaminoze, malaksalosti, hemoroida, ateroskleroze, snižavanja krvnog pritiska, bolje lučenje žuči. Jagode, zapravo, imaju zavidno mesto kod svih poklonika kulture ishrane i zdravog života. Od njih se prave izuzetna slatka, džemovi, marmelade, kompoti, sirupi, sokovi, sladoledi, želea… Jedina mana ovog voća je da kod osetljivih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju.