MUZEJI ZA 10 OD DANAS DO NEDELjE

MUZEJI ZA 10

Najveća nacionalna muzejska manifestacija „Muzeji za 10“ počinje danas i trajaće do nedelje i to u 46 gradova Srbije, na oko 120 lokacija, a u realizaciju je uključilo preko 80 muzeja i ustanova kulture. Do kraja nedelje, uz besplatan ulaz od 10 do 22 sata, muzeji će uz svoje stalne postavke predstaviti i niz novih tematskih izložbi, predavanja, koncerata, filmskih i video projekcija, performansa, predstava, radionica za decu. Evo šta nas očekuje u Novom Sadu:

Posetioci će u Muzeju Vojvodine imati prilike da pogledaju nove izložbe “Sv. Spiridon – zaboravljeni čudotvorac”, za koju su eksponati stigli iz 55 ustanova iz osam zemalja i „Novac od porcelana”, ali i postavku “Norma Avrama Mrazovića”, povodom 240 godina obrazovanja srpskih učitelja, koja može da se pogleda u zgradi Rektorata.

Galerija Matice srpske predstavlja izložbu fotografija “Kroz objektiv” i postavku povodom 170 godina Majske skupštine, a Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pastele Marka Čelebonovića.

U Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi posetioci će moći da pogledaju izložbe “Sjaj renesanse”, “Oružje iz Prvog svetskog rata” i “Šta čini grad”, u Sremskim Karlovcima je postavka “Slatka priča iz karlovačke prošlosti”, a u Dunavaskoj ulici “Novi Sad – slobodan grad”.

Poklon zbirka Rajka Mamuzića izlažiće radove četiri poznata slikara ravnice Zorana Petrovića, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića i Aleksandra Lukovića, a Arhiv Vojvodine zbirke karata i planova i arhivska dokumenta vezana za majsku skupštinu.

U Ogranku SANU biće predstavljena dela iz šezdesetih godina iz zbirke Gradskog muzeja u Subotici, a u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode fotografije Borisa Erga i brodovi Miše Molnara.

Udruženje likovnih stvaralaca Novog Sada priređuje svoju 40. izložbu, dok će Luka Novi Sad predstaviti stare automobile.

Kompletan program manifestacije može se pogledati OVDE.