CELO SELO POSTAJE HOTEL

CELO SELO POSTAJE HOTEL

Koripo, maleno živopisno selo koje se smestilo u švajcarskim Alpima, po mnogo čemu je posebno. Za početak, radi se o autonomnoj zajednici koja ima i načelnika, a u gradskom veću ukupno sede Čitaj više »

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću, proglašen je pticom 2018. godine na Novom Zelandu. Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i Čitaj više »

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

Globalno zagrevanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici. Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih Čitaj više »

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

Prva jesenja razmena knjiga u organizaciji „Prerazmišljavanja“, a u okviru programa „Lokomotiva 2018“.  održaće se u nedelju, 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, Antona Čehova 4. Knjige koje vam više nisu potrebne, Čitaj više »

GLASAJTE ZA KONKURS „ZAJEDNICI ZAJEDNO“ DA PETROVARADINSKA TVRĐAVA POSTANE TVRĐAVA MIRA

GLASAJTE ZA KONKURS „ZAJEDNICI ZAJEDNO“ DA PETROVARADINSKA TVRĐAVA POSTANE TVRĐAVA MIRA

U toku je glasanje za konkurs „Zajednici zajedno” u organizaciji kompanije NIS, u kojem Egzit fondacija učestvuje s projektom „Tvrđava mira” traje do 18. oktobra u 14 časova. Projekat podrazumeva postavljanje umetničke Čitaj više »

 

DOĐITE NA FESTIVAL NAUKE 12. I 13. MAJA

I ove godine brojne novosađane, pre svega one najjmlađe obvrradovaće Festival nauke, koji se ovog vikenda održava u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Cilj manifestacije je promocija nauke, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas. U subotu i nedelju tokom čitavog dana očekuje vas raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program festivala, koji obuhvata radionice iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih i medicinskih disciplina, kao i drugi prateće sadržaji. I što je najlepše, sve je besplatno. Evo šta vas očekuje na ovogodišnjem festivalu 

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET

DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU, TURIZAM I HOTELIJERSTVO

Geoinformatika – FRUŠKE GORE SEKTOR, DIGITALIŠI U VEKTOR! Zakorači u digitalni svet Fruške gore!

Preletite Crveni Čot, a onda zaronite u dubine Ledinačkog jezera. Zatim, odmorite se na Brankovcu uz pomoć naših uređaja za virtuelnu realnost, a onda presecite fruškogorsko bilo na pola i otkrijte od čega je napravljena!

Gastronomija – FRUŠKOGORSKA ISHRANA!

Zanimljiva praktična radionica koja će otkriti tajne zaboravljenih Fruškogorakih namirnica; Radionica pripremanja kiflica, đevreka, pereca, farfala i talligtella; Degustaciono-demonstrativna radionica pripreme unikatnih jela.

Geografija – FRUŠKOGORSKA STENA KRUŽI, TI JOJ SE PRIDRUŽI!

Kako se stene menjanju iz jedne u drugu? Zbog čega one to rade? Odgovore na ovakva pitanja daće vam geografi sa PMF-a. U duhu našeg jezika se stena vezuje za nešto čvrsto, jako i nepromenjivo. Posetite našu radionicu i razbijte predrasude o osobinama stena. Sledeći put kad budete čuli izraz „jak kao stena“ setićete se da nije baš tako.

Lovni turizam – KOJA ŽIVOTINJA GAZI PO FRUŠKOGORSKOJ STAZI?

Proverite svoje znanje o divljim životinjama! Koliko znamo o sisarima i pticama koje nas okružuju? Koje vrste jelena žive na Fruškoj gori? Koliko vrsta ptica možete prepoznati na Fruškoj gori? Koji predatori vrebaju? Nacionalni park Fruška gora nalazi se na 16km od Novog Sada, i krije bogat životinjski svet. Vreme je da se upoznamo sa njim!

DEPARTMAN ZA FIZIKU

 MAGIJA ROTACIJE!

Prilikom rotacionog kretanja fluida javlja se jedna veoma čudna sila (Koriolisova sila). Ona daje kretanju fluida sasvim neobičan karakter. Pojave koje se javljaju u ovakvim sistemima se često kose i sa zdravom logikom i ranijim iskustvima. Ova radionica će preko niza eksperimentalnih ogleda demonstrirati ove razlike u ponašanju fluida koji vrši rotaciono kretanje.

FIZIKA U MALOM, ZA MALE!

Postani i ti naučnik! Dođi i eksperimentiši sa fizičkim zakonima. Isprobaj zakone pod svojim prstima i vidi kako sve možeš da kombinuješ ove zakonitosti. Rećićemo vam zašto plamen sveće igra u taktu muzike za ples i kako to mogu banane da sviraju?

Astronomija – POGLED U SUNCE!  

Zavirite kroz teleskop i doživite Sunce iz bliza! Saznajte šta su sunčeve pege i kako bezbedno posmatrati Sunce. Naši astronomi biće tu da vam daju odgovore na sve što ste od uvek želeli da znate o Suncu a niste smeli da pitate. U slučaju oblačnog vremena posmatranje se otkazuje.

DEPARTMAN ZA HEMIJU, BIOHEMIJU I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

OBOJI PRIRODU ZELENO!

Recikliraj i Tretiraj! Saznaj kako opalo lišće sa drveća nam može pomoći da zaštitimo prirodu od negativnih uticaja. Nauči kako da upotrebiš ljusku luka da ukloniš štetne boje iz otpadnih voda! Napravi novi papir od stare hartije. Pomozi životnoj sredini da prodiše!

DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU

 MALE MATEMATIČKE MAŠINE!

Ne volite da računate !? Mislite da je matematika teška?! Dosadna?!
….Onda upotrebite matematičku mašinu  …..sami je napravite…. napravite digitron koji množi ….ili matematički točak koji sabira …Razmislite…..Uz matematiku je svaka čarolija moguća!