UBACILA PSA U VEŠ MAŠINU DA BI IMALA VIŠE PRATILACA NA INSTAGRAMU

UBACILA PSA U VEŠ MAŠINU DA BI IMALA VIŠE PRATILACA NA INSTAGRAMU

Argentinka Tamar Rotman izazvala je gnev na društvenim mrežama jer je zbog popularnosti na Instagramu i nadi da će dobiti što više pratilaca, stavila psa u veš mašinu. Na kratkom snimku vidi Čitaj više »

PARIZ DOBIO EKOLOŠKE PISOARE, ALI NA OTVORENOM

PARIZ DOBIO EKOLOŠKE PISOARE, ALI NA OTVORENOM

Gradske vlasti Pariza postavile su četiri ekološka pisoara na ulicama čiji će sadržaj biti iskorišćen kao đubrivo za biljke. Pisoari su crvene boje sa žardinjerama kako bi se neutralisali neprijatni mirisi, postavljeni Čitaj više »

NAJBOLjI I NAJGORI GRADOVI ZA ŽIVOT SU…

NAJBOLjI I NAJGORI GRADOVI ZA ŽIVOT SU…

Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Ekonomist intelidžensi junita, dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji. Prema godišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, među prvih Čitaj više »

ČETVRTAK JE DAN ZA TENIS – GLAVOM

ČETVRTAK JE DAN ZA TENIS – GLAVOM

Dvadesetprvi Memorijalni turnir u tenisu glavom „Vladimir Francišković“ održaće se u četvrtak, 16. avgusta, na peščanim terenima Štranda. pored Mosta slobode. Ovo je 32. turnir po redu, a 21. otkako nosi ime Čitaj više »

DVE IZLOŽBE BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE POVODOM JUBILEJA

DVE IZLOŽBE BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE POVODOM JUBILEJA

Biblioteka Matice srpske priredila je dve izložbe povodom 180 godina svog rada. Jednu izložbu čini postavka eksponata u vitrinama (snimci arhivske građe i odabranih stranica rukopisnih i starih štampanih knjiga i periodičnih Čitaj više »

 

DOĐITE NA FESTIVAL NAUKE 12. I 13. MAJA

I ove godine brojne novosađane, pre svega one najjmlađe obvrradovaće Festival nauke, koji se ovog vikenda održava u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Cilj manifestacije je promocija nauke, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas. U subotu i nedelju tokom čitavog dana očekuje vas raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program festivala, koji obuhvata radionice iz inženjerskih, tehnoloških, prirodnih, društvenih i medicinskih disciplina, kao i drugi prateće sadržaji. I što je najlepše, sve je besplatno. Evo šta vas očekuje na ovogodišnjem festivalu 

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET

DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU, TURIZAM I HOTELIJERSTVO

Geoinformatika – FRUŠKE GORE SEKTOR, DIGITALIŠI U VEKTOR! Zakorači u digitalni svet Fruške gore!

Preletite Crveni Čot, a onda zaronite u dubine Ledinačkog jezera. Zatim, odmorite se na Brankovcu uz pomoć naših uređaja za virtuelnu realnost, a onda presecite fruškogorsko bilo na pola i otkrijte od čega je napravljena!

Gastronomija – FRUŠKOGORSKA ISHRANA!

Zanimljiva praktična radionica koja će otkriti tajne zaboravljenih Fruškogorakih namirnica; Radionica pripremanja kiflica, đevreka, pereca, farfala i talligtella; Degustaciono-demonstrativna radionica pripreme unikatnih jela.

Geografija – FRUŠKOGORSKA STENA KRUŽI, TI JOJ SE PRIDRUŽI!

Kako se stene menjanju iz jedne u drugu? Zbog čega one to rade? Odgovore na ovakva pitanja daće vam geografi sa PMF-a. U duhu našeg jezika se stena vezuje za nešto čvrsto, jako i nepromenjivo. Posetite našu radionicu i razbijte predrasude o osobinama stena. Sledeći put kad budete čuli izraz „jak kao stena“ setićete se da nije baš tako.

Lovni turizam – KOJA ŽIVOTINJA GAZI PO FRUŠKOGORSKOJ STAZI?

Proverite svoje znanje o divljim životinjama! Koliko znamo o sisarima i pticama koje nas okružuju? Koje vrste jelena žive na Fruškoj gori? Koliko vrsta ptica možete prepoznati na Fruškoj gori? Koji predatori vrebaju? Nacionalni park Fruška gora nalazi se na 16km od Novog Sada, i krije bogat životinjski svet. Vreme je da se upoznamo sa njim!

DEPARTMAN ZA FIZIKU

 MAGIJA ROTACIJE!

Prilikom rotacionog kretanja fluida javlja se jedna veoma čudna sila (Koriolisova sila). Ona daje kretanju fluida sasvim neobičan karakter. Pojave koje se javljaju u ovakvim sistemima se često kose i sa zdravom logikom i ranijim iskustvima. Ova radionica će preko niza eksperimentalnih ogleda demonstrirati ove razlike u ponašanju fluida koji vrši rotaciono kretanje.

FIZIKA U MALOM, ZA MALE!

Postani i ti naučnik! Dođi i eksperimentiši sa fizičkim zakonima. Isprobaj zakone pod svojim prstima i vidi kako sve možeš da kombinuješ ove zakonitosti. Rećićemo vam zašto plamen sveće igra u taktu muzike za ples i kako to mogu banane da sviraju?

Astronomija – POGLED U SUNCE!  

Zavirite kroz teleskop i doživite Sunce iz bliza! Saznajte šta su sunčeve pege i kako bezbedno posmatrati Sunce. Naši astronomi biće tu da vam daju odgovore na sve što ste od uvek želeli da znate o Suncu a niste smeli da pitate. U slučaju oblačnog vremena posmatranje se otkazuje.

DEPARTMAN ZA HEMIJU, BIOHEMIJU I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

OBOJI PRIRODU ZELENO!

Recikliraj i Tretiraj! Saznaj kako opalo lišće sa drveća nam može pomoći da zaštitimo prirodu od negativnih uticaja. Nauči kako da upotrebiš ljusku luka da ukloniš štetne boje iz otpadnih voda! Napravi novi papir od stare hartije. Pomozi životnoj sredini da prodiše!

DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU

 MALE MATEMATIČKE MAŠINE!

Ne volite da računate !? Mislite da je matematika teška?! Dosadna?!
….Onda upotrebite matematičku mašinu  …..sami je napravite…. napravite digitron koji množi ….ili matematički točak koji sabira …Razmislite…..Uz matematiku je svaka čarolija moguća!