IZA OVIH IZUMA STOJE ŽENE (foto)

jaka žena

Mnogi će se složiti da je najveći broj pronalazača u istoriji civilizacije muškog roda, što je u neku ruku bilo i neminovno s obzirom na položaj žena kroz istoriju, ali ipak postoji jedan broj izuma iza kojih stoje žene, a što verovatono i ne znate. Krenimo rediom:

PAPIRNA KESA: izum radnice u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine. Ideju je pokušao da joj ukrade izvesni Čarls Anan, ali ga je ona posle duge pravne bitke pobedila na sudu i dobila patent za svoj izum.

margaret najt

BRISAČI ZA AUTOMOBILE: delo Meri Anderson davne 1903. godine, patentirano na njeno ime godnu dana kasnije.  

meri anderson

MONOPOL: legendarnu društvenu igru izmislila je Elizabet Megi. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

elizabet megi

SOLARNO GREJANjE: iza njega stoji Mađarica dr Maria Telkes koja se preselila u SAD i tamo 1940. godine  razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva.  

Maria Telkes

PANCIR: izumiteljka ovog spasonosnog proizvoda je Stefani Kvolek. Konkretno ona je izumela materijal koji se koristi u izradi pancira i patentirala ga 1966. godine.  

stefani kvolek

PIVO: ne može se sa sigurnošću reći ko je i kada izmislio, tj napravio pivo, ali se brojni istoričari slažu da je to bila žena, tačnije – žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

pravljenje piva u mesopotamiji