IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

Na godišnjicu bombardovanja Novog Sada, u kulturnoj stanici Svilara, u nedelju 24. marta biće ponovo organizovana izložba postera „Windows 99“, autora Miloša Jovanovića – Hamera. Izložba je napravljena za vreme bombardovanja Srbije Čitaj više »

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

„Novosadska toplana“ obaveštava da će u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, od 3 sata ujutru, zbog radova na vrelovodnoj mreži u bloku ulica Bate Brkića, Stevana Hladnog i Antuna Urbana, doći će Čitaj više »

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

Radionice kreativnog pisanja počinju sutra u podne, u Omladinskom centru CK13. Mogu da se prijave svi zainteresovani. Radionice koje nose naziv „Pisalište“ su besplatne i namenjene svima koji žele da učestvuju, bez Čitaj više »

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

Povodom 20 godina od početka razaranja Novog Sada i Srbije NATO bombama, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“, uz podršku Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019., organizuje izložbu fotografija „17. rođendan pod bombama“ –  Čitaj više »

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

U vreme kada svakodnevno slušamo o ugrožavanju životne sredine, bilo da se radi o kritičnom nivou zagađenja vazduha ili o aktuelnim Studenti geografije i članovi Društva mladih istraživača “Branislav Bukurov”, sa Prirodno-matematičkog Čitaj više »

 

IZA OVIH IZUMA STOJE ŽENE (foto)

Mnogi će se složiti da je najveći broj pronalazača u istoriji civilizacije muškog roda, što je u neku ruku bilo i neminovno s obzirom na položaj žena kroz istoriju, ali ipak postoji jedan broj izuma iza kojih stoje žene, a što verovatono i ne znate. Krenimo rediom:

PAPIRNA KESA: izum radnice u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine. Ideju je pokušao da joj ukrade izvesni Čarls Anan, ali ga je ona posle duge pravne bitke pobedila na sudu i dobila patent za svoj izum.

margaret najt

BRISAČI ZA AUTOMOBILE: delo Meri Anderson davne 1903. godine, patentirano na njeno ime godnu dana kasnije.  

meri anderson

MONOPOL: legendarnu društvenu igru izmislila je Elizabet Megi. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

elizabet megi

SOLARNO GREJANjE: iza njega stoji Mađarica dr Maria Telkes koja se preselila u SAD i tamo 1940. godine  razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva.  

Maria Telkes

PANCIR: izumiteljka ovog spasonosnog proizvoda je Stefani Kvolek. Konkretno ona je izumela materijal koji se koristi u izradi pancira i patentirala ga 1966. godine.  

stefani kvolek

PIVO: ne može se sa sigurnošću reći ko je i kada izmislio, tj napravio pivo, ali se brojni istoričari slažu da je to bila žena, tačnije – žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

pravljenje piva u mesopotamiji