OČITAVANJE ZA JUL 2018.

OČITAVANJE ZA JUL 2018.

Iz JKP “Novosadska toplana“ najavljuju da će od ponedeljka, 23.jula 2018. godine, očitavati stanja na vodomerima i merilima toplote za toplu potrošnuvodu za mesec jul tekuće godine. Mole se potrošači, posebno stanari Čitaj više »

MAJSKA SKUPŠTINA 1848. ‒ 170 GODINA POSLE

MAJSKA SKUPŠTINA 1848. ‒ 170 GODINA POSLE

U petak, 20. jula 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano stručno tumačenje izložbe Majska skupština 1848. – 170 godina kasnije, koja je predstavljena u Čitaj više »

PREKID  ISPORUKE  TOPLE POTROŠNE VODE

PREKID ISPORUKE TOPLE POTROŠNE VODE

U petak, 20. jula 2018. godine, od 8.00 sati, zbog radova na rekonstrukciji vrelovoda u Ulici Momčila Tapavice, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte: Momčila Tapavice Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U RASKRSNICI BULEVARA OSLOBOĐENJA I BULEVARA CARA LAZARA

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U RASKRSNICI BULEVARA OSLOBOĐENJA I BULEVARA CARA LAZARA

Zbog radova u okviru rekonstrukcije vrelovoda, koje Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad izvodi na Bulevaru Cara Lazara i Fruškogorske ulice, od srede, 18. jula 2018. godine, prema Rešenju Gradske uprave Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI MOMČILA TAPAVICE

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI MOMČILA TAPAVICE

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad danas,17. jula 2018. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne mreže u bloku ulica Momčila Tapavice. Zbog pomenutih radova, prema Rešenju Gradske uprave za saobraćaj Čitaj više »

 

IZA OVIH IZUMA STOJE ŽENE (foto)

Mnogi će se složiti da je najveći broj pronalazača u istoriji civilizacije muškog roda, što je u neku ruku bilo i neminovno s obzirom na položaj žena kroz istoriju, ali ipak postoji jedan broj izuma iza kojih stoje žene, a što verovatono i ne znate. Krenimo rediom:

PAPIRNA KESA: izum radnice u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine. Ideju je pokušao da joj ukrade izvesni Čarls Anan, ali ga je ona posle duge pravne bitke pobedila na sudu i dobila patent za svoj izum.

margaret najt

BRISAČI ZA AUTOMOBILE: delo Meri Anderson davne 1903. godine, patentirano na njeno ime godnu dana kasnije.  

meri anderson

MONOPOL: legendarnu društvenu igru izmislila je Elizabet Megi. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

elizabet megi

SOLARNO GREJANjE: iza njega stoji Mađarica dr Maria Telkes koja se preselila u SAD i tamo 1940. godine  razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva.  

Maria Telkes

PANCIR: izumiteljka ovog spasonosnog proizvoda je Stefani Kvolek. Konkretno ona je izumela materijal koji se koristi u izradi pancira i patentirala ga 1966. godine.  

stefani kvolek

PIVO: ne može se sa sigurnošću reći ko je i kada izmislio, tj napravio pivo, ali se brojni istoričari slažu da je to bila žena, tačnije – žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

pravljenje piva u mesopotamiji