LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da je danas (21.09. 2018.), od 13.00 časova, zbog radova na vrelovodu, prekinuta je isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte na području Limana III Čitaj više »

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi od 1981. godine, što je vremenom dovelo i do uspešne saradnje na planu kulture. Tako će se dortmundski umetnici predstavitie Novosađaniima od ponedeljka u Kulturnom Čitaj više »

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

Kao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije Čitaj više »

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

Inovativan projekat „Ukrštanje”, podržan od Fondacije „Novi Sad 2021” u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu”, okupio je tri institucije: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženje građana „Otvoreni Čitaj više »

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Ako spadate u one koji vole da čitaju, ili gledaju sve što je vezano za srednji vek, ili se čak ljubitelj epske fantastike, ovog vikenda pruža vam se prilika da zakoračite malo Čitaj više »

 

IZA OVIH IZUMA STOJE ŽENE (foto)

Mnogi će se složiti da je najveći broj pronalazača u istoriji civilizacije muškog roda, što je u neku ruku bilo i neminovno s obzirom na položaj žena kroz istoriju, ali ipak postoji jedan broj izuma iza kojih stoje žene, a što verovatono i ne znate. Krenimo rediom:

PAPIRNA KESA: izum radnice u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine. Ideju je pokušao da joj ukrade izvesni Čarls Anan, ali ga je ona posle duge pravne bitke pobedila na sudu i dobila patent za svoj izum.

margaret najt

BRISAČI ZA AUTOMOBILE: delo Meri Anderson davne 1903. godine, patentirano na njeno ime godnu dana kasnije.  

meri anderson

MONOPOL: legendarnu društvenu igru izmislila je Elizabet Megi. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

elizabet megi

SOLARNO GREJANjE: iza njega stoji Mađarica dr Maria Telkes koja se preselila u SAD i tamo 1940. godine  razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva.  

Maria Telkes

PANCIR: izumiteljka ovog spasonosnog proizvoda je Stefani Kvolek. Konkretno ona je izumela materijal koji se koristi u izradi pancira i patentirala ga 1966. godine.  

stefani kvolek

PIVO: ne može se sa sigurnošću reći ko je i kada izmislio, tj napravio pivo, ali se brojni istoričari slažu da je to bila žena, tačnije – žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

pravljenje piva u mesopotamiji