DEO BULEVARA PATRIJARHA PAVLA SUTRA BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

DEO BULEVARA PATRIJARHA PAVLA SUTRA BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

U četvrtak, 13. decembra, od 10.00 sati, zbog radova na izgradnji vrelovodnog priključka za novoizgrađeni objekat na Bulevaru patrijarha Pavla bb, neće biti grejanja i tople potrošne vode na Bulevaru patrijarha Pavla Čitaj više »

IZMENA SAOBRAĆAJA U ULICI STEVANA DEJANA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENA SAOBRAĆAJA U ULICI STEVANA DEJANA ZBOG RADOVA TOPLANE

 „Novosadska toplana“ u četvrtak, 13. decembra 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Stevana Dejanova 3, zbog ćega će biti izmenjen režim saobraćaja u toj ulici, Čitaj više »

ČASNE SESTRE POTROŠILE POLA MILIONA DOLARA U LAS VEGASU

ČASNE SESTRE POTROŠILE POLA MILIONA DOLARA U LAS VEGASU

Meri Kruper i Lana Čang, časne sestre katoličke škole Sent Džejms u Torensu blizu Los Anđelesa, priznale su da su proneverile oko 500.000 dolara škole i potrošile ih u kazinima Las Vegasa. Čitaj više »

NOĆNI KLUBOVI ZA BESKUČNIKE

NOĆNI KLUBOVI ZA BESKUČNIKE

Dva berlinska noćna kluba, „Astra Kulturhaus“ i „Bi Nuu“, donela su odluku da jednom nedeljno tokom januara i februara ustupaju prostorije beskućnicima. Klubovi će napraviti raspored po kome će jednom nedeljno pustiti Čitaj više »

GOLIŠAVI DEDA MRAZOVI TRČALI IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

GOLIŠAVI DEDA MRAZOVI TRČALI IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

Novogodišnja atmosfera već se oseća u pojedinim delovima sveta. Tako je u američkom Bostonu održana tradicionalna trka Deda Mrazova, koji po hladnom vremenu trče gotovo bez odeće. Deda Mrazovi i Baba Mrazice Čitaj više »

 

IZA OVIH IZUMA STOJE ŽENE (foto)

Mnogi će se složiti da je najveći broj pronalazača u istoriji civilizacije muškog roda, što je u neku ruku bilo i neminovno s obzirom na položaj žena kroz istoriju, ali ipak postoji jedan broj izuma iza kojih stoje žene, a što verovatono i ne znate. Krenimo rediom:

PAPIRNA KESA: izum radnice u fabrici pamuka Margaret Najt 1868. godine. Ideju je pokušao da joj ukrade izvesni Čarls Anan, ali ga je ona posle duge pravne bitke pobedila na sudu i dobila patent za svoj izum.

margaret najt

BRISAČI ZA AUTOMOBILE: delo Meri Anderson davne 1903. godine, patentirano na njeno ime godnu dana kasnije.  

meri anderson

MONOPOL: legendarnu društvenu igru izmislila je Elizabet Megi. Ova se igra originalno zvala „The Landlord’s Game“ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

elizabet megi

SOLARNO GREJANjE: iza njega stoji Mađarica dr Maria Telkes koja se preselila u SAD i tamo 1940. godine  razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva.  

Maria Telkes

PANCIR: izumiteljka ovog spasonosnog proizvoda je Stefani Kvolek. Konkretno ona je izumela materijal koji se koristi u izradi pancira i patentirala ga 1966. godine.  

stefani kvolek

PIVO: ne može se sa sigurnošću reći ko je i kada izmislio, tj napravio pivo, ali se brojni istoričari slažu da je to bila žena, tačnije – žene. Naime, pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

pravljenje piva u mesopotamiji