TOPLANA KREĆE SA OČITAVANjEM ZA JANUAR

TOPLANA KREĆE SA OČITAVANjEM ZA JANUAR

 „Novosadska toplana“ oba najavljuju da od srede, 16. januara, njihovi radnici počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za tekući mesec i Čitaj više »

POSLAO MAČKU EKSPRES POŠTOM

POSLAO MAČKU EKSPRES POŠTOM

Muškarac s Tajvana zaradio je kaznu zbog toga što je neželjenu mačku spakovao u ekspresnu poštansku pošiljku i poslao je u prihvatilište za životinje.  On je zbog kršenja zakona o zaštiti životinja Čitaj više »

KINEZI U ANTI STRES SOBI RAZBIJAJU SVE ŠTO STIGNU

KINEZI U ANTI STRES SOBI RAZBIJAJU SVE ŠTO STIGNU

Otkad je 25-godišnja Jin Meng s prijateljima u septembru otvorila „anti-stres sobu“ pod nazivom „Smash“ u kojoj klijenti za pola sata za 23 dolara mogu da razbijaju flaše, radio prijemnike, mobilne telefone Čitaj više »

PICE ZA AMERIČKE KONTROLORE LETA OD STRANE KANADSKIH KOLEGA

PICE ZA AMERIČKE KONTROLORE LETA OD STRANE KANADSKIH KOLEGA

Kanadski kontrolori leta kupili su stotine pica svojim kolegama u SAD u znak solidarnosti zbog delimične blokade američke vlade koja je pogodila i kontrolore leta. Šef Udruženja kanadskih kontrolora leta Piter Dafi Čitaj više »

VRATITE SCENARIO HJU GRANTU

VRATITE SCENARIO HJU GRANTU

Britanskom glumcu Hju Grantu su obili auto. I ovo verovatno ne bi ni bila vest da se tim povpodom nije oglasio čuveni glumac i zamolio je lopove, koji su mu obili automobil, Čitaj više »

 

VELIKI PETAK – OBIČAJI I VEROVANjA

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Tog dana, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući. Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv. Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima. Od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

I pored velikog značaja koji ima, Vaskrs nije toliko bogat običajima kao Božić, a razlog za to je, kako se pretpostavlja, upravo njegova pokretljivost. Običaji vezani za ovaj dan, povezani su sa crkvenim učenjem i crkvenom praksom, a jedna od specifičnosti Vaskrs jeste u tome što je Srpska pravoslavna crkva usvojila neke paganske rituale, dala im hrišćanski pečat i vezala ih za praznik. Istovremeno, narod je usvajao crkvene rituale, poput pričešća, i interpretirao ih na svoj način. Narodni vaskršnji običaji nisu bili vezani samo za taj dan, već su se odigravali i ranije, a primer za to je poslednja nedelja posta, koja se naziva Velikom nedeljom, kao i pojedini dani u njoj, poput Velikog četvrtka i Velikog petka. Obzirom da se Veliki petak smatra danom kada je Hrist razapet na krst, sve se tada odvija u znaku tog tužnog događaja. U pojedinim krajevima Srbije verovalo se da se tada sve zaustavlja – vode i vetrovi, a zemlja se trese, a u skladu sa tim i narod se ponašao – žene u Homolju nisu se umivale i češljale na taj dan, a u Popovom polju seljaci nisu radili ništa sa iglama ili ekserima da ne bi povredili Hristove rane, a nisu pili ni vino jer su smatrali da tako piju njegovu krv.

raspece

Zabranjen je bio rad i u kući i na polju, a jedino što je bilo dozvoljeno jeste priprema za proslavu Uskrsa, pre svega farbanje jaja. Upravo farbanje jaja jeste najupečatljivije obeležje ovog praznika, a ulogu jajeta pojačava činjenica da se ono smatralo izvorištem života. Uskršnja jaja se najčešće farbaju na Veliki četvrtak i Veliki petak, a prema narodnoj tradiciji, taj posao su mogle da obavljaju samo određene osobe i to striktno poštujući određena pravila. Iako su korišćene razne boje, crvena se jedina smatrala obaveznom, a u nekim delovima Srbije i jedinom dozvoljenom bojom, na šta, na neki način obavezuje i tradicija, jer, prema predanju, jedan od vojnika koji je čuvao razapeto Hristovo telo, rekao je da će Hrist ustati ako pečeno pile oživi i snese crveno jaje. Tako je i farbanje jaja u crveno nastalo kao uspomena na taj događaj. a time je počinjao „mrs“, a postojao je običaj da se jajima deci trljaju obrazi, i da se ukućani umivaju vodom u kojoj su jaja prenoćila. Ipak, ni sva crvena jaja nemaju isti značaj, jer se najviše uvažava prvo obojeno jaje, koje se u narodu naziva čuvarkuća, čuvar, stražar, stražnik. Prvo farbano jaje koristilo se i za zaštitu useva, pa se često zakopavalo u dvorište ili njivu, ali je prema narodnom verovanju trebalo biti oprezan sa njim, jer je pogrešno rukovanje moglo da donese štetu.

farbanje jaja

Drugi važan običaj, vezan za ovaj praznik, je pričešće, koje se, osim u crkvi, obavljalo i u prirodi. U Šumadiji je bio običaj da se pričest obavi u prirodi, jedenjem pupoljka leske ili glogovog lista i ispovedanjem, u istočnoj i južnoj Srbiji, takav ritual se zvao komkanjem, a tokom njega, pre ručka su se drenove rese, trave zdravca i parčići uskršnjeg kolača potapali u vino. Tu „komku“ morali su da piju svi ukućani, nakon čega su preskakali sekiru na pragu kuće izgovarajući želje za sreću i napredak.

crvena uskrsnja jaja

Ne treba zaboraviti i da Vaskrs predstavlja kraj sedmonedeljnog posta, kada se u kućama priređuje svečani ručak, mada je u nekim delovima zemlje bio uobičajen ručak celog sela pred drvetom – zapisom, a ono što je obavezno bilo za taj obed jesu uskršnji kolači i uskršnja pečenica od prasetine ili ovčetine.

farbana jaja

izvor: RTS i RTV