IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

Na godišnjicu bombardovanja Novog Sada, u kulturnoj stanici Svilara, u nedelju 24. marta biće ponovo organizovana izložba postera „Windows 99“, autora Miloša Jovanovića – Hamera. Izložba je napravljena za vreme bombardovanja Srbije Čitaj više »

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

„Novosadska toplana“ obaveštava da će u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, od 3 sata ujutru, zbog radova na vrelovodnoj mreži u bloku ulica Bate Brkića, Stevana Hladnog i Antuna Urbana, doći će Čitaj više »

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

Radionice kreativnog pisanja počinju sutra u podne, u Omladinskom centru CK13. Mogu da se prijave svi zainteresovani. Radionice koje nose naziv „Pisalište“ su besplatne i namenjene svima koji žele da učestvuju, bez Čitaj više »

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

Povodom 20 godina od početka razaranja Novog Sada i Srbije NATO bombama, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“, uz podršku Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019., organizuje izložbu fotografija „17. rođendan pod bombama“ –  Čitaj više »

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

U vreme kada svakodnevno slušamo o ugrožavanju životne sredine, bilo da se radi o kritičnom nivou zagađenja vazduha ili o aktuelnim Studenti geografije i članovi Društva mladih istraživača “Branislav Bukurov”, sa Prirodno-matematičkog Čitaj više »

 

„LUDI“ MAJK POKUŠAO DA POLETI U SVEMIR DA BI DOKAZAO DA ZEMLjA NIJE OKRUGLA

Iz nekog razloga, u 21. veku postoje ljudi koji veruju da je zemlja ravna ploča, a najuporniji među njima dobio je čak i nadimak „Ludi“. On se zove Majk Hjuz, on je zvanično prvi ravnozemljaš – astronaut amater na svetu i konačno se otisnuo u svoju prvu misiju koja bi trebalo da dokaže da zemlja nije okrugla.  Čovek se vinuo u svemir i pao je nazad u realnost, relativno nepovređen. Lansiranje je proteklo bez ikakvih problema, pogotovo ako se uzme u obzir da je Hjuz sam „sklepao“ raketu i to za vrlo malu sumu novca.
Raketa, koja je poletela 570 metara u visinu iznad kalifornijske pustinje Mohave, na sebi je imala veliki natpis „Istaživanje ravna Zemlja“ i zastavu SAD. Kada je letelica dostigla pomenutu visinu, padobrani su se otvorili i spustili je nazad na površinu Zemljinog globusa. „Ludi“ Majk je, po ateriranju izjavio da se nakon sletanja osećao dobro, iako je imao bolove u leđima usled „truckavog“ poletanja i teškog sletanja. On i dalje nije uveren da je zemlja okrugla, a kaže da ovaj let nije izveden sa ciljem da se utvrdi kakav je zaista oblik planete Zemlje, već samo da bude „podvig izveden zbog publiciteta ravnozemljaškog pokreta“.  Međutim, i sama visina koju je njegova raketa ručne izrade uspela da dosegne nije dovoljna da bi zakrivljenost površine Zemlje mogla da bude uočena. Ona se može jasno uočiti tek sa visine od 10,7 kažu naučnici.