LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da je danas (21.09. 2018.), od 13.00 časova, zbog radova na vrelovodu, prekinuta je isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte na području Limana III Čitaj više »

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi od 1981. godine, što je vremenom dovelo i do uspešne saradnje na planu kulture. Tako će se dortmundski umetnici predstavitie Novosađaniima od ponedeljka u Kulturnom Čitaj više »

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

Kao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije Čitaj više »

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

Inovativan projekat „Ukrštanje”, podržan od Fondacije „Novi Sad 2021” u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu”, okupio je tri institucije: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženje građana „Otvoreni Čitaj više »

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Ako spadate u one koji vole da čitaju, ili gledaju sve što je vezano za srednji vek, ili se čak ljubitelj epske fantastike, ovog vikenda pruža vam se prilika da zakoračite malo Čitaj više »

 

„LUDI“ MAJK POKUŠAO DA POLETI U SVEMIR DA BI DOKAZAO DA ZEMLjA NIJE OKRUGLA

Iz nekog razloga, u 21. veku postoje ljudi koji veruju da je zemlja ravna ploča, a najuporniji među njima dobio je čak i nadimak „Ludi“. On se zove Majk Hjuz, on je zvanično prvi ravnozemljaš – astronaut amater na svetu i konačno se otisnuo u svoju prvu misiju koja bi trebalo da dokaže da zemlja nije okrugla.  Čovek se vinuo u svemir i pao je nazad u realnost, relativno nepovređen. Lansiranje je proteklo bez ikakvih problema, pogotovo ako se uzme u obzir da je Hjuz sam „sklepao“ raketu i to za vrlo malu sumu novca.
Raketa, koja je poletela 570 metara u visinu iznad kalifornijske pustinje Mohave, na sebi je imala veliki natpis „Istaživanje ravna Zemlja“ i zastavu SAD. Kada je letelica dostigla pomenutu visinu, padobrani su se otvorili i spustili je nazad na površinu Zemljinog globusa. „Ludi“ Majk je, po ateriranju izjavio da se nakon sletanja osećao dobro, iako je imao bolove u leđima usled „truckavog“ poletanja i teškog sletanja. On i dalje nije uveren da je zemlja okrugla, a kaže da ovaj let nije izveden sa ciljem da se utvrdi kakav je zaista oblik planete Zemlje, već samo da bude „podvig izveden zbog publiciteta ravnozemljaškog pokreta“.  Međutim, i sama visina koju je njegova raketa ručne izrade uspela da dosegne nije dovoljna da bi zakrivljenost površine Zemlje mogla da bude uočena. Ona se može jasno uočiti tek sa visine od 10,7 kažu naučnici.