LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da je danas (21.09. 2018.), od 13.00 časova, zbog radova na vrelovodu, prekinuta je isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte na području Limana III Čitaj više »

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi od 1981. godine, što je vremenom dovelo i do uspešne saradnje na planu kulture. Tako će se dortmundski umetnici predstavitie Novosađaniima od ponedeljka u Kulturnom Čitaj više »

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

Kao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije Čitaj više »

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

Inovativan projekat „Ukrštanje”, podržan od Fondacije „Novi Sad 2021” u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu”, okupio je tri institucije: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženje građana „Otvoreni Čitaj više »

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Ako spadate u one koji vole da čitaju, ili gledaju sve što je vezano za srednji vek, ili se čak ljubitelj epske fantastike, ovog vikenda pruža vam se prilika da zakoračite malo Čitaj više »

 

AUTOMOBILI U EU ĆE SAMI POZIVATI HITNE SLUŽBE POSLE TEŽIH SAOBRAĆAJNIH NESREĆA

Novo vreme, nove tehnologije, nove mere bezbednosti. Svi novi automobili prodati u Evropskoj uniji od pre dva dana moraju da imaju ugrađen specijalni sistem koji automatski poziva broj hitne službe, u slučaju ozbiljnije saobraćajne nesreće. Naime, kada biste doživeli saobraćajnu nesreću, ukoliko biste ostali bez svesti, morali biste da čekate da neko pozove pomoć, rizikujući da čekate veoma dugo, posebno u seoskim područjima. Vreme čekanja će sada biti kraće jer će automobili automatski pozivati hitne službe zahvaljujući senzorima smeštenim u vazdušnim jastucima. Svi novi modeli vozila moraće da budu opremljeni tom tehnologijom. Predlog o uvođenju tog sistema izazvao je negodovanje aktivista za zaštitu ličnih podataka, koji su strahovali od zloupotrebe tehnologije, snimanja razgovora ili praćenja kretanja. Oni smatraju da ovaj sistem otvara put privatnim službama da koriste podatke koje šalje vozilo i može da navede vlasti da koriste sistem da prate vozače. Zbog toga predlažu da je potrebno da dobiju pristanak svakog vlasnika vozila da koristi sistem. Zanimljivo je da ta mogućnost nije predviđena evropskim zakonom. EP je, suočen s tim argumentima, dao garancije da sistem “treba da bude napravljen tako da nikakva razmena ličnih podataka ne bude moguća“. Informacije koje se preuzimaju biće „minimalne“, a uključivaće lokaciju nesreće, tip vozila i gorivo koje je korišćeno. Hitne službe takođe će znati da li je poziv upućen automatski ili ručno.