ZAŠTO TOLIKO VOLIMO LOŠU HRANU

loša hrana

Razlika između gladi i želje za hranom itekako postoji. Glad osećamo kada je hrana zaista potrebna organizmu za funkcionisanje, dok se sama želja povezuje sa hranom bogatom šećerom, solima, trans masnim kiselinama, kofeinom ili alkoholom. I postoje jaki razlozi zbog čega osećamo želju za nezdravom hranom. Najčešće je to stres. Brzu i nezdravnu hranu jedemo kada smo emotivno uzrujani, a većina kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom hrane to koriste. Oni zapravo nude “hranu za utehu”. Kad smo pod stresom, nivo serotonina, hormona sreće, je na najnižem nivou. Mi ljudi ne možemo da ostanemo dugo nesrećni, pa se oslanjamo na najbrži način utehe. To je uglavnom hrana, koja popravlja naše raspoloženje, ali nakon toga sledi još brži pad raspoloženja pa smo još nervozniji i nesrećniji. Zbog čega opet jedemo. Takođe, brza hrana je bogata šećerom koji stvara zavisnost kod ljudi.