CELO SELO POSTAJE HOTEL

CELO SELO POSTAJE HOTEL

Koripo, maleno živopisno selo koje se smestilo u švajcarskim Alpima, po mnogo čemu je posebno. Za početak, radi se o autonomnoj zajednici koja ima i načelnika, a u gradskom veću ukupno sede Čitaj više »

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

PIJANI GOLUB IZABRAN ZA PTICU GODINE

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću, proglašen je pticom 2018. godine na Novom Zelandu. Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i Čitaj više »

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

UTICAJ GLOBALNOG ZAGREVANjA NA PIVO

Globalno zagrevanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici. Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih Čitaj više »

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

JESENjA RAZMENA KNjIGA U NEDELjU U EĐŠEGU

Prva jesenja razmena knjiga u organizaciji „Prerazmišljavanja“, a u okviru programa „Lokomotiva 2018“.  održaće se u nedelju, 21. oktobra u kulturnoj stanici Eđšeg, Antona Čehova 4. Knjige koje vam više nisu potrebne, Čitaj više »

GLASAJTE ZA KONKURS „ZAJEDNICI ZAJEDNO“ DA PETROVARADINSKA TVRĐAVA POSTANE TVRĐAVA MIRA

GLASAJTE ZA KONKURS „ZAJEDNICI ZAJEDNO“ DA PETROVARADINSKA TVRĐAVA POSTANE TVRĐAVA MIRA

U toku je glasanje za konkurs „Zajednici zajedno” u organizaciji kompanije NIS, u kojem Egzit fondacija učestvuje s projektom „Tvrđava mira” traje do 18. oktobra u 14 časova. Projekat podrazumeva postavljanje umetničke Čitaj više »

 

DESET GODINA OFTALMOLOŠKE BOLNICE „ELIKSIR“

Specijalna oftalmološka bolnica „Eliksir“ proslavila je desetogodišnjicu postojanja i rada. Takođe, obeleženo je i 29 godina uspešne saradnje sa očnom klinikom „Fjodorov“ u Kalugi – Ruska Federacija. Cilj tog programa je prevencija, kao i lečenje očnih bolesti dece i odraslih. Zahvaljujući srpsko – ruskom projektu, koji se realizuje pod sloganima „U Kalugu po bolji vid“ i „Eliksir – Vaš put ka svetlosti“, uspešno je izvedeno 5000 operacija i intervencija u Novom Sadu i više od 20 hiljada njih u u Rusiji. Takođe je obavljeno više od 100 hiljada konsultativnih pregleda, a gostujući ruski oftalmolozi uradili su više od 65 hiljada besplatih pregleda. „U bolnici „Eliksir“ rade se i operacije katarakte o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fond određuje ko će biti lečen u privatnim zdravstvenim ustanovama. On pokriva troškove zahvata na jednom oku, a bolnica daje specijalne popuste za operaciju na drugom oku“, kaže direktorka Ruža Subotić. Oftalmološka bolnica „Eliksir“ realizuje i stalne humanitarne akcije – besplatno merenje očnog pritiska, besplatne kompletne oftalmološke preglede namenjene trudnicama i deci slepih i slabovidih, kao i posebne akcije za penzionere i osobe sa dijabetesom.