TOPLANA KREĆE SA OČITAVANjEM ZA JANUAR

TOPLANA KREĆE SA OČITAVANjEM ZA JANUAR

 „Novosadska toplana“ oba najavljuju da od srede, 16. januara, njihovi radnici počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za tekući mesec i Čitaj više »

POSLAO MAČKU EKSPRES POŠTOM

POSLAO MAČKU EKSPRES POŠTOM

Muškarac s Tajvana zaradio je kaznu zbog toga što je neželjenu mačku spakovao u ekspresnu poštansku pošiljku i poslao je u prihvatilište za životinje.  On je zbog kršenja zakona o zaštiti životinja Čitaj više »

KINEZI U ANTI STRES SOBI RAZBIJAJU SVE ŠTO STIGNU

KINEZI U ANTI STRES SOBI RAZBIJAJU SVE ŠTO STIGNU

Otkad je 25-godišnja Jin Meng s prijateljima u septembru otvorila „anti-stres sobu“ pod nazivom „Smash“ u kojoj klijenti za pola sata za 23 dolara mogu da razbijaju flaše, radio prijemnike, mobilne telefone Čitaj više »

PICE ZA AMERIČKE KONTROLORE LETA OD STRANE KANADSKIH KOLEGA

PICE ZA AMERIČKE KONTROLORE LETA OD STRANE KANADSKIH KOLEGA

Kanadski kontrolori leta kupili su stotine pica svojim kolegama u SAD u znak solidarnosti zbog delimične blokade američke vlade koja je pogodila i kontrolore leta. Šef Udruženja kanadskih kontrolora leta Piter Dafi Čitaj više »

VRATITE SCENARIO HJU GRANTU

VRATITE SCENARIO HJU GRANTU

Britanskom glumcu Hju Grantu su obili auto. I ovo verovatno ne bi ni bila vest da se tim povpodom nije oglasio čuveni glumac i zamolio je lopove, koji su mu obili automobil, Čitaj više »

 

KAKO SE ZOVU STANOVNICI BORA, BARA, VALjEVA, SENTE, LjIGA, UBA, JAMAJKE, TUNISA, KOPENHAGENA I ŠPANIJE?

Svi znamo da je stanovnik Beograda Beograđanin, Novog Sada Novosađanin, a Niša Nišlija. Ali šta je sa ljudima iz Valjeva ili Bora? Da li su oni Valjevčani i Boranci? Ako imate prijatelja koji živi u Boru, trebalo bi da znate da je on Boranac, a prijateljica iz tog grada Boranka. Isto pravilo važi i za crnogorski Bar, ali razliku ćete uočiti u množini – u Srbiji na koncert idu Borani, a u Crnoj Gori Baranci! Grad koji zadaje muke u govoru je Požega. Sudeći po Pravopisu Matice srpske, tamo žive Požežani i Požežanke. Možda zvuči malo čudno, ali tako je ispravno.  Čovek iz Valjeva nije Valjevčanin, nego Valjevac, a njegova žena nije Valjevčanka nego  Valjevka. Ako ste se kojim slučajem zatekli u Senti, biće vam od koristi da znate da su tamošnji stanovnici Senćani. U Ljigu žive Ljižani, a u Ubu Ubljani. Ako nekoga nazovete Kosovarom, to može da shvati kao uvredu, jer je prema pravopisu isprvno reći Kosovac. Ne zadaju muke samo neki naši gradovi, zadaju i neke države. Stanovnik Jamajke, recimo, nije Jamajčanin, već  Jamajkanac. Na Malti žive Maltežani a u Kopenhagenu Kopenhažani, u Tunisu nema Tunižana, već su svi do jednog Tunišani. Verovatno vam nije ništa novo da se čovek iz Španije zove Španac, a njegovu suprugu ćemo najčešće nazvati Španjolkom, što je potpuno pogrešno, jer je to izraz iz Hrvatskog jezika gdeje Španija u stvari Španjolska. Dakle, stanovnica Španije je Špankinja.