RADNICI TOPLANE KREĆU SA OČITAVANjEM ZA AVGUST

RADNICI TOPLANE KREĆU SA OČITAVANjEM ZA AVGUST

Radnici „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 20. Avgusta kreću sa očitavanjem stanja vodomera  i merilima za potrošnu toplu vodu za mesec avgust 2018.godine, pa mole potrošače, a posebno stanare u individualnim stambenim zgradama Čitaj više »

KASNIO NA AVION PA REKAO DA JE U NjEMU BOMBA

KASNIO NA AVION PA REKAO DA JE U NjEMU BOMBA

Britanski državljanin Žakob Meir Abdelak, koji je kasnio na let iz Londona za Los Anđeles, pokušao je da ga prinudno odloži, kako bi stigao da se ukrca, tako što je pozvao policiju Čitaj više »

NEMOJTE JESTI U VOZOVIMA BEČKOG METROA

NEMOJTE JESTI U VOZOVIMA BEČKOG METROA

Gradske vlasti Beča zabranile su putnicima da konzumiraju hranu u vozovima podzemne železnice, ali nisu planirane kazne za prekršioce, bar ne na početku. Zabrana će stupiti na snagu 1. septembra, prvo na Čitaj više »

NE PROVERAVJTE POSLOVNU ELEKTRONSKU POŠTU POSLE KRAJA RADNOG VREMENA

NE PROVERAVJTE POSLOVNU ELEKTRONSKU POŠTU POSLE KRAJA RADNOG VREMENA

Proveravanje poslovnog emaila nakon radnog vremena katastrofalno utiče na zdravlje i veze. To je zaključak istraživanja koje je uradila kompanija Virginia Tech. Stvar je u tome da očekivanje od zaposlenih da gledaju Čitaj više »

RAZMENA UDžBENIKA STARTUJE OD PONEDELjKA

RAZMENA UDžBENIKA STARTUJE OD PONEDELjKA

Razmena udžbenika za osnovnu i srednju školu biće organizovana od 20. avgusta do 7. setpembra prostorijama Udruženja građana „NS blok“, Trg Marije Trandafil 4. Sve zainteresovani pozvani su da učestvuju u ovoj Čitaj više »

 

KAKO SE ZOVU STANOVNICI BORA, BARA, VALjEVA, SENTE, LjIGA, UBA, JAMAJKE, TUNISA, KOPENHAGENA I ŠPANIJE?

Svi znamo da je stanovnik Beograda Beograđanin, Novog Sada Novosađanin, a Niša Nišlija. Ali šta je sa ljudima iz Valjeva ili Bora? Da li su oni Valjevčani i Boranci? Ako imate prijatelja koji živi u Boru, trebalo bi da znate da je on Boranac, a prijateljica iz tog grada Boranka. Isto pravilo važi i za crnogorski Bar, ali razliku ćete uočiti u množini – u Srbiji na koncert idu Borani, a u Crnoj Gori Baranci! Grad koji zadaje muke u govoru je Požega. Sudeći po Pravopisu Matice srpske, tamo žive Požežani i Požežanke. Možda zvuči malo čudno, ali tako je ispravno.  Čovek iz Valjeva nije Valjevčanin, nego Valjevac, a njegova žena nije Valjevčanka nego  Valjevka. Ako ste se kojim slučajem zatekli u Senti, biće vam od koristi da znate da su tamošnji stanovnici Senćani. U Ljigu žive Ljižani, a u Ubu Ubljani. Ako nekoga nazovete Kosovarom, to može da shvati kao uvredu, jer je prema pravopisu isprvno reći Kosovac. Ne zadaju muke samo neki naši gradovi, zadaju i neke države. Stanovnik Jamajke, recimo, nije Jamajčanin, već  Jamajkanac. Na Malti žive Maltežani a u Kopenhagenu Kopenhažani, u Tunisu nema Tunižana, već su svi do jednog Tunišani. Verovatno vam nije ništa novo da se čovek iz Španije zove Španac, a njegovu suprugu ćemo najčešće nazvati Španjolkom, što je potpuno pogrešno, jer je to izraz iz Hrvatskog jezika gdeje Španija u stvari Španjolska. Dakle, stanovnica Španije je Špankinja.