ZNAKOVI KOJI POKAZUJU DA VAM JE METABOLIZAM USPOREN

zena_metabolizam_cijela

Usporen metabolizam znači da telo ne može dovoljno brzo da hranu pretvori u energiju. Zato u nastavku pročitajte koji simtomi ukazuju na usporen metabolizam i prepoznajte na vreme.

 1. Jako ste umorni

Mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući očigledne faktore kao što su nedostatak sna i umor. Međutim, ako ste često umorni, to može da bude alarm na usporeni metabolizam, jer telo ne može dovoljno brzo hranu koju pojedete da pretvori u energiju.

2. Suva koža i kosa

Kada metabolizam ne radi dobro, telo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije važne za zdravlje kože i kose koje postaju suve. Suvoća kože i kose može da ukazuje i  mnoge druge stvari, npr. lošu ishranu.

3. Potreba za slatkišima 

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da telu treba energija. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom skrobom, to može da znači da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je potrebna telu.

4. Gojite se uprkos zdravoj hrani koju jedete

Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže da održavate zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se gojite, vrlo verovatno je reč o sporom metabolizmu.

5. Stalno vam je hladno

Metabolizam takođe „daje“ telu toplotu, a ako on radi sporo, posledica će biti stalan osećaj hladnoće. To ćete posebno osetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali s nekoliko slojeva da biste se ugrejali.

6. Raspoloženje vam se stalno menja

Konstantan osećaj iscrpljenosti – jer se vaš organizam „muči“ kako bi preradio hranu može da bude rezultat česte razdražljivosti i da vam se raspoloženje stalno menja.

Izvor: mojnovisad.com Foto: Femina.hr