POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

Radnici  „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 21. oktobra počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za mesec oktobar i zato mole potrošače, posebno stanare Čitaj više »

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

„Novosadska toplana“ u ponedeljak, 21. oktobra počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Branislava Nušića broj 13. Zbog toga će privremeno i zoni radova biti zauzimana jedna saobraćajna Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obeveštava da danas, od 8 sati, zbog izgradnje vrelovodnog priključka u Hadži Ruvimovoj ulici broj 43, nema topler potrošne vode u sledećim ulicama:  Dr Svetislava Kasapinovića 2b; Hadži Ruvimova 23-69; Čitaj više »

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Danas, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan, a u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Čitaj više »

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

„Ljubav“ – poruka je koju šalje novi mural u našem gradu, naslikan na obnovljenoj fasadi zgrade prekoputa kulturne stanice „Eđšeg“. To je poklon svetski priznatog multimedijalnog umetnika i dizajnera Bena Džonstona Novom Sadu, koji je Čitaj više »

 

NAJNOVIJE OTKRIĆE – KAKO SE ZAISTA PRENOSI GRIP

Do sada se naširoko smatralo da se grip prenosi izlaganjem kapljicama sluzi koje se raznose kašljem ili kijanjem inficirane osobe, ili dodirom zaraženih površina. Nova studija međutim otkriva da možda prenosimo grip jedni drugima prosto time što dišemo. Studija istraživača Univerziteta San Hose i Berklija ponudila je nove dokaze o osobinama prenosa gripa vazduhom i koliko se lako prenosi na druge ljude. Naučnici su otkrili velike količine zaraznih virusa u izdahu obolelih od gripa.Dakle, čišćenje površina, pranje ruku i izbegavanje ljudi koji kašlju ne obezbeđuje potpunu zaštitu od gripa. Boravak u kući i izbegavanje javnih mesta može podvući razliku u širenju virusa gripa. Zanimljivo je da je među istraživačima koji su radili ovo istraživanje kao koautor studije radio i Jovan Pantelić, koji je 2004. diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a sada radi na Berkliju kao istraživač asistent. Osim njega u studiji je učestvovalo 179 dobrovoljaca, uglavnom studenata koji su imali simptome gripa tokom tri dana od izbijanja bolesti. Tokom četiri meseca istraživači su pratili i beležili virus kod 142 učesnika studije kod kojih je potvrđeno da imaju grip, dok su disali normalno, pričali, kašljali ili kijali. Potom su procenili nivo prirodne pojave aerosola gripa – sićušnih kapljica koje ostaju u vazduhu dugo vremena. Uzorci su pokazali da je značajan broj obolelih rutinski izbacivao zarazni virus u sićušnim aerosolnim česticama koje se mogu prenositi vazduhom. Iznenađujuće, studija ukazuje da kašljanje i kijanje ne mora nužno biti zarazno. Dakle, ako dobijete grip, najbolje je da ne dišete.