POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

Radnici  „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 21. oktobra počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za mesec oktobar i zato mole potrošače, posebno stanare Čitaj više »

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

„Novosadska toplana“ u ponedeljak, 21. oktobra počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Branislava Nušića broj 13. Zbog toga će privremeno i zoni radova biti zauzimana jedna saobraćajna Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obeveštava da danas, od 8 sati, zbog izgradnje vrelovodnog priključka u Hadži Ruvimovoj ulici broj 43, nema topler potrošne vode u sledećim ulicama:  Dr Svetislava Kasapinovića 2b; Hadži Ruvimova 23-69; Čitaj više »

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Danas, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan, a u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Čitaj više »

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

„Ljubav“ – poruka je koju šalje novi mural u našem gradu, naslikan na obnovljenoj fasadi zgrade prekoputa kulturne stanice „Eđšeg“. To je poklon svetski priznatog multimedijalnog umetnika i dizajnera Bena Džonstona Novom Sadu, koji je Čitaj više »

 

ŠTA BI TO USKORO MOGLO DA NESTANE?

Nekada smo slušali ploče i kasete, filmove gledali sa video kaseta, imali samo fiksni telfon. Sve ove stvari su nestale, ili su pred nestajanjem. A šta bi u skorijoj budućnosti takođe moglo da nestane? Evo nekoliko pretpostavki:

ZLATO: polako nestaje sa Zemljine površine Ulaganje u zlato pada, a očekuje se da će ponuda padati za 15 – 20 posto u sledućih nekoliko godina. To znači da će se zlato koristiti tamo gde je neophodno.

NOVAC: papirni i metalni novac nestaće već za nekoliko godina. Sve će se plaćati ili kartcama, ili još verovatnije – telefonima.

POTPIS: i on postati stvar prošlosti. Najnoviji napredak u tehnologiji će omogućiti da na druge načine dokažete autentičnost, od otiska prsta pa do skeniranja oka.

DALjINSKI UPRAVLjAČ: sve ćemo regulisati glasovnim naredbama i glasovno pretraživanje biće dovoljni za promenu kanala.

AUTMOBILI: ali kao nešto što se poseduje. Niko neće imati svoj automobil. Polako stižu automobili bez vozača i procenjuje se da će svako u budućnosti iznajmljivati automobil  koji će dolaziti po vas, odvesti vas na adresu i nastaviti dalje po nekog drugog. Nešto kao taksi. Ali bez taksiste.

RADNICI U RESTORANIMA BRZE HRANE: uzimanje porudžbina, priprema jela i posluživanje gostiju su poslovi koje će uskoro lako obavljati roboti, a ni dostava hrane neće biti problem.

HIRURZI: kažu da će i njih jednoga dana zameniti roboti.

DIJABETES: iako zvuči neverovatno, šećerna bolest će postati prošlost. Naučnici uveliko rade na zamenama za šećer a genetske terapije će omogućiti i popravku pankreasa.

PRIVATNOST: nažalost, sve će biti snimljeno i sve će moći da se prati. Neki veliki gradovi već imaju sisteme kamera koji u svakom trenutku mogu da prepoznaju osobe sa poternica i obaveste policiju.

PUNjAČI: i ne samo punjači već i svi kablovi. Sve, pa i punjenje baterija obavljaće se bbežično.