BICI BIOSKOP U UTORAK U EĐŠEGU

BICI BIOSKOP U UTORAK U EĐŠEGU

Poslednji ovogodišnji bici bioskop i diskusija na temu biciklizma i kućnih ljubimaca održaće se u utorak, 10. decembra u Kulturnoj stanici Eđšeg. Događaj je namenjen mladim biciklistima i ljubiteljima kućnih ljubimaca, a Čitaj više »

EVROPSKA ODBOJKA U VELIKOJ DVORANI SPENSA

EVROPSKA ODBOJKA U VELIKOJ DVORANI SPENSA

Posle tri sezone pauze, odbojkaška Liga šampiona ponovo će se igrati u Novom Sadu, pošto će prvotimci Vojvodine u danas ugostiti ekipu Fridrihshafena. Prvotimci Vojvodine NS seme su prvi meč u okviru Čitaj više »

BULUT JE NAJSPEKTAKULARNIJI BASKETAŠ NA SVETU

BULUT JE NAJSPEKTAKULARNIJI BASKETAŠ NA SVETU

Basketaš Novog Sada i reprezentativac Srbije Dušan Domović Bulut proglašen je za najspektakularnijeg igrača ove sezone u izboru navijača, saopštila je danas Međunarodna košarkaška federacija (FIBA). FIBA 3×3 je pokrenula glasanje za Čitaj više »

POPIJEŠ KAFU, PA POJEDEŠ ŠOLjU

POPIJEŠ KAFU, PA POJEDEŠ ŠOLjU

Putnici Er Nju Zelanda uskoro će moći da jedu šoljice svojih kafa, ako uspe projekat te avio kompanije. Er Nju Zeland, koji posluži svojim putnicima osam miliona šolja kafe svake godine, rekao Čitaj više »

TAMO SU KUĆE OD ČOKOLADE – GRAD OD SLATKIŠA U POLjSKOJ (video)

TAMO SU KUĆE OD ČOKOLADE – GRAD OD SLATKIŠA U POLjSKOJ (video)

Ne prave se kuće samo od cigala i betona. U susret praznicima, u Poljskoj, tradicionalni građevinski materijali zamenjeni su medenjacima, medom i začinima. Izgrađen je pravi mali slatki grad. Više od trideset Čitaj više »

 

ŠTA BI TO USKORO MOGLO DA NESTANE?

Nekada smo slušali ploče i kasete, filmove gledali sa video kaseta, imali samo fiksni telfon. Sve ove stvari su nestale, ili su pred nestajanjem. A šta bi u skorijoj budućnosti takođe moglo da nestane? Evo nekoliko pretpostavki:

ZLATO: polako nestaje sa Zemljine površine Ulaganje u zlato pada, a očekuje se da će ponuda padati za 15 – 20 posto u sledućih nekoliko godina. To znači da će se zlato koristiti tamo gde je neophodno.

NOVAC: papirni i metalni novac nestaće već za nekoliko godina. Sve će se plaćati ili kartcama, ili još verovatnije – telefonima.

POTPIS: i on postati stvar prošlosti. Najnoviji napredak u tehnologiji će omogućiti da na druge načine dokažete autentičnost, od otiska prsta pa do skeniranja oka.

DALjINSKI UPRAVLjAČ: sve ćemo regulisati glasovnim naredbama i glasovno pretraživanje biće dovoljni za promenu kanala.

AUTMOBILI: ali kao nešto što se poseduje. Niko neće imati svoj automobil. Polako stižu automobili bez vozača i procenjuje se da će svako u budućnosti iznajmljivati automobil  koji će dolaziti po vas, odvesti vas na adresu i nastaviti dalje po nekog drugog. Nešto kao taksi. Ali bez taksiste.

RADNICI U RESTORANIMA BRZE HRANE: uzimanje porudžbina, priprema jela i posluživanje gostiju su poslovi koje će uskoro lako obavljati roboti, a ni dostava hrane neće biti problem.

HIRURZI: kažu da će i njih jednoga dana zameniti roboti.

DIJABETES: iako zvuči neverovatno, šećerna bolest će postati prošlost. Naučnici uveliko rade na zamenama za šećer a genetske terapije će omogućiti i popravku pankreasa.

PRIVATNOST: nažalost, sve će biti snimljeno i sve će moći da se prati. Neki veliki gradovi već imaju sisteme kamera koji u svakom trenutku mogu da prepoznaju osobe sa poternica i obaveste policiju.

PUNjAČI: i ne samo punjači već i svi kablovi. Sve, pa i punjenje baterija obavljaće se bbežično.