BICI BIOSKOP U UTORAK U EĐŠEGU

BICI BIOSKOP U UTORAK U EĐŠEGU

Poslednji ovogodišnji bici bioskop i diskusija na temu biciklizma i kućnih ljubimaca održaće se u utorak, 10. decembra u Kulturnoj stanici Eđšeg. Događaj je namenjen mladim biciklistima i ljubiteljima kućnih ljubimaca, a Čitaj više »

EVROPSKA ODBOJKA U VELIKOJ DVORANI SPENSA

EVROPSKA ODBOJKA U VELIKOJ DVORANI SPENSA

Posle tri sezone pauze, odbojkaška Liga šampiona ponovo će se igrati u Novom Sadu, pošto će prvotimci Vojvodine u danas ugostiti ekipu Fridrihshafena. Prvotimci Vojvodine NS seme su prvi meč u okviru Čitaj više »

BULUT JE NAJSPEKTAKULARNIJI BASKETAŠ NA SVETU

BULUT JE NAJSPEKTAKULARNIJI BASKETAŠ NA SVETU

Basketaš Novog Sada i reprezentativac Srbije Dušan Domović Bulut proglašen je za najspektakularnijeg igrača ove sezone u izboru navijača, saopštila je danas Međunarodna košarkaška federacija (FIBA). FIBA 3×3 je pokrenula glasanje za Čitaj više »

POPIJEŠ KAFU, PA POJEDEŠ ŠOLjU

POPIJEŠ KAFU, PA POJEDEŠ ŠOLjU

Putnici Er Nju Zelanda uskoro će moći da jedu šoljice svojih kafa, ako uspe projekat te avio kompanije. Er Nju Zeland, koji posluži svojim putnicima osam miliona šolja kafe svake godine, rekao Čitaj više »

TAMO SU KUĆE OD ČOKOLADE – GRAD OD SLATKIŠA U POLjSKOJ (video)

TAMO SU KUĆE OD ČOKOLADE – GRAD OD SLATKIŠA U POLjSKOJ (video)

Ne prave se kuće samo od cigala i betona. U susret praznicima, u Poljskoj, tradicionalni građevinski materijali zamenjeni su medenjacima, medom i začinima. Izgrađen je pravi mali slatki grad. Više od trideset Čitaj više »

 

NIJEDNA KAZNA ZA RODITELJE KOJI NISU VAKCINISALI SVOJU DECU

Nijedna prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece nije stigla u novosadski Prekršajni sud, saznaje „021.rs“.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena kazna za roditelje, koji ne vakcinišu decu je od 30.000 do 150.000 dinara.
– Procedura je takva da lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji, koja kao ovlašćeni podnosilac podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu – navode za „021.rs“ u Prekršajnom sudu.
Nakon proglašenja epidemije morbila pre više od deset dana, Dom zdravlja „Novi Sad“ apelovao je na roditelje da vakcinišu decu. Međutim, u Domu zdravlja nisu odgovorili da li su uopšte podneli spisak roditelja koji su odbili da vakcinišu decu i koliko je roditelja evidentirano.
Inače, četrnaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, naveli su u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“U pitanju su oboleli unutar više rodbinski povezanih porodica, a svi kontakti prethodno obolelih su pod zdravstvenim nadzorom. Kako je navedeno, u skorijem periodu ne očekuje se prestanak rasta broja zaraženih. 
Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine. Ukupan broj obolelih u Srbiji je 1.114. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete. Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno.
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR – protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.
Izvor: mojnovisad.com Foto: Moj pedijatar