POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

Radnici  „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 21. oktobra počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za mesec oktobar i zato mole potrošače, posebno stanare Čitaj više »

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

„Novosadska toplana“ u ponedeljak, 21. oktobra počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Branislava Nušića broj 13. Zbog toga će privremeno i zoni radova biti zauzimana jedna saobraćajna Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obeveštava da danas, od 8 sati, zbog izgradnje vrelovodnog priključka u Hadži Ruvimovoj ulici broj 43, nema topler potrošne vode u sledećim ulicama:  Dr Svetislava Kasapinovića 2b; Hadži Ruvimova 23-69; Čitaj više »

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Danas, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan, a u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Čitaj više »

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

„Ljubav“ – poruka je koju šalje novi mural u našem gradu, naslikan na obnovljenoj fasadi zgrade prekoputa kulturne stanice „Eđšeg“. To je poklon svetski priznatog multimedijalnog umetnika i dizajnera Bena Džonstona Novom Sadu, koji je Čitaj više »

 

NIJEDNA KAZNA ZA RODITELJE KOJI NISU VAKCINISALI SVOJU DECU

Nijedna prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece nije stigla u novosadski Prekršajni sud, saznaje „021.rs“.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena kazna za roditelje, koji ne vakcinišu decu je od 30.000 do 150.000 dinara.
– Procedura je takva da lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji, koja kao ovlašćeni podnosilac podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu – navode za „021.rs“ u Prekršajnom sudu.
Nakon proglašenja epidemije morbila pre više od deset dana, Dom zdravlja „Novi Sad“ apelovao je na roditelje da vakcinišu decu. Međutim, u Domu zdravlja nisu odgovorili da li su uopšte podneli spisak roditelja koji su odbili da vakcinišu decu i koliko je roditelja evidentirano.
Inače, četrnaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, naveli su u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“U pitanju su oboleli unutar više rodbinski povezanih porodica, a svi kontakti prethodno obolelih su pod zdravstvenim nadzorom. Kako je navedeno, u skorijem periodu ne očekuje se prestanak rasta broja zaraženih. 
Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine. Ukupan broj obolelih u Srbiji je 1.114. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete. Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno.
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR – protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.
Izvor: mojnovisad.com Foto: Moj pedijatar