BICI BIOSKOP U UTORAK U EĐŠEGU

BICI BIOSKOP U UTORAK U EĐŠEGU

Poslednji ovogodišnji bici bioskop i diskusija na temu biciklizma i kućnih ljubimaca održaće se u utorak, 10. decembra u Kulturnoj stanici Eđšeg. Događaj je namenjen mladim biciklistima i ljubiteljima kućnih ljubimaca, a Čitaj više »

EVROPSKA ODBOJKA U VELIKOJ DVORANI SPENSA

EVROPSKA ODBOJKA U VELIKOJ DVORANI SPENSA

Posle tri sezone pauze, odbojkaška Liga šampiona ponovo će se igrati u Novom Sadu, pošto će prvotimci Vojvodine u danas ugostiti ekipu Fridrihshafena. Prvotimci Vojvodine NS seme su prvi meč u okviru Čitaj više »

BULUT JE NAJSPEKTAKULARNIJI BASKETAŠ NA SVETU

BULUT JE NAJSPEKTAKULARNIJI BASKETAŠ NA SVETU

Basketaš Novog Sada i reprezentativac Srbije Dušan Domović Bulut proglašen je za najspektakularnijeg igrača ove sezone u izboru navijača, saopštila je danas Međunarodna košarkaška federacija (FIBA). FIBA 3×3 je pokrenula glasanje za Čitaj više »

POPIJEŠ KAFU, PA POJEDEŠ ŠOLjU

POPIJEŠ KAFU, PA POJEDEŠ ŠOLjU

Putnici Er Nju Zelanda uskoro će moći da jedu šoljice svojih kafa, ako uspe projekat te avio kompanije. Er Nju Zeland, koji posluži svojim putnicima osam miliona šolja kafe svake godine, rekao Čitaj više »

TAMO SU KUĆE OD ČOKOLADE – GRAD OD SLATKIŠA U POLjSKOJ (video)

TAMO SU KUĆE OD ČOKOLADE – GRAD OD SLATKIŠA U POLjSKOJ (video)

Ne prave se kuće samo od cigala i betona. U susret praznicima, u Poljskoj, tradicionalni građevinski materijali zamenjeni su medenjacima, medom i začinima. Izgrađen je pravi mali slatki grad. Više od trideset Čitaj više »

 

CIKLUS „PODIJUM MLADIH“

Ciklus „Podijum mladih“

Lidija BOJINOVIĆ, violina

Natalija Mladenović, klavirski saradnik

Utorak, 23. januar, Gradska kuća, 20h

 

Program:

  1. S. Bach: Čakona iz Druge partite za solo violinu u d-molu
  2. Prokofjev: Sonata br. 2, op.94, u D-duru
  3. Dvořak: Romansa za violinu i klavir u f-molu, op. 11
  4. Wieniawski: Tema s varijacijama u a-molu, op. 15

 

Ulaz je SLOBODAN

 

***

Lidija Bojinović je rođena 1994. godine u Banjaluci. Godine 2012. upisuje studije violine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi prof. Marije Misite (FMU), a nastavlja u klasi prof. Ivana Otaševića. Završni semestar osnovnih studija provodi na Konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu, u sklopu programa „Erasmus+“, gde je imala prilike da pohađa nastavu i majstorske kurseve kod međunarodno priznatih pedagoga i uglednih solista iz Evrope. Osnovne studije potom završava kao student generacije, a za postignuti uspeh nagrađena je zlatnom značkom „Nikola Tesla“ Univerziteta u Banjaluci.

Godine 2016. upisuje master studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Florijana Balaža, koje nakon godinu dana završava s izuzetnim uspehom i najvišom ocenom.

Tokom školovanja Lidija Bojinović osvaja značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Do sada je nastupala u Italiji (San Remo, Trst, Riva del Garda, Imperija), Sloveniji (Piran), Austriji (Beč, Grac), Srbiji (Beograd, Niš, Subotica, Požarevac, Sremska Mitrovica, Kragujevac), Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj (Banjaluka, Gradiška, Doboj, Brčko, Prijedor, Mrkonjić Grad, Tuzla, Sarajevo). Član je Banjalučke filharmonije, Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Banjaluci, a 2017. i „Orkestra mira Bosne i Hercegovine“. Tokom školovanja i studija bila je stipendista Grada Banjaluke, Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, kao i Fonda „Dr Milan Jelić“.

Trenutno je angažovana na Katedri za gudače Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

 

Natalija Mladenović je rođena 1973. godine u Samari (Rusija). Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski Državni konzervatorijum „Čajkovski“, gde je studirala u klasama Larise Dedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine s odličnim uspehom. Od iste godine živi i radi u Beogradu. Na Fakultetu muzičke umetnosti se zaposlila 1998. godine, kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Magistrirala je u klasi Nevene Popović, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija klavira pod mentorstvom red. prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima „Petar Konjović“ u Beogradu i „Rubinštajn“ u Parizu.

Nastupala je s nekolicinom stranih i domaćih orkestara, a i sarađivala s mnogim istaknutim umetnicima (Jovan Kolundžija, Sreten Krstić, Ksenija Janković, Kiril Rodin, Aleksandar Buzlov, Mark Kope, Stefan Popov, Mineo Hajaši, Jurij Rević).

Angažovana je na Gudačkoj katedri u klasama Marije Špengler (vanr. prof.) i Ivane Aćimoski (red. prof.), sa kojom je imala i niz koncerata širom Srbije.

Od 2001. godine, redovno je angažovana kao oficijalni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, u disciplinama violine i violončela.

Izvor: RTI FM Foto: Explore Novi Sad