JASTOZI ZA MALO PA SVETE ŽIVOTINJE U ŠVAJCARSKOJ

JASTOG

Švajcarska je danas zabranila uobičajenu kulinarsku praksu ubacivanja svežih jastoga u proključalu vodu, u okviru izmena pravila o zaštiti životinja.

„Živi rakovi, uključujući i jastoga, više ne smeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju. Oni od sada moraju da budu onesvešćeni pre nego što budu ubijeni“, navodi se u novom pravilniku koji je vlada danas usvojila i koji će stupiti na snagu u martu.
Ta pravila takođe za cilj imaju i da razotkriju nezakonite farme pasa, da uvedu zabranu za uređaje koji se koriste za kažnjavanje pasa i navode niz uslova za uspavljivanje bolesnih ili povređenih životinja, kao i kazne za organizatore borbi životinja.
Švajcarska, kako se navodi, nije sama u odluci da zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.
Vrhovni sud u susednoj Italiji je takođe u junu izglasao da jastozi ne smeju da budu na ledu u restoranima zato što to kod njih izaziva neverovatno mučenje pre nego što postanu fina večera.
Izvor: 021.rs Foto: Ordinacija.hr