DEO BULEVARA PATRIJARHA PAVLA SUTRA BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

DEO BULEVARA PATRIJARHA PAVLA SUTRA BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

U četvrtak, 13. decembra, od 10.00 sati, zbog radova na izgradnji vrelovodnog priključka za novoizgrađeni objekat na Bulevaru patrijarha Pavla bb, neće biti grejanja i tople potrošne vode na Bulevaru patrijarha Pavla Čitaj više »

IZMENA SAOBRAĆAJA U ULICI STEVANA DEJANA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENA SAOBRAĆAJA U ULICI STEVANA DEJANA ZBOG RADOVA TOPLANE

 „Novosadska toplana“ u četvrtak, 13. decembra 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Stevana Dejanova 3, zbog ćega će biti izmenjen režim saobraćaja u toj ulici, Čitaj više »

ČASNE SESTRE POTROŠILE POLA MILIONA DOLARA U LAS VEGASU

ČASNE SESTRE POTROŠILE POLA MILIONA DOLARA U LAS VEGASU

Meri Kruper i Lana Čang, časne sestre katoličke škole Sent Džejms u Torensu blizu Los Anđelesa, priznale su da su proneverile oko 500.000 dolara škole i potrošile ih u kazinima Las Vegasa. Čitaj više »

NOĆNI KLUBOVI ZA BESKUČNIKE

NOĆNI KLUBOVI ZA BESKUČNIKE

Dva berlinska noćna kluba, „Astra Kulturhaus“ i „Bi Nuu“, donela su odluku da jednom nedeljno tokom januara i februara ustupaju prostorije beskućnicima. Klubovi će napraviti raspored po kome će jednom nedeljno pustiti Čitaj više »

GOLIŠAVI DEDA MRAZOVI TRČALI IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

GOLIŠAVI DEDA MRAZOVI TRČALI IZ HUMANITARNIH RAZLOGA

Novogodišnja atmosfera već se oseća u pojedinim delovima sveta. Tako je u američkom Bostonu održana tradicionalna trka Deda Mrazova, koji po hladnom vremenu trče gotovo bez odeće. Deda Mrazovi i Baba Mrazice Čitaj više »

 

STUDENTI FTN-A IZRADILI VOZILO „HERMES“

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon – „Hermes“, za koje će uskoro biti organizovana i probna vožnja.

Pokrenuti isključivo entuzijazmom i željom za dodatnim radom i volonterskim angažmanom, studenti FTN će uskoro sesti prvi put za volan vozila koje su sami napravili. „Hermes“, kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo na FTN.

Kako se navodi u saopštenju, prednju osovinu „Hermesa“ pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila „kvad“ sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanju vozila.

Studenti Srđan Savić i Nikola Ilanković ističu da im je rad na ovom projektu omogućio da primene stečena znanja iz predmeta koje su imali tokom studija i veoma su zahvalni na poverenju koje su dobili od Departmana.

– Rad na ovom projektu mi je omogućio primenu stečenih znanja iz predmeta koje smo imali tokom studija kao i praktičan rad na svim sistemima koje poseduju savremena vozila. Time pre svega mislim na hibridni pogon, koji će biti i na našem vozilu, koji je već sada svakodnevna realnost. Ovim projektom želimo da podstaknemo buduće studente da upišu studijski program Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo jer će im pružiti sve ono što bi želeli da nauče iz oblasti automobilske industrije. Želim da se zahvalim svim profesorima koji su bili otvoreni za svaku saradnju i pitanja koja smo imali za njih u toku rada, kao i Fakultetu tehničkih nauka na pruženoj šansi i poverenju – ističe Srđan.

-Veoma sam zahvalan na poverenju koje mi je ukazao Departman i na mogućnosti da se tokom studija upoznam sa praktičnim radom. Tokom realizacije projekta smo se susretali sa mnogim poteškoćama i konačno smo imali priliku da problemima priđemo sa inženjerskog aspekta i da ih tako rešimo. Svako će od učesnika na projektu sutra moći da kaže da je bio deo projekta hibridnog vozila od crteža na papiru, pa do prvih pređenih kilometara – navodi Nikola.

Izvor: mojnovisad.com Foto: mojnovisad.com