LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

LIMAN 3 I 4, SPENS I STADION KARAĐORĐE DO VEČERAS BEZ TOPLE VODE

Iz „Novosadske toplane“ obaveštavaju da je danas (21.09. 2018.), od 13.00 časova, zbog radova na vrelovodu, prekinuta je isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte na području Limana III Čitaj više »

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

UMETNICI IZ DORTMUNDA PONOVO U NOVOM SADU

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi od 1981. godine, što je vremenom dovelo i do uspešne saradnje na planu kulture. Tako će se dortmundski umetnici predstavitie Novosađaniima od ponedeljka u Kulturnom Čitaj više »

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

KALEIDOSKOP KULTURE SE PRIVODI KRAJU, ALI DOGAĐAJA IMA NA PRETEK

Kao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije Čitaj više »

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

ŠTA JE TO PROJEKAT „UKRŠTANjE“

Inovativan projekat „Ukrštanje”, podržan od Fondacije „Novi Sad 2021” u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu”, okupio je tri institucije: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženje građana „Otvoreni Čitaj više »

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

VITEŠKI SABOR NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Ako spadate u one koji vole da čitaju, ili gledaju sve što je vezano za srednji vek, ili se čak ljubitelj epske fantastike, ovog vikenda pruža vam se prilika da zakoračite malo Čitaj više »

 

STUDENTI FTN-A IZRADILI VOZILO „HERMES“

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon – „Hermes“, za koje će uskoro biti organizovana i probna vožnja.

Pokrenuti isključivo entuzijazmom i željom za dodatnim radom i volonterskim angažmanom, studenti FTN će uskoro sesti prvi put za volan vozila koje su sami napravili. „Hermes“, kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo na FTN.

Kako se navodi u saopštenju, prednju osovinu „Hermesa“ pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila „kvad“ sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanju vozila.

Studenti Srđan Savić i Nikola Ilanković ističu da im je rad na ovom projektu omogućio da primene stečena znanja iz predmeta koje su imali tokom studija i veoma su zahvalni na poverenju koje su dobili od Departmana.

– Rad na ovom projektu mi je omogućio primenu stečenih znanja iz predmeta koje smo imali tokom studija kao i praktičan rad na svim sistemima koje poseduju savremena vozila. Time pre svega mislim na hibridni pogon, koji će biti i na našem vozilu, koji je već sada svakodnevna realnost. Ovim projektom želimo da podstaknemo buduće studente da upišu studijski program Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo jer će im pružiti sve ono što bi želeli da nauče iz oblasti automobilske industrije. Želim da se zahvalim svim profesorima koji su bili otvoreni za svaku saradnju i pitanja koja smo imali za njih u toku rada, kao i Fakultetu tehničkih nauka na pruženoj šansi i poverenju – ističe Srđan.

-Veoma sam zahvalan na poverenju koje mi je ukazao Departman i na mogućnosti da se tokom studija upoznam sa praktičnim radom. Tokom realizacije projekta smo se susretali sa mnogim poteškoćama i konačno smo imali priliku da problemima priđemo sa inženjerskog aspekta i da ih tako rešimo. Svako će od učesnika na projektu sutra moći da kaže da je bio deo projekta hibridnog vozila od crteža na papiru, pa do prvih pređenih kilometara – navodi Nikola.

Izvor: mojnovisad.com Foto: mojnovisad.com