IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

IZLOŽBA „WINDOWS 99“ POSLE 20 GODINA PONOVO U NOVOM SADU

Na godišnjicu bombardovanja Novog Sada, u kulturnoj stanici Svilara, u nedelju 24. marta biće ponovo organizovana izložba postera „Windows 99“, autora Miloša Jovanovića – Hamera. Izložba je napravljena za vreme bombardovanja Srbije Čitaj više »

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

DEO SATELITA I NOVOG NASELjA U PONEDELjAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE OD TRI UJUTRU

„Novosadska toplana“ obaveštava da će u ponedeljak, 25. marta 2019. godine, od 3 sata ujutru, zbog radova na vrelovodnoj mreži u bloku ulica Bate Brkića, Stevana Hladnog i Antuna Urbana, doći će Čitaj više »

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

SUTRA POČINjU RADIONICE KREATIVNOG PISANjA

Radionice kreativnog pisanja počinju sutra u podne, u Omladinskom centru CK13. Mogu da se prijave svi zainteresovani. Radionice koje nose naziv „Pisalište“ su besplatne i namenjene svima koji žele da učestvuju, bez Čitaj više »

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

IZLOŽBA FOTOGRAFJA O BOMBARDOVANjU NOVOG SADA 1999. GODINE

Povodom 20 godina od početka razaranja Novog Sada i Srbije NATO bombama, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“, uz podršku Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019., organizuje izložbu fotografija „17. rođendan pod bombama“ –  Čitaj više »

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

BRAVO!!! STUDENTI ŠETAJU FRUŠKOM GOROM I SAKUPLjAJU SMEĆE (foto)

U vreme kada svakodnevno slušamo o ugrožavanju životne sredine, bilo da se radi o kritičnom nivou zagađenja vazduha ili o aktuelnim Studenti geografije i članovi Društva mladih istraživača “Branislav Bukurov”, sa Prirodno-matematičkog Čitaj više »

 

STUDENTI FTN-A IZRADILI VOZILO „HERMES“

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon – „Hermes“, za koje će uskoro biti organizovana i probna vožnja.

Pokrenuti isključivo entuzijazmom i željom za dodatnim radom i volonterskim angažmanom, studenti FTN će uskoro sesti prvi put za volan vozila koje su sami napravili. „Hermes“, kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo na FTN.

Kako se navodi u saopštenju, prednju osovinu „Hermesa“ pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila „kvad“ sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanju vozila.

Studenti Srđan Savić i Nikola Ilanković ističu da im je rad na ovom projektu omogućio da primene stečena znanja iz predmeta koje su imali tokom studija i veoma su zahvalni na poverenju koje su dobili od Departmana.

– Rad na ovom projektu mi je omogućio primenu stečenih znanja iz predmeta koje smo imali tokom studija kao i praktičan rad na svim sistemima koje poseduju savremena vozila. Time pre svega mislim na hibridni pogon, koji će biti i na našem vozilu, koji je već sada svakodnevna realnost. Ovim projektom želimo da podstaknemo buduće studente da upišu studijski program Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo jer će im pružiti sve ono što bi želeli da nauče iz oblasti automobilske industrije. Želim da se zahvalim svim profesorima koji su bili otvoreni za svaku saradnju i pitanja koja smo imali za njih u toku rada, kao i Fakultetu tehničkih nauka na pruženoj šansi i poverenju – ističe Srđan.

-Veoma sam zahvalan na poverenju koje mi je ukazao Departman i na mogućnosti da se tokom studija upoznam sa praktičnim radom. Tokom realizacije projekta smo se susretali sa mnogim poteškoćama i konačno smo imali priliku da problemima priđemo sa inženjerskog aspekta i da ih tako rešimo. Svako će od učesnika na projektu sutra moći da kaže da je bio deo projekta hibridnog vozila od crteža na papiru, pa do prvih pređenih kilometara – navodi Nikola.

Izvor: mojnovisad.com Foto: mojnovisad.com