KAKVA JE BILA GODINA PSA U 20. VEKU

godina psa

Prema kineskom zodijaku nova 2018. je godina psa, a Kinezi veruju da godine kopiraju osobine i karakterne crte životinja po kojima nose ime, kao i da se istorija ponavlja. Stoga događaji u novoj godini mogu biti i dobri, ali i izuzetno zabrinjavajući. Godine psa su pune promena i sjajnih događaja — jer ova životinja ne voli da sedi na jednom mestu. Ispostavilo se da su ove godine donele niz tragedija, ali i  pozitivnih dešavanja.

adolf hitler

1934. godine jedan od najvećih zločinaca u istoriji civilizacije, Adolf Hitler došao je na vlast u Nemačkoj. I to potpuno legalno. Na izborima. Po njegovom naređenju izvršeni su brojni zločini protiv čovečnosti, uključujući i genocid i masovni holokaust.

vinston čerčil

1946. godine Vinston Čerčil, tada već bivši britanski premijer, održao je govor na Vestminster koledžu u Fultonu, SAD, u kojem je prvi put upotrebio termin „gvozdena zavesa“. Od tada pa sve do 1991, SSSR i zapadne zemlje bile su u stanju Hladnog rata. Iste godine održana je i prva sednica Generalne skupštine UN.

gremi nagrade

1958, godine počela je da se dodeljuje američka Gremi nagrada, koja je u međuvremenu postala najznačajnija muzička nagrada na planeti, nešto kao oskar za pop rok i džez muziku

boing 747

1970. godine napravljen prvi boing 747

skot falman

1982. godine Skot Falman, profesor Karnegi univerziteta Melon u Pitsburgu je 19. septembra 1982. prvi predložio niz karaktera: dve tačke, crtica i zatvorena zagrada – 🙂 –  kao simbol osmeha. Ovo je označilo početak razvoja grafičkih emotikona.